Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Se poartă sloganele cu rimă

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trecând peste textul moţiunii, destul de convenţional, fără mari dezvăluiri, ajungem la calcule. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi. Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari. Mai sunt necesare 85 de voturi. UDMR, după analiza moţiunii, a anunţat, prin preşedintele Kelemen Hunor, că se aştepta să fie prezentat şi ce va face viitorul guvern. Nu i s-a spus cine va fi propus pentru funcţia de prim ministru în cazul demiterii actualului guvern.

De fapt voturile parlamentarilor UDMR adunate la cele ale PNL, USR şi PMP nu răstoarnă majoritatea. De ce ar risca UDMR să-şi strice relaţiile cu actuala guvernare? Datorită protocolului de colaborare parlamentară mai are şansa să obţină câte ceva.

Moţiunea depusă este un exerciţiu democratic. Nimeni nu aşteaptă mai mult decât atât. Dezbaterea din parlament fiind destul de anemică, pentru a sensibiliza populaţia, PNL recurge la protestele de stradă. În fiecare judeţ se organizează proteste. În prima zi s-au adunat câteva sute de persoane. Numărul protestatarilor nu se ridică la cel pe care reuşeşte să-l atingă USR. Liberalii din PNL sunt oameni mai aşezaţi. Nu sunt făcuţi să strige slogane pe străzi. Aşa cum nu sunt făcuţi nici PSD-iştii.

Numai că PSD este o formaţiune ceva mai militarizată. Când se strigă adunarea se adună ca oastea lui :tefan cel Mare. Nu de prin văi, ci de prin birouri. Dar şi PSD ar putea avea surpriza de a nu reuşi să adune suficienţi protestatari. După cum se ştie, la Băile Herculane s-a dat liber la ieşirea în stradă. PSD se laudă că poate aduna un milion de oameni în stradă. Cum are în jur de o jumătate de milion de membri este greu de crezut că mai adună încă pe atâţia.

La ce folosesc aceste proteste? Este o modă. Un efect al manifestaţiilor de stradă după incediul de la Colectiv. O anumită parte a populaţiei a prins gustul sloganelor şi îşi exersează talentele în stradă. Chiar şi la mitingurile PNL şi-au arătat talentele câţiva versificatori. Se poartă sloganele cu rimă.  Dintre acestea, cel mai celebru este „DNA/ Să vină să vă ia!”.  Un slogan haois, cu rimă bună< „Se vorbeşte în popor? Dragnea eşti un infractor”. Altul< „Nu vom ceda şi vom câştiga”, deocamdată este discutabil.

Din păcate pentru cei care sunt cu adevărat convinşi că guvernul PSD este o pacoste, aritmetica parlamentară  decide altceva. Lipsesc 85 de voturi. Constituţional nici un milion de persoane adunate în stradă nu suplinesc această lipsă. Practic, dacă în stradă se adună un număr apreciabil de persoane ele pot da jos orice guvern. Ultimul guvern Boc a fost obligat să plece în urma unor proteste. Premierul Victor Ponta s-a speriat de protestatari şi a demisionat.

Existând aceste precende într-adevăr este posibilă dărâmarea unui guvern din stradă. Nu există, în acest moment, scânteia care să declanşeze o mişcare de amploare. Aşa cum a fost incendiul de la Colectiv şi Ordonanţa 13. Va fi inventat un motiv? De asta se teme PSD. Din această cauză dă drumul la propriile proteste.

În acelaşi timp coaliţia este mai prevăzătoare. Mai cedează pe ici pe colo, dar nu în punctele esenţiale. Cu legile justiţiei merge mai departe. Cu revoluţia fiscală se mai gândeşte. O lasă mai moale şi cu multinaţionalele şi băncile. O mai ţine cu „statul paralel” care în sine nu conţine decât demagogie, la fel de multă ca în cazul „statului de drept în pericol” pe care îl arunca în luptă Traian Băsescu. Până la ceva serios. Ne distrăm cu sloganele haioase, chiar dacă nu au rimă bună.

Abonează-te acum Online!