Image 1
Image 2

CULTURĂ

Scriitorul Aurel Pop a fost condus pe ultimul drum

Omul de cultură Aurel Pop a fost condus ieri pe ultimul drum de zeci de prieteni, rude și cunoștințe. Având în vedere aceste vremuri, numărul celor prezenți la slujba de înmormântare, oficiată în Cimitirul Înălțarea din Satu Mare,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… a fost mai mic decât dacă nu ar fi existat amenințarea pandemiei. Sala de ceremonii din cimitir a fost plină de coroane frumoase, contrastând cu chipurile triste ale celor prezenți.

După slujba oficiată de preotul greco-catolic Laurențiu Costin, trupul neînsuflețit a fost transportat și înhumat în satul natal Cetățele, comuna Șișești, județul Maramureș.

Aurel Pop a activat în cenaclurile literare sătmărene, dar a fost membru şi al unor cenacluri din SUA, Canada, Noua Zeelandă. Alături de alţi sătmăreni a pus bazele Asociaţiei Scriitorilor de Nord Vest, dar şi ale revistelor de cultură “Citadela“ şi “Mărturii culturale“. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România și doctor în istorie.

Redăm în cele ce urmează constatarea de suflet a unui prieten și colaborator apropiat, dr. Viorel Câmpean.
“Când spui “Citadela sfărâmată” gândul te duce la teatru și la film, la Horia Lovinescu. Când vorbim de “Citadela” sătmăreană, gândul ne zboară la Aurel Pop.

A fost mai întâi o revistă, cunoscută în țară și, datorită lui Aurel, pe tot locul unde slova românească mai pătrunde, dincolo chiar de Oceane. A trăit doar nouă ani. De ce așa puțin? Așa e obiceiul românesc, publicațiile sunt efemere, aidoma atâtor altor întreprinderi autohtone… Dar i-a fost dragă Citadela, astfel că în 2008 Aurel a înființat o editură cu acest nume. Cu voia tuturor cunoscătorilor și binevoitorilor, numele l-a transformat în renume.

M-am bucurat să deschid aventura acestei edituri cu primul volum din seria “Oameni și locuri din Sătmar”, lansat la 11 noiembrie 2008. Între timp am ajuns la al patrulea volum, toate tipărite sub auspiciile editurii Citadela.

M-am întristat deunăzi când a trebuit să înțeleg că s-a încheiat colaborarea mea cu editura Citadela.

Am predat venerabilului Mihai Sas, volumul “Înainte de 90”, de apariția căruia m-am îngrijit, scriind și o prefață. A fost să fie așa, să fiu prezent și la căderea cortinei.

Am apelat de multe ori, și n-aș fi dorit, la sintagma “om-instituție”: Nae Antonescu, Ioan Ardeleanu-Senior, Corneliu Balla, Vasile Pătcașiu, sunt exemplele de oameni dăruiți locurilor natale, cărora, împreună cu Aurel, le-am conturat portrete, mai aproape de recunoștința pe care o merită cu prisosință.

Privind înapoi, sunt încă o dată mândru că am putut fi alături, cel mai adesea la dreapta lui, de Aurel Pop.
El a reușit să transforme editura “Citadela” într-o instituție, prin dragostea, dăruirea, iubirea de semeni și de carte. Instituția aceasta, care a ființat între anii 2008 și 2020, și-a încheiat conturile cu lumea văzută. Dar, “Citadela” noastră nu s-a sfărâmat, ea va rămâne o amintire frumoasă!”

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns