Image 1
Image 2

Se poartă sloganele cu rimă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Trecând peste textul moțiunii, destul de convențional, fără mari dezvăluiri, ajungem la calcule. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi. Moțiunea a fost semnată de 148 de parlamentari. Mai sunt necesare 85 de voturi. UDMR, după analiza moțiunii, a anunțat, prin președintele Kelemen Hunor, că se aștepta să fie prezentat și ce va face viitorul guvern. Nu i s-a spus cine va fi propus pentru funcția de prim ministru în cazul demiterii actualului guvern.

De fapt voturile parlamentarilor UDMR adunate la cele ale PNL, USR și PMP nu răstoarnă majoritatea. De ce ar risca UDMR să-și strice relațiile cu actuala guvernare? Datorită protocolului de colaborare parlamentară mai are șansa să obțină câte ceva.

Moțiunea depusă este un exercițiu democratic. Nimeni nu așteaptă mai mult decât atât. Dezbaterea din parlament fiind destul de anemică, pentru a sensibiliza populația, PNL recurge la protestele de stradă. În fiecare județ se organizează proteste. În prima zi s-au adunat câteva sute de persoane. Numărul protestatarilor nu se ridică la cel pe care reușește să-l atingă USR. Liberalii din PNL sunt oameni mai așezați. Nu sunt făcuți să strige slogane pe străzi. Așa cum nu sunt făcuți nici PSD-iștii.

Numai că PSD este o formațiune ceva mai militarizată. Când se strigă adunarea se adună ca oastea lui :tefan cel Mare. Nu de prin văi, ci de prin birouri. Dar și PSD ar putea avea surpriza de a nu reuși să adune suficienți protestatari. După cum se știe, la Băile Herculane s-a dat liber la ieșirea în stradă. PSD se laudă că poate aduna un milion de oameni în stradă. Cum are în jur de o jumătate de milion de membri este greu de crezut că mai adună încă pe atâția.

La ce folosesc aceste proteste? Este o modă. Un efect al manifestațiilor de stradă după incediul de la Colectiv. O anumită parte a populației a prins gustul sloganelor și își exersează talentele în stradă. Chiar și la mitingurile PNL și-au arătat talentele câțiva versificatori. Se poartă sloganele cu rimă.  Dintre acestea, cel mai celebru este “DNA/ Să vină să vă ia!”.  Un slogan haois, cu rimă bună< “Se vorbește în popor? Dragnea ești un infractor”. Altul< “Nu vom ceda și vom câștiga”, deocamdată este discutabil.

Din păcate pentru cei care sunt cu adevărat convinși că guvernul PSD este o pacoste, aritmetica parlamentară  decide altceva. Lipsesc 85 de voturi. Constituțional nici un milion de persoane adunate în stradă nu suplinesc această lipsă. Practic, dacă în stradă se adună un număr apreciabil de persoane ele pot da jos orice guvern. Ultimul guvern Boc a fost obligat să plece în urma unor proteste. Premierul Victor Ponta s-a speriat de protestatari și a demisionat.

Existând aceste precende într-adevăr este posibilă dărâmarea unui guvern din stradă. Nu există, în acest moment, scânteia care să declanșeze o mișcare de amploare. Așa cum a fost incendiul de la Colectiv și Ordonanța 13. Va fi inventat un motiv? De asta se teme PSD. Din această cauză dă drumul la propriile proteste.

În același timp coaliția este mai prevăzătoare. Mai cedează pe ici pe colo, dar nu în punctele esențiale. Cu legile justiției merge mai departe. Cu revoluția fiscală se mai gândește. O lasă mai moale și cu multinaționalele și băncile. O mai ține cu “statul paralel” care în sine nu conține decât demagogie, la fel de multă ca în cazul “statului de drept în pericol” pe care îl arunca în luptă Traian Băsescu. Până la ceva serios. Ne distrăm cu sloganele haioase, chiar dacă nu au rimă bună.