Sculptorul în lemn Vasile Vari expune la Consiliul Judeţean | Informaţia Zilei

Sculptorul în lemn Vasile Vari expune la Consiliul Judeţean

Scris de Vasile Andreica, 11 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Asociaţia Artiştilor Plastici din Satu Mare deschide seria manifestărilor sale din 2019 cu o foarte interesantă expoziţie personală a sculptorului în lemn Vasile Vari, deschisă ieri spre seară în holul Consiliului Judeţean.

Conform prezentării oferite la vernisaj, Vasile Vari s-a născut în 25 octombrie 1979 în comuna Halmeu, unde a absolvit cursurile gimnaziale, urmând apoi Grupul Şcolar Industrial de Construcţii de Maşini la Satu Mare. S-a apropiat de sculptura în lemn sub îndrumarea lui Iosif Foriş, iar în anul 2017 a intrat în rândurile membrilor AAP Satu Mare, participând la expoziţii la Carei şi Satu Mare. Acum vine în faţa publicului cu prima expoziţie personală de sine stătătoare, una consistentă şi care ne arată un artist sigur pe mijloacele sale de exprimare şi tematicile tratate în lucrări.

Fie că este vorba de cunoscutele sale ceasuri artizanale sau de lucrări de sculptură în relief desenate cu precizie demnă de un grafician, artistul dovedeşte o manieră personală, desprinsă deja de stilul mentorului său. Impresionează siguranţa construcţiei scenelor biblice, mitologice sau pastorale, a peisajelor rustice sau tablourilor florale compuse cu atenţie, unde nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Zodiacul, o temă favorită, este lucrat cu o atitudine pe care am numi-o devoţională, lucrările fiind mărturia migalei autorului lor.

O zonă a expoziţiei ne-a reţinut cu deosebire atenţia: grupajul dedicat viorilor. Se află acolo un ceas pe care ar fi frumos să-l vedem în holul Filarmonicii, unde s-ar potrivi de minune, dar şi o rară lucrare ironică, pornind de la asemănarea trupului feminin cu forma unduită a viorii, paralelă trimisă uşor în grotesc de artist, într-o îndrăzneală reconfortantă pentru privitorul plictisit de snobism.

Programul muzical a fost asigurat de Barla Beata, Liţa David, Palcău Lucian, Sorian Alexandra, Şipoş Anita, Ţura Alexandra, elevi ai Palatului Copiilor Satu Mare la cursurile de pian, pregătiţi de binecunoscuta profesoară Mariana Moga. Grupul lor a fost invitat din ce în ce mai des la vernisajele AAP Satu Mare. Expoziţia poate fi văzută timp de patru săptămâni.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345