Scopul scuză mijloacele | Informaţia Zilei

Scopul scuză mijloacele

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ciuda forfotei neîntrerupte de pe scena politică, rareori lucrurile au fost atât de clare ca în această frământată perioadă pre-electorală.

La început ezitantă, societatea civilă, mass media, fără să cunoască toate dedesubturile, s-a antrenat în disputele dintre cele două tabere, respectiv dintre PNL şi PSD.

Pentru a ne face o idee despre dimensiunea războiului politic trebuie introduşi în ecuaţie voluntarii, adică partea aceea din populaţie care este interesată de cele două subiecte: alegerile anticipate şi alegerea primarilor din două tururi.
Restul subiectelor, deşi multe şi importante, sunt subsumate celor două teme majore.

Alegerile sunt cheia de boltă a tuturor schimbărilor aşteptate de alegători. Că se face la timp sau anticipat nu contează – schimbarea rămâne elementul de progres. În cazul anticipatelor, că schimbarea va fi în bine sau în mai rău rămâne de văzut. Important este că PNL spune că vrea să schimbe temelia statului român, bazată pe o ideologie socialistă care se prezintă ca social-democrată cu nuanţe liberale.

Atingerea acestui scop, nobil în sine, dar şi necesar economic, se poate realiza în două moduri: printr-un pact al tuturor partidelor parlamentare sau, în caz contrar, printr-o nouă configuraţie a parlamentului, prin crearea unor majorităţi pro-reformă.

Dacă admitem că scopul este reformarea României, iar atingerea lui se poate face numai prin alegeri anticipate, ajungem la atât de hulitul principiu machiavelic „scopul scuză mijloacele” .

Scopul odată stabilit, atâta vreme cât este în folosul României, nu mai contează mijloacele. Parlamentarii PNL pot vota împotriva guvernului PNL Orban II cu conştiinţa împăcată pentru că în acest caz, la modul declarativ, scopul scuză din plin mijloacele.

De fapt, problema anticipatelor trebuie extinsă dincolo de partide, guvern, parlament.

Abia de aici înainte se poate vorbi despre un „regim Iohannis”.

Ludovic Orban a fost avansat la gradul de general, preşedintele rezervându-şi rolul de principe al Reformei.

L-aş asemui pe Klaus Iohannis cu Ioan Vodă cel Cumplit, voievodul despre care se spune că ar fi dorit să catolicizeze Moldova pentru a se integra în Europa.

Diferenţa este că Ioan Vodă cel Viteaz, dar poreclit de boieri „cel cumplit”, a domnit doar doi ani, timp în care s-a războit cu toată lumea, în vreme ce Klaus Iohannis are la dispoziţie zece ani, din care au trecut mai bine de jumătate, şi nu are de luptat decât cu PSD.

Ar fi nedrept să-l învinuim doar pe Ludovic Orban că doreşte alegeri anticipate şi primari aleşi din două tururi.
Sondajele nu sunt suficiente. Acum ar fi necesar un referendum. Populaţia este împărţită în două: cei care vor anticipate şi cei care nu vor anticipate. Votanţii de dreapta vor anticipate, votanţii de stânga, ai PSD, vor alegeri la timp.

Argumentele pro şi contra anticipate, emise de comentatori, de lideri de opinie prezenţi la emisiunile TV, le trădează simpatia politică, fie pentru PSD, fie pentru PNL. Nu există poziţii intermediare, dovadă că societatea se radicalizează.
Se discută mult despre modalităţile în care se forţează căderea a două propuneri de guvern, uitându-se scopul: organizarea alegerilor anticipate.

Dacă ne uităm mai cu atenţie, chiar şi în alegerea papilor de la Roma scopul scuză mijloacele.

Morala, etica profesională, este cel din urmă lucru din lume care poate fi aplicat în cazul clasei politice. Au votat de-a lungul timpul parlamentarii români şi lucruri mai controversate, ca să nu spunem mai ordinare, decât căderea propriului guvern.

Imoralitatea nu-şi găseşte nicăieri un culcuş mai primitor decât într-un parlament, de la noi sau de aiurea. Dar nu în termeni de moralitate sau imoralitate se judecă performanţele unui politician, ale unui partid, ale unui parlament, ale unui guvern. Scopul suprem este binele general. Mijloacele nu contează.

Dacă PNL poate demonstra că prin alegeri anticipate România face un pas înainte, atunci să fie alegeri anticipate. Extrapolând la cel de-al doilea subiect, modul de alegere a primarilor, dacă un primar poate demonstra că este spre binele comunităţii să se facă alegeri într-un singur tur, atunci primarii merită să fie aleşi dintr-un singur tur.

Dimpotrivă, dacă PSD poate demonstra că nu sunt necesare alegeri anticipate şi nu este benefic pentru comunităţi ca primarii să fie aleşi din două tururi, atunci să o facă începând de acum până în ziua alegerilor.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517