Image 1
Image 2

Şcoala Gimnazială Dr. Vasile Lucaciu a fost sfinţită în urma reabilitării şi igienizării

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Scoala Lucaciu sfintireVineri, 19 septembrie 2014, Şcoala Gimnazială Dr. Vasile Lucaciu din Satu Mare a fost sfinţită de preotul şi profesorul de religie greco-catolică Ovidiu Bârle.

La slujba de sfinţire au participat, alături de preot şi cantor, conducerea instituţiei şi jurnalişti. Pentru început, directorul Csaba Csintalan a acordat un scurt interviu jurnaliştilor de la postul de televiziune Informaţia TV, în care s-a referit la lucrările de reabilitare a instituţiei. După cum le-a explicat jurnaliştilor, încă de la numirea sa în funcţie, directorul Csaba Csintalan a condiţionat Primăriei acceptarea postului de finanţarea materialelor necesare reabilitării instituţiei.
La sfinţirea sălilor de clasă, preotul Ovidiu Bârle a stat de vorbă cu elevii, mai mici sau mai mari, dându-le câteva sfaturi de comportare civilizată în şcoală şi în societate. Au mai fost sfinţite: direcţiunea, secretariatul, sala profesorală şi sala de sport. Toate aceste încăperi arătau impecabil, proaspăt gletuite şi zugrăvite în culori pale, iar parchetul era raşchetat şi lăcuit.

Csaba CsintalanLucrări fără costuri de manoperă

Ceea ce diferă la Şcoala Gimnazială Dr. Vasile Lucaciu faţă de alte şcoli din oraş şi din judeţ este că directorul, alături de salariaţi ai instituţiei, au efectuat, fără plată, toate aceste lucrări de reabilitare şi igienizare. Practic, este vorba de zugrăvirea, în timpul vacanţei de vară, şi raşchetarea parchetului din 28 de săli de clasă. Anii trecuţi, aceeaşi echipă a participat la montarea a circa 500 metri pătraţi de lambriuri (câteva mii de elemente), care anterior au fost băiţuite şi lăcuite. Investiţia, în ceea ce priveşte costurile, a constat în cumpărarea de materiale în valoare de circa 20.000 de lei. În schimb, cu excepţia unor operaţii mai complicate, majoritatea lucrărilor mai puţin pretenţioase au fost efectuate de doi paznici, un instalator, directorul şi câteva cadre didactice, care au dus la bun sfârşit reabilitarea interioarelor clădirii. Tot aşa, au fost construiţi 60 de metri de gard din stinghii de lemn băiţuit şi fixate cu şuruburi şi a fost pavat trotuarul din faţa sediului instituţiei.
Pe bună dreptate, directorul se mândreşte că a dat bani doar pe materiale, manopera costându-l “zero lei”. Şi ca să ne spulbere orice bănuială, a adăugat că la instituţia pe care o conduce a desfiinţat fondurile şcolii şi al clasei.

În prezent, a obţinut două laptop-uri în completarea dotărilor de la cabinetul de informatică.

Un director altfel

Faţă de realizările la care ne-am referit, putem spune că Csaba Csintalan este un director altfel, în sensul că nu face deloc economie de efort când e vorba de gospodărirea instituţiei pe care o conduce.
Nu este prima şcoală la care directorul a pus umărul pentru a o moderniza. Tot aşa s-au petrecut lucrurile şi la şcolile din Iojib şi din Botiz, pe care le-a condus cu câţiva ani în urmă. Doar că după ce le-a pus la punct, alţi directori i-au luat locul şi au beneficiat de sedii puse la punct. Şi ca să înlăture eventuale bănuieli că ar dispune de surse oculte de bani, a adăugat că la şcoala pe care o conduce a desfiinţat fondurile şcolii şi ale clasei.

4 comentarii

Lasă un răspuns