Image 1
Image 2

Se face inventarul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Directoarea Sinziana Cristea
Directoarea Sinziana Cristea

Săptămâna aceasta, Camera Deputaţilor a aprobat un proiect legislativ care prevede ca părinţii ce au copii minori şi vor să plece la muncă peste hotare să fie obligaţi să anunţe autorităţile. Trebuie să scrie negru pe alb în grija cui îşi lasă copiii.

Practic, cu 40 de zile înainte de a pleca la muncă, părinţii trebuie să spună clar unde îşi lasă copilul şi la cine. Camera Deputaţilor e for decizional în cazul proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

 

Un act normativ discutat

 

Parlamentarii încearcă de mult timp să schimbe legislaţia în domeniu. Vă reamintim că în aprilie 2012 senatorii adoptau o iniţiativă legislativă ce prevedea ca părinţii să anunţe autorităţile când merg la muncă peste hotare şi să spună care e legătura de rudenie între ei şi persoanele în grija cărora îşi lasă copiii. Proiectul spunea clar că persoana în grija căreia rămâne copilul trebuie să aibă cel puţin cu 18 ani mai mulţi decât copilul, să fie familiarizată cu creşterea lui şi să nu aibă în îngrijire mai mult de trei copii minori.

 

Tragedii de dorul părinţilor

 

De cele mai multe ori, copiii care rămân acasă, mulţi având ambii părinţi plecaţi, suferă enorm de mult. Anul trecut, în judeţul Satu Mare doi copii şi-au pus capăt zilelor de dorul părinţilor. La sfârşitul lunii februarie, un băiat de doar 11 ani din localitatea Târşolţ s-a spânzurat. În martie, o fată de 14 ani s-a sinucis aruncându-se de pe un bloc din Negreşti Oaş. Tragedii de dorul părinţilor. Ce va schimba legislaţia în domeniu rămâne de văzut. De la aceste tragedii încoace, în multe comune din judeţ autorităţile locale au dotat săli cu calculatoare conectate la internet pentru ca micuţii rămaşi acasă să poată comunica cu părinţii lor pe diverse reţele de socializare.

 

Cifrele neoficiale le “bat” pe cele oficiale pe plan naţional

 

Cel mai dificil este însă ca aceste legi să fie respectate. :i cum socoteala de-acasă nu se potriveşte mereu cu cea din târg, rezultatele din registrele autorităţilor locale nu bat tocmai cu cele din realitate. Se spune că în ţara noastră aproximativ 350 de mii de copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, o cifră mult mai mare decât cea oficială.

 

Situaţia la nivelul judeţului Satu Mare

 

Am discutat pe marginea acestui subiect cu psiholog Sânziana Cristea – directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare (CJRAE). La începutul anului şcolar anterior, la solicitarea Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare, CJRAE a demarat un proiect având ca scop întocmirea unei baze de date care să conţină numărul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate de la noi din judeţ. Astfel, în octombrie 2012, în judeţul Satu Mare erau 4.997 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la lucru peste hotare. Din acest total, potrivit interlocutoarei noastre, 3.579 au un părinte plecat la muncă în străinătate, iar 1.418 au ambii părinţi plecaţi. “Conform datalor statistice, 2.536 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la lucru în străinătate sunt băieţi, iar 2.461 sunt fete. Din punct de vedere al ciclului de învăţământ, din numărul total al copiilor identificaţi anl trecut, 658 erau preşcolari, 1.408 erau elevi din ciclul primar, 1.454 din cel gimnazial, iar 1.477 elevi de liceu.

 

Careiul e zona din judeţ cu numărul cel mai mic de copii rămaşi acasă

 

În municipiul Satu Mare erau 1.500 de copii identificaţi, în Carei doar 98, în Negreşti 762, în Tăşnad 134, Ardudul avea 32, Livada 125, iar în mediul rural erau la început de an şcolar 2012/2013 un număr de 2.346 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate”. Directoarea CJRAE ne-a explicat cum a fost întocmită baza de date. Instituţia a trimis în toate unităţile şcolare din judeţ chestionare ce au ajuns la toţi copiii prin intermediul consilierilor şcolari. În şcolile în care nu erau consilieri şcolari, conducerea unităţilor a desemnat o persoană ce să se ocupe de culegerea datelor. Interlocutoarea ne mai spune că se va proceda la fel şi acum, la început de an şcolar 2013/2014.

 

 

 

 

 

1 comentariu

  1. Este o mare problema aceasta plecare a parintilor. Daca in tara ei ar avea serviciu, aceste tragedii nu s-ar mai repeta. Sunt familii care lasa copii de 2-3 anisori, acestia ajung elevi, absolventi de gimnaziu si nu au alaturi pe mama sau pe tata. La liceu nu mai rezista si se intampla lucruri groaznice. Cand parintii pleaca si isi inscriu copilul la o forma de invatamant, ar fi de folos sa lase la scoala si o hartie semnata de ei pe care sa noteze date despre tutore. De asemenea,toti parintii ar trebui sa comunice lunar cu un reprezentant al scolii (disciplina, frecventa, rezultate). Plecarea parintilor creeaza probleme emotionale grave care se rasfrang apoi pe toata durata vietii celui parasit.

Lasă un răspuns

Connect with