Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Nicoale Dumuţa, Ioan Aniţaş, Ioan Urda, titlul emisiunii: Judeţul Satu Mare a scăpat oficial de pericolul pestei porcine africane (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Adelin Ghiarfaş, Ciprian Crăciun, titlul emisiunii: Primăria Satu Mare vrea să majoreze impozitele cu 20% (reluare) 02.25 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 03.10 Danţu la Şură din Soconzel, tradiţie şi autenticitate 03.50 Festivalul Secerişului la Moftinu Mare 04.23 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Modalităţi de preparare în fitoterapie 05.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Ovidiu T Pop, Aurel Pop, titlul emisiunii: Un dascăl ilustru Gheorghe Cozma 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Nicoale Dumuţa, Ioan Aniţaş, Ioan Urda, titlul emisiunii: Judeţul Satu Mare a scăpat oficial de pericolul pestei porcine africane (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 10.02 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Mark Nagy Janos, titlul emisiunii: Aria protejată râul Tur şi limitele ei 10.42Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Adelin Ghiarfaş, Ciprian Crăciun, titlul emisiunii: Primăria Satu Mare vrea să majoreze impozitele cu 20% (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 14.37 Teleshopping 14.47 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 15.46 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 17.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita 22.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Ioana Cheregi 23.30 Ştiri

Scrisoarea sindicaliştilor din educaţie către prefectul Darius Filip

Scris de Vasile Nechita, 05 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare a trimits o scrisoare prefectului Darius Filip, în legătură cu nemulţumirile membrilor organizaţiei sindicale şi a federaţiei din care ei fac parte.
În cele ce urmează redăm fragmente din acest text.


Membrii noştri de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd lunar, în medie, peste 3% din venitul brut.
În anul 2017, o parte a salariaţilor din învăţământ ar trebui să primească sumele restante la drepturile salariale, stabilite prin sentinţe judecătoreşti. Cu toate acestea, Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pe 2017 sumele necesare, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestora. Nu mai spunem că promisa creştere salarială cu 20% din iulie 2017 nu s-a operat, majorările salariale urmând să aibă loc în două tranşe anul viitor.
Personalul din învăţământ este nemulţumit de cuantumul mic al creşterii salariilor nete preconizate pentru anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. Astfel, dacă nivelul brut al salariilor va creşte cu 50%, în realitate, venitul net al fiecărui angajat din învăţământ va creşte cu cel mult 25%. Concret (…), un profesor debutant care are acum un salariu net de aproximativ 1440 lei, după creşterea cu 25% a salariului brut de la 01.01.2018, venitul net al acestui angajat va fi de 1.495 lei, doar cu 3,8% mai mare.
De asemenea, s-au redus ori s-au eliminat sporurile privind condiţiile nocive de muncă.
O altă nemulţumire vine din partea consilierilor şcolari, care în prezent sunt normaţi unul la 800 de elevi, în condiţiile în care complexitatea şi cantitatea muncii lor creşte an de an.
România ţară membră a Uniunii Europene, alocă cei mai puţini bani pentru educaţie, respectiv 248 de euro pe cap de locuitor, în condiţiile în care media UE este de 1.400 de euro.
Nu de importanţă minimă este faptul că personalul auxiliar a fost redus sub minimul suportabil. Exemplu: 1,5 norme de bone la 220 de copii şi femei de serviciu reduse la 0,5-0,8 norme, cu salarii mizerabile.
Lipsa manualelor, şi traducerea lor, a materialelor auxiliare, programelor adecvate cerinţelor actuale ale pieţii muncii sunt alte probleme cu care se confruntă sistemul educaţional.
Cu regret constatăm că nici actuala putere nu îşi respectă promisiunile din campania electorală şi din programul de guvernare, iar acest lucru este o dovadă clară a dezinteresului pentru acest domeniu de activitate, subfinanţarea cronică a învăţământului grevând nu numai asupra calităţii actului educaţional, ci asupra viitorului acestei naţiuni.
În ceea ce priveşte sistemul public de pensii, vă informăm că şi în acest caz, există inechităţi revoltătoare. Dacă pensia medie în sistemul de educaţie este sub 1.000 de lei, în alte domenii de activitate, care cu adevărat au fost tratate ca prioritate naţională, cuantumul mediu al pensiei este de peste 3000 de lei. Nu mai vorbim de pensiile speciale care ating un nivel inimaginabil pentru cei mai mulţi dintre noi, de peste 10000 de lei. Un profesor cu 43 de ani de activitate primeşte o pensie de 1500 de lei doar pentru că principiul de calcul este diferit faţă de cel aplicat în cazul altor bugetari.
Având în vedere toate cele expuse, vă solicităm domnule prefect, să faceţi demersurile necesare pentru a demonstra că şi pentru dumneavoastră educaţia este o prioritate, că apreciaţi activitatea cadrelor didactice în formarea generaţiei care va asigura viitorul nostru al tuturor.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.