Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Se poate şi mai rău

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru a înţelege exact ce se întâmplă cu România, sau mai exact în România, nu trebuie decât să treci în revistă, cu titlu de inventar, starea în care se află instituţiile, incluzând aici şi partidele. De sus în jos, pentru că important este ce se întâmplă sus, acolo unde se iau deciziile.

Lăsându-l de-o parte pe preşedinte, necăjit că a pierdut în instanţă o casă pe care a achiziţionat-o cu bună credinţă, să adăstăm la Curtea Constituţională.

Recent, foarte recent, a dat o decizie prin care arată că există un conflict între puteri. Cu alte cuvinte, puterea judecătorească nu are voie să ancheteze puterea executivă, aşa cum s-a întâmplat. Măsurile ar trebui luate, dar întârzie să apară.

Dacă nu se respectă separaţia puterilor în stat se cheamă că nu se respectă Constituţia. Iar dacă nu se respectă carta supremă, de ce s-ar respecta legile mai mărunte? Aşadar, sunt o grămadă de articole neconstituţionale, stabilite tot de CCR, dar pe cine interesează acest lucru? De mai bine de un an de zile vedem că merge şi aşa.

Cum orice ţară, ne place sau nu, este condusă de partide, să vedem care este starea partidelor parlamentare. În PSD fostul lider este la cuţite cu liderul actual. Victor Ponta, fost premier, nu este de acord cu metoda de conducere a lui Liviu Dragnea.

Ce se va întâmpla mai departe, nu ştie nimeni, nici măcar cei doi cocoşei zburliţi.

Cumătrul de guvernare, ALDE, are şi el micul său război.

Copreşedintele partidului, Daniel Constantin, s-a supărat pe Călin Popescu Tăriceanu şi apelează la Justiţie. Fractura de la vârf se va resimţi până la ultima organizaţie.

Când au fuzionat PC a adus drept zestre o anumită infrastructură, fiind incluse aici şi câteva sedii. Divorţul le va repune pe cele două partide în starea iniţială? Neimportant. ALDE prezintă interes în măsura în care problemele sale interne influenţează coaliţia de guvernare.

Acesta ar fi sectorul puterii. Partidele de opoziţie nu stau mai bine. USR, nici nu i s-a uscat cerneala de pe certificatul de naştere că deja este în pragul scindării.

Rămas fără partid, fostul premier Dacian Cioloş are nevoie de o mică armată. A găsit un grup la fragedul USR şi vrea să-l folosească drept nucleu al unei construcţii politice. Succesul său înseamnă eşecul USR, aripa Nicuşor Dan.

Cu toată autoritatea sa, Traian Băsescu nu reuşeşte să menţină unitatea PMP. Procedând în pas cu moda fuzionărilor, Mişcarea Populară a luat o aripă a fostului UNPR.

Acum Valeriu Steriu, care l-a trădat pe Gabriel Oprea, vrea să-şi ia jucăria şi să părăsească PMP. Ce perspective are, cine l-a momit, se va îndrepta spre altă matcă? Probabil. Ce va rupe Daniel Constantin din ALDE, va adăuga Valeriu Steriu la PSD şi astfel va cârpi majoritatea parlamentară.

Trecând peste UDMR, aflat într-un con de umbră în ultima vreme, dar rezervă de luat în seamă în caz de pericol al destrămării majorităţii, ajungem la PNL. Aflat într-o profundă criză,

PNL vede în jurul său numai crizele altora. Ca un drogat care îi vede pe toţi cei din jurul său cu păsărele în jurul capului. Culmea este că, în general, are dreptate în tot ce spune despre PSD, însă îi lipseşte forţa de convingere.

Nu reuşeşte să-şi facă ordine în propria ogradă. Nu are  certitudinea că fuziunea a reuşit sau nu. Nu ştie cum să se raporteze la celelalte partide de dreapta. Le simte ca posibile adversare, deşi la o adică ar dori să le coopteze pentru formarea unei majorităţi, în caz că se prăbuşeşte coaliţia PSD-ALDE.

Şi cântă prohodul, dar nu-şi invită potenţialii aliaţi la un ceai de împăcare. Asta să fie “România lucrului bine făcut”? Disfuncţionalităţile nu se opresc aici, dar putem fi siguri că se poate şi mai rău de-atât.

Abonează-te acum Online!