Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare) 02.23 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Dorel Coicaraport la 2.920 de zile 03.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Crescătorii de vaci nu-şi pot valorifica producţia 05.36 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forţiu, titlul emisiunii: Plantări în proprietatea statului în luna pădurii 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Abandonul şcolar, proporţii, cauze, soluţii 10.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone 11.25 Teleshopping 11.38 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare)13.00 Ştiri 13.37 Cultură, cu Ioan Aniţaş, invitaţi Gheorghe Cormoş, Constantin Triţă, Andrada Silvana Tcacenco, titlul emisiunii: Interferenţe poetice 14.28 Teleshopping 14.43 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.39 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Bogdan Faur, Marius Botan, titlul emisiunii: Unirea Tăşnad ia startul în Liga 3 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Stima de sine sau ce părere avem despre noi 23.30 Ştiri

Se împlineşte un an de când Simona Pop a cucerit aurul olimpic la Rio, cu echipa României

Scris de Ionuţ Blăjean, 11 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În urmă cu un an aşteptam cu sufletul la gură proba pe echipe de spadă feminin. În echipa României de la Jocurile Olimpice de la Rio se aflau patru sportive, una dintre ele fiind sătmăreanca Simona Pop. Alături de Ana Maria Popescu, Simona Gherman şi Loredana Dinu, ţara noastră a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului după o zi de concurs lungă, încheiată după miezul nopţii, pe 12 august.

După un meci de infarct pe tabloul de 8, cu SUA, scor 24-23, România s-a descătuşat în semifinale, când a depăşit clar naţionala Rusiei, scor 45-31. Iar în finala mare, cu China – campioana mondială din 2015 şi campioana olimpică din 2012 – fetele noastre au făcut un meci perfect. Au condus de la un capăt la altul, în unele momente chiar şi la 8 tuşe diferenţă, pentru ca în final să se impună cu 44-38. Antrenorii care au condus această echipă spre aurul olimpic sunt Dan Podeanu şi George Epurescu.

A fost a patra medalie de aur pentru scrima românească la o ediţie a Jocurilor Olimpice şi prima într-o probă pe echipe. Ceilalţi trei campioni olimpici sunt: Mihai Covaliu (2000-Sydney), Laura Badea (1996-Atlanta) şi Ionel Drâmbă (1968-Mexico).

Pentru a marca aşa cum se cuvine acest eveniment, Federaţia Română de Scrimă le-a invitat pe cele patru eroine de a Rio să descrie în câteva cuvinte cea mai tare amintire trăită pe planşele din Brazilia. Iată ce a spus Simona Pop:

“Probabil cel mai greu meci din acea zi, sau mai bine zis cel mai palpitant meci a fost cel cu echipa Americii. După un concurs individual dezastruos pentru mine, mi-am dorit foarte mult să arăt că merit să fiu acolo, că îmi merit locul în această echipă a României. Zilele dinaintea concursului pe echipe au fost foarte tensionate. Ştiam ca meciul cu SUA este cel mai important, pentru că dacă ajungeam în semifinale aveam două şanse să luăm o medalie. Nu pot să zic că am tras excepţional în acel meci, dar, în principiu, totul a mers conform planului. Am condus tot meciul iar înainte de ultimul asalt am avut o tuşă în faţă. Doar că acest fapt s-a schimbat repede. Au început americancele să ne conducă cu câteva tuşe, dar Ana a reuşit să egaleze şi într-un final să ajungem în minutul de aur. Noi aveam prioritate, era ok. A început asaltul. Ana părea stăpână pe ea, dar noi lângă planşă mai aveam puţin şi muream de inimă când vedeam ce aproape e vârful americancei de manşeta ei. Mă simţeam neputincioasă acolo pe marginea planşei aşa că am început să mă rog să se aprindă becul verde. Dar repede, după prima dublă mi-am dat seama că nu asta este ceea ce avem noi nevoie, că noi nu suntem cu becul verde, ci becul roşu este al nostru. Tot în acel moment, Simona Gherman s-a întors spre mine să mă întrebe cine are prioritate! Facem scrimă de mai bine de 18 ani toate, am trecut prin multe momente critice în aceşti ani, aparatul e unealta zilnică a noastră, îl cunoaştem foarte bine, prioritatea este ceva obişnuit în spadă, şi totusi atunci şi acolo parcă nu ştiam nimic, parcă eram necunoscătoare în ale scrimei. Emotiile ne-au copleşit. Eram parcă hipnotizate. Dar, într-un final a ieşit bine, chiar putem să spunem că a ieşit perfect!”

Simona Pop a devenit prima sătmăreancă medaliată cu aur la scrimă, la o ediţie a Jocurilor Olimpice, iar în prezent se află într-o pauză prelungită din sport. Asta pentru că se pregăteşte să devină mămică. La 365 de zile distanţă îi mulţumim încă o dată pentru ce a realizat pentru scrima sătmăreană, cea românească!

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.