Image 1
Image 2

Se naşte o aripă reformistă în PNL, anti-Ciucă şi anti-Iohannis?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Opoziţia nu mai trebuie să critice PNL, şi nici nu mai este nevoie ca PSD să arunce săgeţi spre partenerul de guvernare, aflat în evidentă dificultate. Au făcut-o greii partidului. Vorbim aici de Vasile Blaga, Ilie Bolojan, Emil Boc, Gheorghe Falcă, la care se adaugă un Rareş Bogdan, nume care prin ele însele reprezintă ceva în politica românească.
În actuala situaţie socială, economică şi politică din ţară, pe marginea discuţiilor despre rotativa din luna mai, ţinând seama de conjunctura internă şi internaţională actuală, trebuie să se întâmple ceva ieşit din comun.
:i s-a întâmplat: o şedinţă a conducerii PNL în care s-au spus lucrurilor pe nume. Liberalii de primă mărime au tras un semnal de alarmă echivalent cu o declaraţie de război împotriva stării de lucruri din PNL, şi, în general, din ţară în urma unei guvernări liberale.
PNL are o problemă, o foarte mare problemă. Dacă în continuare se ascunde mizeria sub covor, PNL riscă să devină un partid fără nicio şansă de a intra la guvernare, după alegerile din 2024 decât, eventual, ca o anexă a PSD.
Vasile Blaga, principalul oponent al preşedintelui Băsescu din interiorul fostului PDL, artizanul fuziunii PDL-PNL, susţinătorul candidaturii lui Klaus Iohannis la preşedinţia României, ieşind din tăcerea autoimpusă lansează un mesaj clar: PNL, sub conducerea lui Nicolae Ciucă, merge într-o direcţie profund greşită.
Sunt politicieni care rămân în istorie datorită unor expresii plasate la locul şi timpul potrivit. Vasile Blaga a punctat: pe 70% din miniştrii liberali dacă îi pui lângă un stâlp, va fi recunoscut stâlpul, dar nu şi ministrul. A atins şi relaţia de vasalitate faţă de PSD: “Suntem ospătarii PSD la guvernare”.
Dacă Vasile Blaga a scos în evidenţă lipsa de organizare, desigur vizându-l pe secretarul general, Ilie Bolojan a mers la însăşi esenţa liberalismului. “Noi speram să facem nişte reforme majore, nişte lucruri mari, necesare, iar Guvernul nu face altceva decât să fie un amărât de administrator şi ăla de multe ori foarte slab şi lipsit de viziune”. Un mai mare repoş nu i se poate face unui partid. Rezultă, din poziţia lui Ilie Bolojan, că Guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă nu a făcut reforme, limitându-se să administreze ţara ca un simplu arendaş.
Pentru a-şi masca ineficienţa la guvernare, reflectată în procentele din sondaje, în realitate sub 20%, Nicolae Ciucă recurge la un limbaj convenţional, împăciuitorist: trebuie să se menţină stabilitatea politică, trebuie să se lucreze în linişte, trebuie să întreţină o relaţie bună cu PSD, chiar dacă acest lucru aduce a servilism.
O discuţie serioasă ar trebui purtată pe tema reformelor nefăcute într-o guvernare începută, sub conducerea PNL, în noiembrie 2019. De ce ar trebui votat un partid liberal care după patru ani de guvernare nu poate prezenta nicio singură reformă structurală?
După intrarea PSD la guvernare, PNL a alunecat pe o ireversibilă pantă populistă, stângistă, la concurenţă cu social-democraţii. La furtunoasa şedinţă de la Vila Lac s-au pus faţă-n faţă listele problemelor rezolvate şi infinit mai lunga listă a problemelor nerezolvate. Recurgerea la artificii, un tandem Ciucă-Ciolacu, comasarea alegerilor parlamentare şi locale, ameninţarea cu anticipatele, nu suplinesc lipsa reformelor aşteptate de la un guvern de dreapta. Prin popunerile avansate se poate aprecia că în PNL există o aripă reformistă, anti-PSD, dar nu şi împotriva unei coaliţii cu social democraţii lui Marcel Ciolacu.
Pe de altă parte, propunerea ca viitorii miniştri liberali, la rotativa din luna mai, să fie desemnaţi din rândul greilor, este un semnal clar că preşedintele Iohannis este invitat să nu se mai amestece în treburile interne ale PNL, mai ales în ceea ce priveşte configuraţia viitorului guvern condus de Marcel Ciolacu.
Tăcută până acum, fără îndoială, aripa reformistă din PNL are o direcţie clară: anti-Ciucă şi anti-Iohannis.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns