Image 1
Image 2

Se caută stimularea revenirii acasă a tinerilor care doresc să dezvolte afaceri în agricultură

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Populaţia angrenată în agricultură este îmbătrânită în toată Uniunea Europeană. Pe toate căile se fac efoturi de a atrage tineri în domeniul producerii de alimente. Asta şi ca urmare a faptului că mulţi români cu vârste sub 40 de ani lucrează în o serie de activităţi agricole, indiferent că ar fi vorba despre sector vegetal, pomicultură, legumicultură şi/sau creşterea animalelor.

În dorinţa de a atrage tineri în acest domeniu determinant al activităţilor economice, de ani de zile, la nivelul României a fost lansată submăsura 6.1 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Pentru actualul ciclu financiar, doritorii pot accesa submăsura, cu posibilitatera de a accesa fonduri nerambursabile de până la 50.000 de euro. Pentru următorul ciclu financiar 2021-2027 s-au făcut o serie de propuneri menite a creşte atractivitatea măsurii. Suma nerambursabilă propusă este de 100.000 de euro/solicitant.

Cea mai interesantă măsură propusă a se adopta şi implementa se referă la alocarea de fonduri nermabursabile şi tinerilor aflaţi în străinătate, interesaţi a dezvolta afaceri în domeniul agricol.

Bugetul alocat noii sesiuni de proiecte pentru ”Instalarea Tinerilor Fermieri”, în ciclul financiar 2021-2027 va avea două direcţii: una care să vizeze tinerii din România, iar cea de a doua, pe cei din Diaspora care doresc să se întoarcă în România. Condiţia impusă este ca solicitanţii de fonduri nerambursabile să aibă vârsta sub 40 de ani şi să aibă competenţe în agricultură. Suma astfel ar fi de 20 milioane de euro pentru tinerii din România care şi-au propus să facă agricultură în ţara noastră şi tot 20 milioane de euro pentru tinerii aflaţi în străinătate şi şi-au propus să se întoarcă acasă pentru a dezvolta afaceri în agricultură. Suma maximă accesabilă pe această submăsură a fost propusă să fie de 100.000 de euro.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with

EXPORT DE GRÂU

România, un mare exportator de grâu din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2023/24, care a început la 1 iulie, au ajuns la 5,03 milioane de tone, în scădere cu 32% faţă de cele 7,39 milioane de tone în perioada similară a sezonului anterior, relevă datele publicate recent de Comisia Europeana