Image 1
Image 2

Schiță, nu program de guvernare?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un lucru este clar: PSD trebuie să plece de la guvernare. Dar nu pentru motivele clamate de PNL și USR, sintetizate în sloganele de stradă. PSD trebuie să fie aruncat de la guvernare pentru programul său economic catastrofal.
Recent Ludovic Orban declara că PNL are o schiță de guvernare, nu un program propriu-zis. Ne punem întrebarea: PNL nu a avut un program de guvernare la alegerile din 2016?

Mai departe, în decursul celor doi ani partidul rezultat din suma a două formațiuni mari, nu a fost capabil decât să facă o schiță? Atâta poate PNL?
Să presupunem că trece moțiunea de cenzură. Guvernul PSD-ALDE cade și vine la guvernare o coaliție în care PNL este principala forță politică. Va guverna pe baza schiței despre care vorbește Ludovic Orban?

“Schița lui Orban” foarte probabil începe cu organigrama guvernului în care pe funcția de prim ministru figurează el însuși. Cu siguranță lipsesc mai multe nume de miniștri pentru că nu există un așa zis guvern din umbră.

Ce poate cuprinde o schiță de guvernare? După discursul public al purtătorilor de cuvânt, al reprezentanților PNL, mai mult sau mai puțin, oficializați, schița trebuie să cuprindă principii. Le știm și lumea s-a convins că sunt găunoase, cu atât mai mult cu cât se referă la știutele slogane legate de justiție.

Ar cam fi cazul, la jumătatea mandatului, ca opoziția să aibă și un program de guvernare, pe puncte, pe domenii, cu propuneri concrete. Asta lipsește. Și din această cauză PSD zburdă pe scena politică. Guvernul anunță: vom majora indemnizațiile tinerilor absolvenți care se angajează.

De ce nu a cerut PNL acest lucru? Pentru că este interesat numai de ce face și ce drege Dragnea, de ce spune Tăriceanu despre DNA. Pe câți îi interesează aceste lucruri?

În ciuda acestor serii de întrebări care nu-și pot găsi răspunsul, o moțiune de cenzură este necesară. PNL i-a găsit și un nume “Opriți guvernul marionetă”. Destul de neinspirat, pentru că nu despre asta se vorbește în țară.

Din păcate evenimentul este umbrit de protestele inițiate de USR. Asaltul asupra Parlamentului de către un grup de protestatari, intrarea lor în Parlament, atrage atenția opiniei publice de la demersul PNL. USR este o formațiune cu un program radical, însă fără direcția altor formațiuni europene similare.

Fără ideologie, fără doctrină, poate fi considerată fără rezerve un partid anti-sistem. Asaltul asupra Parlamentului este un exemplu. Neobișnuitul constă în faptul că o formațiune anti-sistem susține independența procurorilor.

Presupunând că moțiunea depusă de opoziție va trece, cum se va comporta USR ca partid guvernamental? Nu diferit decât o face acum. Protestatarii vor continua să se mobilizeze împotriva PSD, adică împotriva opoziției. Revenind la programul de guvernare, mai precis la schița invocată de Ludovic Orban, ar trebui să ne întrebăm care va fi aportul USR la elaborarea unui adevărat program, program care să scoată țara din impas.

În mod normal, viitorul program de guvernare al opoziției trebuie să aibă ca pilon central fostul slogan al președintelui Iohannis, “România lucrului bine făcut”.

Fiind vorba despre un guvern despre care președintele va putea spune că este al lui, printre primele provocări se află continuarea sau stoparea reformelor. Dar avem reforme? Înafara promisiunilor de creștere a salariilor și pensiilor ce mai are PSD? Reforma în justiție. În ce direcție se va îndrepta sub un guvern PNL și aliații?

Editorial Informatia Zilei

Comasare contra fotoliul de la Cotroceni?

Una din virtuțile unui politician este să fii în stare să vezi și partea plină și partea goală a paharului. Ocazia s-a ivit la sfârșitul unei lungi campanii duse de PNL și PSD pe marginea celor patru rânduri de alegeri de anul acesta.