Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Se poartă sloganele cu rimă

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trecând peste textul moţiunii, destul de convenţional, fără mari dezvăluiri, ajungem la calcule. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi. Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari. Mai sunt necesare 85 de voturi. UDMR, după analiza moţiunii, a anunţat, prin preşedintele Kelemen Hunor, că se aştepta să fie prezentat şi ce va face viitorul guvern. Nu i s-a spus cine va fi propus pentru funcţia de prim ministru în cazul demiterii actualului guvern.

De fapt voturile parlamentarilor UDMR adunate la cele ale PNL, USR şi PMP nu răstoarnă majoritatea. De ce ar risca UDMR să-şi strice relaţiile cu actuala guvernare? Datorită protocolului de colaborare parlamentară mai are şansa să obţină câte ceva.

Moţiunea depusă este un exerciţiu democratic. Nimeni nu aşteaptă mai mult decât atât. Dezbaterea din parlament fiind destul de anemică, pentru a sensibiliza populaţia, PNL recurge la protestele de stradă. În fiecare judeţ se organizează proteste. În prima zi s-au adunat câteva sute de persoane. Numărul protestatarilor nu se ridică la cel pe care reuşeşte să-l atingă USR. Liberalii din PNL sunt oameni mai aşezaţi. Nu sunt făcuţi să strige slogane pe străzi. Aşa cum nu sunt făcuţi nici PSD-iştii.

Numai că PSD este o formaţiune ceva mai militarizată. Când se strigă adunarea se adună ca oastea lui :tefan cel Mare. Nu de prin văi, ci de prin birouri. Dar şi PSD ar putea avea surpriza de a nu reuşi să adune suficienţi protestatari. După cum se ştie, la Băile Herculane s-a dat liber la ieşirea în stradă. PSD se laudă că poate aduna un milion de oameni în stradă. Cum are în jur de o jumătate de milion de membri este greu de crezut că mai adună încă pe atâţia.

La ce folosesc aceste proteste? Este o modă. Un efect al manifestaţiilor de stradă după incediul de la Colectiv. O anumită parte a populaţiei a prins gustul sloganelor şi îşi exersează talentele în stradă. Chiar şi la mitingurile PNL şi-au arătat talentele câţiva versificatori. Se poartă sloganele cu rimă.  Dintre acestea, cel mai celebru este „DNA/ Să vină să vă ia!”.  Un slogan haois, cu rimă bună< „Se vorbeşte în popor? Dragnea eşti un infractor”. Altul< „Nu vom ceda şi vom câştiga”, deocamdată este discutabil.

Din păcate pentru cei care sunt cu adevărat convinşi că guvernul PSD este o pacoste, aritmetica parlamentară  decide altceva. Lipsesc 85 de voturi. Constituţional nici un milion de persoane adunate în stradă nu suplinesc această lipsă. Practic, dacă în stradă se adună un număr apreciabil de persoane ele pot da jos orice guvern. Ultimul guvern Boc a fost obligat să plece în urma unor proteste. Premierul Victor Ponta s-a speriat de protestatari şi a demisionat.

Existând aceste precende într-adevăr este posibilă dărâmarea unui guvern din stradă. Nu există, în acest moment, scânteia care să declanşeze o mişcare de amploare. Aşa cum a fost incendiul de la Colectiv şi Ordonanţa 13. Va fi inventat un motiv? De asta se teme PSD. Din această cauză dă drumul la propriile proteste.

În acelaşi timp coaliţia este mai prevăzătoare. Mai cedează pe ici pe colo, dar nu în punctele esenţiale. Cu legile justiţiei merge mai departe. Cu revoluţia fiscală se mai gândeşte. O lasă mai moale şi cu multinaţionalele şi băncile. O mai ţine cu „statul paralel” care în sine nu conţine decât demagogie, la fel de multă ca în cazul „statului de drept în pericol” pe care îl arunca în luptă Traian Băsescu. Până la ceva serios. Ne distrăm cu sloganele haioase, chiar dacă nu au rimă bună.

Abonează-te acum Online!