Image 1
Image 2

Şcoala Gimnazială Bălcescu-Petofi continuă un proiect Comenius

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

3“Am fost în Portugalia cu elevi şi profesori în cadrul proiectului Comenius “Momente din trecut şi present”, ne scrie Ecaterina Laczka, directoare adjunctă la Şcoala Bălcescu-Petofi Satu Mare.


În cel de-al doilea an de activitate, la proiect participă zece ţări: Portugalia, Spania, Italia, Polonia, Cehia, Ungaria, Estonia, Grecia, Turcia precum şi România. Din delegaţia şcolii sătmărene au făcut parte: Laczka Ecaterina – coordonator de proiect, Feher Laura, profesoară de limba maghiară şi engleză, Maier-Kurpe Erik şi Visky Mark, elevi.
5În timpul celor doi ani de derulare a proiectului, elevii şi profesorii sătmăreni vizitează toate şcolile din aceste proiect. Ultima vizită au efectuat-o în septembrie (23-29 ) în sudul Portugaliei, în oraşul Olhao, la “Agrupamento de Escolas Professor Paula Nogueira – Escola”, o şcoală gimnazială.
Gazdele au organizat un program foarte diversificat. Prima zi, musafirii au petrecut-o în şcoală, s-au întâlnit cu directorul şcolii, cu reprezentantul primăriei care răspunde de educaţie şi cu colegii din şcoală. Scopul acestei întâlniri era realizarea e-book-lui, prezentarea raportului primului an de lucru. Apoi au realizat un chestionar despre bunici, care o să fie împărţit elevilor pentru studiere şi completare. Au fost împărţiţi pe grupe de lucru şi au participat la activităţile organizate de colegii lor portughezi. Astfel au reuşit să cunoască sistemul lor de educaţie şi au ajuns la concluzia că portughezii pun mai mult accent pe artă, pe discipline practice, (de exemplu, învaţă să gătească, să coase în şcoala gimnazială).
1În continuare, au vizitat muzeul de istorie şi muzeul etnografic din oraşul Faro şi partea veche a oraşului Tavira. Cu vaporul, au trecut pe insula unde era un sat pescăresc, au făcut baie în ocean. Elevii au făcut sculpturi în nisip, activitate cu tradiţie în zonă. Am aflat că în fiecare an se organizează concurs de sculptură în nisip, unde au şi văzut lucrările “celor mari”. Au fost şi în Sagres la Cabo de S. Vicentein, în punctul cel mai sud vestic al Europei, de unde au şi o diplomă specială personalizată. La Lagos, la Ponta da Piedade, au admirat din bărci frumuseţile naturii. Au văzut fluxul şi refluxul oceanului, care până acuma au fost explicate doar teoretic elevilor.
Apoi au participat şi la o seară folclorică când au terminat culesul porumbului şi se organiza o petrecere cu o formaţie de muzică populară. În acea formaţie a cântat cândva şi colegul nostru Paulo Quitério. Sătenii adunaţi la petrecere au cântat şi au dansat conform obiceiurilor de acolo. În fine, au avut posibilitatea să cunoască oamenii din acele locuri, să cunoască obiceiuri şi o parte din istoria zonei.
Următoarea întâlnire va avea loc în Italia în luna noiembrie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with