Image 1
Image 2

Se împlinesc cinci ani de veșnicie pentru Ștefan Gregoroviciu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Câteva ipostaze ale lui Ștefan Gregoroviciu
Câteva ipostaze ale lui Ștefan Gregoroviciu

Ştefan Gregoroviciu a condus timp de 20 de ani Filarmonica sătmăreană în calitate de director (între anii 1969 şi 1989), apoi din 1990 până în 2006 a fost directorul Şcolii de Arte Satu Mare. A fost și director al Casei Creației Populare, în perioada 1968-1969.

S-a născut la Satu Mare în 20 august 1939 şi a absolvit în 1963 Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la secţia canto, clasa de operă, ca tenor, şi a lucrat o stagiune la Opera Română din Cluj, dedicându-se apoi carierei didactice şi administrative. Până în ultimele luni de viaţă a predat canto la Liceul de Artă “Aurel Popp” şi a publicat amintiri muzicale în paginile Informaţiei de Duminică.

Ca tenor,  a fost distribuit în următoarele opere: G. Donizetti – “Elixirul dragostei”, G. Verdi – “Traviata”, P. I. Ceaikovski – “Evgheni Oneghin”, S. Prokofiev – “Logodna la mănăstire”.

În 1972 iniţiază şi organizează festivalul muzical internaţional “Zilele muzicale sătmărene”. În 1976 au loc Zilele Culturale Sătmărene, în 8-14 mai, la Bucureşti, iar în 1977 Filarmonica evoluează la Ateneul Român sub bagheta dirijorilor Corneliu Dumbrăveanu şi Alexandru Munteanu.

În 1981, cu prilejul centenarului naşterii lui George Enescu, împreună cu Mihai Brediceanu, formează un colectiv artistic din 187 de membri, selecţionaţi din Satu Mare, Cluj-Napoca şi alte centre muzicale din ţară, sub denumirea de Filarmonica Naţională Română. Acest colectiv artistic a prezentat capodopera enesciană, opera “Oedip”, în cadrul Festivalului de la Lucerna, Elveţia, cu un imens succes. Concertul a fost transmis de 26 de radiodifuziuni din Europa şi America de Nord.

În 1984 organizează primul festival de jazz la Satu Mare, cu participarea lui Johnny Răducanu, Harry Tavitian, Ion Baciu, Ion Boroş, Anca Parghel, Gandi Eugen, formaţia sătmăreană Casino ș.a.

În 1990 iniţiază “Zilele Școlii de Arte” din Satu Mare. Ultimii ani de viață îi sunt marcați de o luptă aproape donquijotescă pentru reînființarea unor instituții vechi. Adresează un memoriu Ministerului Culturii şi solicită reînfiinţarea Filarmonicii Naţionale Române. Propune reluarea manifestării interbelice “Luna Sătmarului”. Propune construirea unui centru cultural la Satu Mare, apoi reînfiinţarea Reuniunii de Muzică şi Cântări “Vasile Lucaciu”. I se acordă Premiul Cultural sătmărean pe anul 1993.

Iniţiază amplasarea a două plăci comemorative George Enescu şi Bela Bartok, motivat de faptul că cei doi au concertat la Satu Mare în anul 1922. Între timp, continuă să cânte și să organizeze simpozioane și concerte. În 2003 primește o diplomă de excelență din partea Direcției pentru Cultură, iar în 2011, afectat de boală, ține un discurs emoționant la dezvelirea plăcii memoriale a bunului său prieten Alexandru Munteanu.

Sâmbăta viitoare se vor împlini cinci ani de când eminentul om de cultură a trecut la cele veșnice. Am primit din partea doamnei Livia Gregoroviciu, soția lui, o evocare  pe care o redăm în cele ce urmează.

 

Ștefan Gregoroviciu – momente de viață

 

Am pornit pe drumul vieții împreună la maturitate.

M-a impresionat implicarea totală în viața instituției pe care o conducea. O adoptase ca pe un copil, de a cărui evoluție se simțea responsabil.

Îl preocupa calitatea Orchestrei, înnoirea ei cu profesioniști, crearea unui mediu de muncă adecvat.

Pentru acustica, confortul și estetica sălii de concerte, a consultat și implicat specialiști din București.

Când acestea au fost înfăptuite s-a gândit la un nume de prestigiu pentru Filarmonică.

După mai multe demersuri s-a primit aprobarea.

Ne bucurăm și noi să avem în orașul nostru o instituție prestigioasă – Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” Satu Mare (subliniere în text – n.r.)

În dorința de a crește calitatea actului artistic a colaborat cu compozitori, dirijori, soliști, critici muzicali.

Personalități invitate la Filarmonică au devenit și oaspeți ai casei noastre. Mi-au rămas vii în memorie întâlniri, întâmplări, momente cu: George Sbârcea, Sergiu Sarchizov, Anatol Vieru, Mihai Brediceanu, Emanuel Elenescu, Mircea Cristescu, P. Popescu, Nicolae Herlea, Pompeiu Hărășteanu, George Emil Crăsnaru, Ada Brumaru, Ilinca Dumitrescu, Corneliu Dumbrăveanu, Ervin Acel, Hary Bela…

Zestrea de amintiri, după 30 de ani de viață împreună, păstrează emoția unor secvențe de neuitat.

Se implica în viața comunității pe plan local, dar și național, și în acțiuni culturale și peste hotare.

În urmă cu 5 ani a plecat în veșnicie. A rămas în sufletele celor apropiați ca o persoană caldă, luminoasă, amabilă.

Dumnezeu să-i dea liniștea și pacea eternă! Mi-aș dori să-i fie cinstită memoria în prezent și peste ani!

Livia Gregoroviciu

aprilie 2018

 

Moment memorial, joi

 

Amintirea lui Ștefan Gregoroviciu va fi evocată joi, 26 aprilie, de la ora 18, în holul Filarmonicii, înaintea concertului simfonic săptămânal, dirijat de Ștefan Novak.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

TABĂRĂ DE VARĂ LA ODOREU

Icoane pe sticlă pictate de tineri

Parohia Ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pe str. Botizului din Municipiul Satu Mare, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte, Iustin, Episcop ul Maramureşului şi Sătmarului a organizat timp de trei zile o tabără adresată adolescenţilor.