00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 02.00 Ne Cheamă Natura 03.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 04.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 05.00 Festival concurs - Samus Guit Art la Poesis 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Mariana Sălăgean. Titlul emisiuni: Echipele PSD de campanie primite cu braţele deschise în judeţ.(reluare) 10.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Realitatea şi provocările familiilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, Ludovic Orban a găsit la Satu Mare o organizaţie PNL puternică. (reluare) 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 16.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 17.10 Zone Folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Cultură – Performanţe istorice pentru învătământul sătmărean. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (reluare) 23.30 Reportaj la Sâmbra Oilor 22.05.2019

Şcoala Nr. 10 a primit denumirea Ferenc Rakoczi, prin votul consilierilor municipali de la toate partidele

Vot in consiliul municpal pentru redenumirea scolii nr. 10

Vot in consiliul municpal pentru redenumirea scolii nr. 10

Consiliul Local Satu Mare s-a întrunit în şedinţă ordinară, şedinţă care a fost prezidată de consilierul Robert Maurer. Pe ordinea de zi au fost înscrise 28 de proiecte de hotărâre şi punctul diverse.

Legislativul oraşului a aprobat ieri un proiect de hotărâre care prevede schimbarea denumirii Şcolii Nr.10 în Şcoala Gimnazială “Rakoczi Ferenc”. A fost un proiect intens dezbătut, fiind votat într-un final favorabil de către consilierii partidelor UDMR, PNL şi ALDE şi doi consilieri PSD, existând trei voturi împotrivă şi două abţineri.

Respectiv, din partea PSD, pentru schimbarea denumirii au votat Octavian Ardelean şi Mariana Sălăgean, împotriva schimbării Ciprian Crăciun, Adrian Micle şi Silviu Hornar, în timp ce Dumitru Fanea şi Manuela Rogoz s-au abţinut de la vot.

Crăciun: “Este un proiect fără transparenţă!”

În timp ce consilierii UDMR şi PNL au venit cu argumente în susţinerea proiectului, primii care s-au opus au fost Adrian Micle şi Ciprian Crăciun, consilieri PSD. Aceştia au spus încă de la început că în săptămânile precedente au evitat acest subiect pe cât posibil, tocmai pentru a evita crearea unui conflict sau a unor neînţelegeri cu iz etnic.

Ciprian Crăciun a mărturisit că nu poate să înţeleagă de ce este nevoie de o asemenea schimbare a denumirii, dat fiind că nu îi va determina pe copii să înveţe mai mult. „Este un proiect total lipsit de transparenţă. Nu ştiu dacă părinţii şi copiii vor fi mai fericiţi după această schimbare. Copiii nu ştiu dacă vor ieşi mai învăţaţi sau nu.

Un lucru este cert: este dorinţa cuiva şi acel cineva este un grup de persoane. Eu cred că atunci când se pune problema unei schimbări de denumiri trebuie consultaţi cetăţenii, deşi nu vă impune legea. Ne pare rău că ajungem la asemenea proiecte de hotărâre care nasc multe conflicte, poate unele cu iz etnic, deşi noi nu ne dorim acest lucru”, a declarat Ciprian Crăciun.

Consilierii PSD au încercat şi o altă variantă care să ducă într-un final la un numitor comun, respectiv au propus ca denumirea să fie româno-maghiară, dat fiind că mai avem o astfel de şcoală în municipiu.

„Având în vedere anvergura care s-a creat în jurul acestui subiect, eu m-am opus de la bun început pentru punerea acestui proiect pe ordinea de zi, pentru simplul motiv că naşte dispute etnice. Am înţeles că se doreşte, dar nu am înţeles de ce se doreşte atât de mult schimbarea denumirii acestei şcoli.

Aş fi preferat dacă totuşi se doreşte schimbarea, să fie una pe modelul Bălcescu – Petofi, după cum am şi propus, deoarece în această şcoală sunt atât secţii române cât şi maghiare”, a afirmat consilierul PSD Adrian Micle.

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 10 martie 2019, ora 11:23

  Probabil unul ca tine l-a „informat” pe ziarist.

 2. Dac Bulibas a spus: 09 martie 2019, ora 09:15

  @ Babacu !, In 2014 daca nu gresesc cu ocazia meciului amical de fotbal Romania-Argentina un ziarist al unui cotidian de marca din Argentina, a mentionat teritoriul romanesc ca fiind taram tiganesc !. Asa este vazut si cunoscut Rom. in Argentina !. Si acest caz nu este unul izolat. Ca urmare se vede …., nu ?.

 3. Babacu a spus: 05 martie 2019, ora 13:56

  „Avand in vedere faptul ca 35% din populatia Orasului este de etnie maghiara”. Asa o fi, dar este 100% teritoriu romanesc!

 4. Dac Bulibas a spus: 05 martie 2019, ora 11:05

  Comentariul meu ?…..

 5. Dac Bulibas a spus: 05 martie 2019, ora 11:04

  Avand in vedere faptul ca 35% din populatia Orasului este de etnie maghiara si 65% romaneasca bine ar fi ca si 35% dintre scoli sa fie de limba maghiara si 65% de limba romaneasca iar fiecare sa dea nume sau numar scolii cel pe care si-o doreste. Si astfel s-ar rezolva problema asta nesfarsita. Asta nu ar impiedica nici o scoala sa aiba in componenta lui clase sau sectii de alte limbi in cadrul lor daca asa considera necesar si util.

 6. suporter adevarat a spus: 04 martie 2019, ora 20:24

  totul este in regula in satu mare numai schimbarea denumiri scoli nr 10 mai trebuia rezolvat in rest strazile sant ok vezi bulevardul closca (exemplu)groapa dupa groapa str magnoliei la fel energiei idem asa ca bravo conduceri satmarului si al judetului poate mai gasiti o scoala sa-i schimbati numele

 7. Babacu a spus: 03 martie 2019, ora 13:46

  Nu era mai bine sa primeasca denumirea Scoala „Augustin Ferentiu”? Augustin Ferentiu a fost primul primar al orasului de dupa Unirea din 1918 si s-a remarcat ca un mare gospodar, plus ca a fost si un om tolerant. Dar am mai spus-o, Consiliul Local este plin de nulitati si mediocritati. Uitati-va cit de aglomerat a devenit orasul in zona Drumul Careiului si va veti convinge.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.