Image 1
Image 2

Şcolile din judeţ nu sunt pregătite pentru a demara simularea Evaluării naţionale. Lipsesc scanerele pentru postarea lucrărilor on-line

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În zilele de 5 și 7 martie, aşadar în mai puţin de o lună, ar urma să aibă loc simulările la evaluarea naţională a elevilor din clasele a VIII-a.

Dar şcolile nu au primit încă instrucţiuni oficiale pentru a ști cum trebuie să se pregătească în acest scop.

Noi proceduri la evaluarea naţională

În acest an, evaluarea națională se va organiza pe centre de examen. Problema care se pune în 2018, spre deosebire de anii precedenţi, este că elevii de clasa a VIII-a vor avea lucrările corectate după un nou procedeu. Aceste lucrări vor fi scanate și postate pe o platformă on-line, după cum au anunțat reprezentanții Ministerului Educației Naționale.
Procedurile pentru organizarea acestor evaluări sunt așteptate și de inspectorii școlari, pentru a putea coordona activitatea în județ.

Lipsa scanerelor ar putea crea probleme

Sindicatele atrag însă atenția asupra faptului că este posibil să apară dificultăți în organizarea evaluării, întrucât școlile nu au fost informate că trebuie să se doteze cu scanere. Situația ar fi creată de lipsa procedurilor. Și nu este singura problemă. Sunt centre de examen care nu îndeplinesc condițiile de conectare la internet, care să le asigure posibilitatea de a prelua subiectele. Unii sunt de părere că ar fi necesară conectarea la două reţele.
Reprezentanții sindicatelor spun că acest lucru a fost impus de noul mod de a evalua lucrările, prin care se cere scanarea lor și urcarea pe o platformă on-line, la care să aibă acces profesorii corectori. Dar ar putea să apară probleme cu achizițiile pentru că școlile nu au primit încă adrese oficiale pentru a se dota cu scanere. În prezent, atât managerii, cât și primarii spun că nu au fost informați că ar trebui să aibă scanere.

Se va aplica metodologia de anul trecut

Pe această temă l-am contactat telefonic pe Călin Durla, inspector şcolar general. Iată opinia interlocutorului.
„Scanere ar fi în şcoli, dar nu corespund cerinţelor. Ar fi necesare scanere de mare viteză, pentru a procesa un număr mare de pagini. Dacă fiecare elev scrie cinci pagini, actualele scanere nu fac faţă. Pe de altă parte, nu este timp pentru a organiza licitaţii, lucru care necesita o analiză la nivel de minister. Pentru dotări cu scanere corespunzătoare. În aceste condiţii, cred că simularea se va desfăşura la fel ca anul trecut”, a încheiat interlocutorul.

5 comentarii

  1. Stimate domnule inspector școlar general stați liniștit…

    Am vorbit cu cei de la NASA și ne trimit ei niște scanere de foarte mare viteza. Am avut înțeles ca le-au mai rămas câteva bucăți din stocul rechizitionat de la niște extratereștrii. Așa că examenele naționale se vor putea desfășura cu deplină strictețe fără a afecta piețele financiare internaționale, cursul valutar sau ROBOR. Toată lumea vă înțelege îngrijorarea. Nu contează că buda școlii e în fundul curții, că se comaseaza clase/ școli, că nu sunt bani de salarii/ investiții, că nu sunt manuale, că sunt restrângeri de activitate, tot ce e foarte important sunt aceste scanere de foarte mare viteza.

Lasă un răspuns

Connect with