Image 1
Image 2

Se pregătesc investiţii ce depăşesc 1,5 milioane de euro la ştrandul din Tăşnad

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lucrările din perioada ce vine vizează creşterea calităţii serviciilor şi extinderea gamei acestora

Staţiunea balneo-climaterică de interes local Tăşnad nu necesită prea multe prezentări. Ea este cunoscută de turişti din zona de Nord-Vest a ţării, dar nu numai. O recentă discuţie avută cu Grieb Csaba, primarul oraşului Tăşnad, aduce în prim plan o sumedenie de proiecte menite a creşte calitatea serviciilor oferite turiştilor, dar şi diversificarea acestora.

După ce a fost realizat Planul Urbanistic Zonal – PUZ, investiţiile care ar urma să se execute pot fi împărţite în două categorii din punct de vedere al perioadei de implementare a proiectelor preconizate. În prima categorie ar putea fi încadrate lucrările care în parte vor începe chiar pe la mijlocul lunii septembrie, iar în cea de a doua sunt propuse o serie de investiţii care în acest moment se află pe lista iniţiativelor.

Decolmatare puţuri şi foraje noi

Aşa cum anticipam, în cea de a doua jumătate a lunii septembrie, mai precis din 16 septembrie, în staţiunea balneo-climaterică de interes local Tăşnad o să înceapă o serie de lucrări, ceea ce o să coincidă mai mult ca sigur cu sistarea vremelnică a activităţii.

În prezent sunt în fază de finalizare documentaţiile solicitate de către Institutul Naţional de Resurse Geotermale, în vederea deschiderii şantierului de forare a unui nou puţ. Adâncimea până la care se estimează forarea este de 1.600 de metri. Demersul este menit a creşte considerabil cantitatea de apă geo-termală destinată staţiunii balneare, dar şi hotelurilor din vecinătate. Desigur, în valoarea proiectului estimat la 1,5 – 1,6 milioane de euro sunt incluse printre altele forajul, refacerea sistemului de transport şi de distribuţie a apei calde. O parte din această sumă ar urma să fie asigurată de către Primăria şi Consiliul Local Tăşnad din venituri proprii, sau pe seama unor împrumuturi, dar se mizează şi pe alte surse de finanţare.

În paralel cu aceste lucrări, firma care a executat cu ani şi ani în urmă actualele foraje şi deţine licenţa specifică şi-a anunţat intenţia de a interveni pentru decolmatarea şi modernizarea acestora. Prin intervenţiile propuse o să crească cu aproape 50% cantitatea de apă caldă care o să se poată asigura pe viitor. În valori absolute, lucrările de modernizare a puţurilor o să crească de la 7,5 litri/secundă în prezent la 11,5 litri/secundă cantitatea de apă caldă, valoare asigurată la punerea în funcţiune a puţurilor, în urmă cu mai bine de 10 ani.

Investiţii pe termen mai lung

Aşa cum a subliniat primarul Grieb Csaba, există deja o gândire unitară menită a creşte calitatea serviciilor şi a gamei acestora în următorii ani.

Fiind realizat PUZ-ul, se au în vedere investiţii de mare anvergură în incinta staţiunii balneare, dar şi în zonele adiacente. Se are în vedere modernizarea şi extinderea vestiarelor actuale, modernizarea pavilionului de iarnă prin creşterea capacităţii vestiarelor, a numărului de duşuri, dar şi a spaţiului de relaxare.

Există deja un proiect ce priveşte realizarea în perspectivă a unui bazin de înot şi a spaţiilor adiacente de recreere. Investiţia ar avea un caracter multifuncţional. Vor fi amenajate tobogane acvatice, spaţii de masaj subacvatic şi zone de relaxare în apă.

Apa folosită ar fi apă dulce asigurată pe seama unui foraj de mică adâncime. Investiţia din urmă menţionată ar conduce la costuri considerabil mai mici în ceea ce priveşte asigurarea apei pentru bazinele noi.
Despre alte investiţii aflate în stadiu de pregătire pentru staţiunea balneo-climaterică Tăşnad vom vorbi într-un număr viitor al ziarului nostru.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with