19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Se poartă sloganele cu rimă

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trecând peste textul moţiunii, destul de convenţional, fără mari dezvăluiri, ajungem la calcule. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi. Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari. Mai sunt necesare 85 de voturi. UDMR, după analiza moţiunii, a anunţat, prin preşedintele Kelemen Hunor, că se aştepta să fie prezentat şi ce va face viitorul guvern. Nu i s-a spus cine va fi propus pentru funcţia de prim ministru în cazul demiterii actualului guvern.

De fapt voturile parlamentarilor UDMR adunate la cele ale PNL, USR şi PMP nu răstoarnă majoritatea. De ce ar risca UDMR să-şi strice relaţiile cu actuala guvernare? Datorită protocolului de colaborare parlamentară mai are şansa să obţină câte ceva.

Moţiunea depusă este un exerciţiu democratic. Nimeni nu aşteaptă mai mult decât atât. Dezbaterea din parlament fiind destul de anemică, pentru a sensibiliza populaţia, PNL recurge la protestele de stradă. În fiecare judeţ se organizează proteste. În prima zi s-au adunat câteva sute de persoane. Numărul protestatarilor nu se ridică la cel pe care reuşeşte să-l atingă USR. Liberalii din PNL sunt oameni mai aşezaţi. Nu sunt făcuţi să strige slogane pe străzi. Aşa cum nu sunt făcuţi nici PSD-iştii.

Numai că PSD este o formaţiune ceva mai militarizată. Când se strigă adunarea se adună ca oastea lui :tefan cel Mare. Nu de prin văi, ci de prin birouri. Dar şi PSD ar putea avea surpriza de a nu reuşi să adune suficienţi protestatari. După cum se ştie, la Băile Herculane s-a dat liber la ieşirea în stradă. PSD se laudă că poate aduna un milion de oameni în stradă. Cum are în jur de o jumătate de milion de membri este greu de crezut că mai adună încă pe atâţia.

La ce folosesc aceste proteste? Este o modă. Un efect al manifestaţiilor de stradă după incediul de la Colectiv. O anumită parte a populaţiei a prins gustul sloganelor şi îşi exersează talentele în stradă. Chiar şi la mitingurile PNL şi-au arătat talentele câţiva versificatori. Se poartă sloganele cu rimă.  Dintre acestea, cel mai celebru este „DNA/ Să vină să vă ia!”.  Un slogan haois, cu rimă bună< „Se vorbeşte în popor? Dragnea eşti un infractor”. Altul< „Nu vom ceda şi vom câştiga”, deocamdată este discutabil.

Din păcate pentru cei care sunt cu adevărat convinşi că guvernul PSD este o pacoste, aritmetica parlamentară  decide altceva. Lipsesc 85 de voturi. Constituţional nici un milion de persoane adunate în stradă nu suplinesc această lipsă. Practic, dacă în stradă se adună un număr apreciabil de persoane ele pot da jos orice guvern. Ultimul guvern Boc a fost obligat să plece în urma unor proteste. Premierul Victor Ponta s-a speriat de protestatari şi a demisionat.

Existând aceste precende într-adevăr este posibilă dărâmarea unui guvern din stradă. Nu există, în acest moment, scânteia care să declanşeze o mişcare de amploare. Aşa cum a fost incendiul de la Colectiv şi Ordonanţa 13. Va fi inventat un motiv? De asta se teme PSD. Din această cauză dă drumul la propriile proteste.

În acelaşi timp coaliţia este mai prevăzătoare. Mai cedează pe ici pe colo, dar nu în punctele esenţiale. Cu legile justiţiei merge mai departe. Cu revoluţia fiscală se mai gândeşte. O lasă mai moale şi cu multinaţionalele şi băncile. O mai ţine cu „statul paralel” care în sine nu conţine decât demagogie, la fel de multă ca în cazul „statului de drept în pericol” pe care îl arunca în luptă Traian Băsescu. Până la ceva serios. Ne distrăm cu sloganele haioase, chiar dacă nu au rimă bună.

Abonează-te acum Online!