Image 1
Image 2

Şcoala Nr. 10 a primit denumirea Ferenc Rakoczi, prin votul consilierilor municipali de la toate partidele

Vot in consiliul municpal pentru redenumirea scolii nr. 10
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vot in consiliul municpal pentru redenumirea scolii nr. 10
Vot in consiliul municpal pentru redenumirea scolii nr. 10

Consiliul Local Satu Mare s-a întrunit în ședință ordinară, şedinţă care a fost prezidată de consilierul Robert Maurer. Pe ordinea de zi au fost înscrise 28 de proiecte de hotărâre și punctul diverse.

Legislativul oraşului a aprobat ieri un proiect de hotărâre care prevede schimbarea denumirii Şcolii Nr.10 în Şcoala Gimnazială “Rakoczi Ferenc”. A fost un proiect intens dezbătut, fiind votat într-un final favorabil de către consilierii partidelor UDMR, PNL şi ALDE şi doi consilieri PSD, existând trei voturi împotrivă și două abţineri.

Respectiv, din partea PSD, pentru schimbarea denumirii au votat Octavian Ardelean și Mariana Sălăgean, împotriva schimbării Ciprian Crăciun, Adrian Micle şi Silviu Hornar, în timp ce Dumitru Fanea şi Manuela Rogoz s-au abţinut de la vot.

Crăciun: “Este un proiect fără transparenţă!”

În timp ce consilierii UDMR şi PNL au venit cu argumente în susţinerea proiectului, primii care s-au opus au fost Adrian Micle şi Ciprian Crăciun, consilieri PSD. Aceştia au spus încă de la început că în săptămânile precedente au evitat acest subiect pe cât posibil, tocmai pentru a evita crearea unui conflict sau a unor neînţelegeri cu iz etnic.

Ciprian Crăciun a mărturisit că nu poate să înţeleagă de ce este nevoie de o asemenea schimbare a denumirii, dat fiind că nu îi va determina pe copii să înveţe mai mult. „Este un proiect total lipsit de transparenţă. Nu ştiu dacă părinţii şi copiii vor fi mai fericiţi după această schimbare. Copiii nu ştiu dacă vor ieşi mai învăţaţi sau nu.

Un lucru este cert: este dorinţa cuiva şi acel cineva este un grup de persoane. Eu cred că atunci când se pune problema unei schimbări de denumiri trebuie consultaţi cetăţenii, deşi nu vă impune legea. Ne pare rău că ajungem la asemenea proiecte de hotărâre care nasc multe conflicte, poate unele cu iz etnic, deşi noi nu ne dorim acest lucru”, a declarat Ciprian Crăciun.

Consilierii PSD au încercat şi o altă variantă care să ducă într-un final la un numitor comun, respectiv au propus ca denumirea să fie româno-maghiară, dat fiind că mai avem o astfel de şcoală în municipiu.

„Având în vedere anvergura care s-a creat în jurul acestui subiect, eu m-am opus de la bun început pentru punerea acestui proiect pe ordinea de zi, pentru simplul motiv că naşte dispute etnice. Am înţeles că se doreşte, dar nu am înţeles de ce se doreşte atât de mult schimbarea denumirii acestei şcoli.

Aş fi preferat dacă totuşi se doreşte schimbarea, să fie una pe modelul Bălcescu – Petofi, după cum am şi propus, deoarece în această şcoală sunt atât secţii române cât şi maghiare”, a afirmat consilierul PSD Adrian Micle.

7 comentarii

  1. @ Babacu !, In 2014 daca nu gresesc cu ocazia meciului amical de fotbal Romania-Argentina un ziarist al unui cotidian de marca din Argentina, a mentionat teritoriul romanesc ca fiind taram tiganesc !. Asa este vazut si cunoscut Rom. in Argentina !. Si acest caz nu este unul izolat. Ca urmare se vede …., nu ?.

  2. Avand in vedere faptul ca 35% din populatia Orasului este de etnie maghiara si 65% romaneasca bine ar fi ca si 35% dintre scoli sa fie de limba maghiara si 65% de limba romaneasca iar fiecare sa dea nume sau numar scolii cel pe care si-o doreste. Si astfel s-ar rezolva problema asta nesfarsita. Asta nu ar impiedica nici o scoala sa aiba in componenta lui clase sau sectii de alte limbi in cadrul lor daca asa considera necesar si util.

  3. totul este in regula in satu mare numai schimbarea denumiri scoli nr 10 mai trebuia rezolvat in rest strazile sant ok vezi bulevardul closca (exemplu)groapa dupa groapa str magnoliei la fel energiei idem asa ca bravo conduceri satmarului si al judetului poate mai gasiti o scoala sa-i schimbati numele

  4. Nu era mai bine sa primeasca denumirea Scoala “Augustin Ferentiu”? Augustin Ferentiu a fost primul primar al orasului de dupa Unirea din 1918 si s-a remarcat ca un mare gospodar, plus ca a fost si un om tolerant. Dar am mai spus-o, Consiliul Local este plin de nulitati si mediocritati. Uitati-va cit de aglomerat a devenit orasul in zona Drumul Careiului si va veti convinge.

Lasă un răspuns

Connect with