Image 1
Image 2

Şcolile din Livada au marcat 159 de ani de la Mica Unire

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marţi, 23 ianuarie 2018, a fost marcat 159 de ani de la Mica Unire, prin activitatea intitulată generic „Cuza și Unirea” desfășurat în parteneriat de centrele de documentare și informare din orașul Livada (Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” și Liceul Tehnologic „George Barițiu”).


Programul a avut mai multe teme, între care şi un Concurs de desene, cu tema „Mica Unire” – realizate de elevii beneficiari ai proiectului „Citesc pentru viitor”. Cele mai reușite lucrări au fost premiate astfel: locul I – Bellusca Adam, locul II – Andor Elisa, locul III – Abouritei Petru, premiul special – Rachieru David, Sentianosi Gabriel și Robaș Vlăduț.
A urmat prezentarea unui power point intitulat „Alexandru Ioan Cuza și Unirea”, realizarea unor afișe, rebusuri și desene de către elevii claselor a II-a B, A III-a B, a IV-a A și a XI-a A.
A mai fost realizat un album foto de către elevii clasei a V-a B utilizând resursele CDI-ului, după prezentarea succintă a evenimentelor petrecute în 1859 de profesorul Bonto Ștefan.
Activitatea s-a încheiat cu Hora Unirii şi cu premierea elevilor cu diplome și dulciuri.
Obiectivul principal al manifestărilor a fost sensibilizarea elevilor asupra importanței și înțelegerii fenomenului istoric de la 24 ianuarie 1859, în contextul politic intern și extern al creării Principatelor Române Unite. Unirea Moldovei cu Țara Românească, realizată prin voința poporului, la 5 și 24 ianuarie 1859, reprezintă primul pas important în desăvârșirea unității naționale românești și a înfăptuirii Marii Uniri.
Activitățile au fost coordonate de învățătoarele Bărbuș Viorica, Kato Nicoleta, Dindelegan Simona, profesorii documentariști Oproiu Bogdan și Szalay Miklos Attila, bibliotecara Kovacs Csilla, sprijiniți de conducerea celor două unități școlare: directorul Maskulik Levente, directoarea adjunctă Dudaș Emilia (de la şcoala gimnazială) și directoarea Popescu Monica (de la liceu).
Informaţiile ne-au fost comunicate de profesorul Szalay Miklos Attila.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with