20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Scriitori în puşcărie

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cine ar trebui  pedepsit? Cel ce a dat legea sau cei care s-au folosit de ea? Nu ştim cum se face, dar apar în mod sistematic probleme care năucesc pe toată lumea şi pun DNA la muncă. S-au ivit acum un nou soi de infractori. Oamenilor deja condamnaţi, Legiutorul le-a oferit ocazia să comită infracţiuni şi după gratii. Şi să aibă şi complici înafară. S-a ajuns la situaţia hilară ca oameni care în viaţa lor nu s-au gândit să pună două rânduri pe hârtie, ajunşi după gratii, ca săşi scurteze pedeapsa cu  30 de zile s-au apucat să scrie câte o carte.

Dar nu orice carte, ci una ştiinţifică. Astfel dacă Einstein scria în închisoare Teoria Relativităţii ar fi fost liber cu 30 de zile mai devreme, dar Dante scriind Divina Comedie nu ar fi beneficiat de acest drept pentru că nu este o carte ştiinţifică. Nu i se scurta pedeapsa nici lui Dostoievski dacă scria Crimă şi Pedeapsă în puşcărie, în schimb George Copos scriind “Tăşnadul medieval” a gustat aerul libertăţii cu o lună mai devreme.

Este greu să ni-i închipuim pe puşcăriaşii de lux din ziua de azi în postura condamnatului din poezia lui Oscar Wilde “Mergea-ntre paznici, în costum/Vărgat cum e paiaţa/Tichia de puşcăriaş/Îi mohorâse faţa/Dar n-am văzut nicicând un om/Privind mai lacom viaţa.“

Dar puşcăriaşul lui Wilde nu era condamnat pentru evaziune fiscală. Nu, condamnatul din poezia lui Oscar Wilde îşi omorâse iubita:  “El ucise ce-a iubit/ Şi trebuia să moară“. Omul îşi omorâse iubita, apoi s-a culcat lângă ea în pat.  “ Ci vin şi sânge doar pe mâini/ Avea când îl găsise/Cu fata moartă ce-o iubea/ Şi-n patu-i o ucise”.

Nu este cazul lui Cristi Borcea. Autor şi el de puşcărie, şi-a continuat idila cu Valentina Pelinel. Poate, Doamne fereşte, va ajunge într-o situaţie dramatică iubăreţul primar de Iaşi. Ei bine, dacă Gheorghe Nichita va ajunge la subterană, putem paria că el va scrie versuri închinate iubitei, nu plictisitoare cărţi ştiinţifice.

Aberantă este legea care a permis să se ajungă la această situaţie. Şi nedreaptă. De ce nu poate omul să vadă cerul mai repede cu 30 de zile scriind literatură? Sau descriind cu lux de amănunte cum a furat milioanele de euro şi preferă să facă puşcărie nu să le dea înapoi.  Dostoievski a scris amintiri din subterană.

Slavici al nostru

“Închisorile mele”. Până şi Apocalipsa Sfântului Ioan a fost scrisă în condiţii de recluziune totală. Şi Casanova şi-a scris memoriile în puşcărie. Există o literatură a puşcăriilor. Dar parcă totuşi sunt de preferat poeziile lui Radu Gyr în locul operelor lui Gigi Becali.

Cu ce minuni de capodopere ar fi îmbogăţită cultura română dacă o astfel de lege ar fi existat în perioada dictaturii proletariatului. Câţi intelectuali închişi după 1947 nu ar fi preferat să scrie cărţi decât să sape la canal.

Interesant în toată tevatura aceasta este modul în care gândim şi proiectăm lumea în care vrem să trăim. Parlamentarii fac legi, de aceste legi se folosesc unii într-un fel, speculând partea profitabilă, în vreme ce alţii văd partea rea, infracţională a respectivei legi.

S-a ajuns într-un punct în care nimeni nu mai înţelege nimic. Aceeaşi lege politicienii o văd într-un fel, cetăţenii de rând şi procurorii DNA în alt mod, iar judecătorii stau şi se gândesc ani de zile  până dau o decizie definitivă.

Este o harababură totală. Ei şi dacă  se va dovedi că scriitorii din puşcărie nu şi-au scris singuri cărţile, ce se va câştiga? Se vor întoarce după gratii să completeze cele 30 de zile compensate. Merită efortul?

Abonează-te acum Online!