Image 1
Image 2

Scrisori ale lui Albert Einstein, vândute la o licitație pentru peste 200.000 de dolari

Mai multe scrisori în care fizicianul Albert Einstein prezenta unor colegi opiniile sale despre fizică, Dumnezeu și Israel, expediate în anii '50, au fost vândute în cadrul unei licitații organizate la Ierusalim pe 20 iunie, pentru suma de aproximativ 210.000 de dolari (circa 189.000 euro), informează AFP.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Albert Einstein
Albert Einstein

 

 

Mai multe scrisori în care fizicianul Albert Einstein prezenta unor colegi opiniile sale despre fizică, Dumnezeu și Israel, expediate în anii ’50, au fost vândute în cadrul unei licitații organizate la Ierusalim pe 20 iunie, pentru suma de aproximativ 210.000 de dolari (circa 189.000 euro), informează AFP.

Cele opt scrisori, redactate în limba engleză între anii 1951—1954 și adresate în principal fizicianului David Bohm — sunt semnate de Einstein și conțin în unele cazuri adnotări scrise de mână.

 

În scrisoarea care a fost vândută pentru cel mai mare preț la licitație (84.000 de dolari), Einstein subliniază că “Dacă Dumnezeu a creat lumea, grija lui principală nu a fost cu siguranță ca înțelegerea acesteia să fie ușoară pentru noi”.

 

Într-o altă scrisoare, adresată în 1951 eminentului fizician David Bohm și vândută pentru 50.400 de dolari, Albert Einstein vorbea despre legătura stabilită de Bohm între teoria cuantică și teoria relativității.

 

“Trebuie să mărturisesc că nu sunt în măsură să ghicesc cum o astfel de unificare ar putea fi obținută”, scria Einstein în respectivul text.

 

Scrisoarea, dactilografiată, conține și o ecuație scrisă de mână, dar și semnătura lui Einstein.

 

David Bohm, născut în Statele Unite din părinți imigranți evrei, a lucrat cu Albert Einstein la Universitatea Princeton înainte de a fugi în Brazilia, în urma pierderii postului, din cauza unei veritabile “vânători de vrăjitoare” demarată împotriva simpatizanților comuniști de senatorul Joseph McCarthy.

 

Casa Winner’s, organizatoarea licitației, a declarat că scrisorile provin din moștenirea lăsată de văduva defunctă a lui Bohm.

 

Într-o altă scrisoare din 1954, Albert Einstein vorbește despre posibilitatea ca Bohm să se mute în Israel, un stat care fusese înființat cu șase ani înainte de acea dată. Albert Einstein, care a refuzat oferta de a deveni președintele noii țări, considera că nu era momentul potrivit pentru o astfel de decizie.

 

“Israelul este viu intelectual și interesant, dar are posibilități foarte reduse și a merge acolo cu intenția de a pleca cu prima ocazie ar fi regretabil”, a adăugat celebrul savant.

 

David Bohm a acceptat în cele din urmă în 1955 postul de profesor invitat la renumitul Institut de tehnologie Technion din Haifa, un oraș din nordul Israelului.

 

Albert Einstein a fost guvernator non-rezident al Universității ebraice din Ierusalim, iar la moartea lui, în 1955, a lăsat moștenire acestei instituții de învățământ superior arhivele sale — cea mai mare colecție din lume ce conține documentele celebrului savant.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with