Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cum ajung liderii unui partid în fața procurorilor DNA cum apare scenariul distrugerii partidului respectiv. După PSD a venit rândul PNL. Câțiva liberali de frunte, un președinte de consiliu județean, un primar, un fost deputat,  trecând ieri pragul DNA, s-a dat semnalul că legea este egală pentru toate culorile politice.

Ar trebui să-l adăugăm și pe Nicușor Dan, liderul celui mai nou partid, intrat în Parlament pe un program anti-corupție, dar care deja face și el parte din “penalii” pe care îi înfierează președintele Klaus Iohannis.

Și ca în povestea lui Roș-Cocoș, la rândul lui și președintele Iohannis se confruntă cu un proces pentru o casă pe care ar fi luat-o cu acte false. Povestea merge și mai departe: unul dintre cei mai prodigioși procurori DNA, Mircea Negulescu, care se lăuda că a arestat jumătate de țară, are și el probleme cu legea.

Din înregistrările făcute de soția unui arestat de-al său, procurorul Negulescu pare să aibă frământările unui personaj dostoievskian. “Am devenit o mașină de ucis destine”,  mărturisește el. Are și o latură sadică: “sunt un animal de pardă și fac asta cu plăcere”.   Dacă  printre înregistrările făcute nu s-ar afla și unele care îl arată ca un chefliu, cu un limbaj de interlop șmecher, într-adevăr procurorul Negulescu ar reprezenta un personaj profund, pe de o parte cu un suflet dostoievskian, pe de altă parte cu un simț al respectului față de lege ca Javert, comisarul care l-a urmărit o viață întreagă pe Jean Valjean. Se convinsese că  “mizerabilul” era nevinovat, dar preferă că mai bine să se sinucidă decât să nu aplice legea.

Avem un tabloul aproape complet al situației în care se află România. Pe de o parte o clasă politică predispusă la acte de corupție, pe de altă parte un sistem juridic plin de ambiguități.

Politicienii spun că legea este proastă și trebuie schimbată. Procurorii spun că dacă se schimbă legea, respectiv articolele care le permit să ancheteze persoanele acuzate de abuz în serviciu, se anulează mii de dosare, la care au muncit  ani de zile.

Clasa politică, practic majoritatea parlamenară, are la îndemână instrumentele schimbării legilor. Partea judiciară are la îndemână un cod penal și de procedură penală  în vigoare care le dă un avantaj în lupta anti-corupție. În același timp, actuala formă a legii permite și abuzul de putere. Procurorul Negulescu este un exemplu.

În acest context intern apare teza distrugerii intenționate a partidelor de o forță ocultă. La PSD, având un lider condamnat penal, este mai simplu. PNL, pentru că și-a făcut un titlu de glorie din “statul de drept” și “lupta anti-corupție” orice incident penal cu personaje importante chemate la DNA, se transformă într-o furtună.

Partidul are și așa o situație delicată. Nu are un lider național recunoscut și de necontestat. Nu s-a realizat fuziunea. După scoaterea lui Vasile Blaga pe linie moartă de către procurorul Negulescu de la Ploiești, Traian Băsescu vrea să-i recupereze pe foștii PDL-iști. 

Tăriceanu vrea să-i atragă pe liberalii din PNL la ALDE. Pentru ca după ce are o masă critică să recupereze și numele istoric al partidului. Partidul străzii, moșit de Klaus Iohannis, vrea și el o halcă din ce va mai rămâne din PNL.   

Cam asta este situația partidului care a renunțat la Crin Antonescu pentru Klaus Iohannis. Probabil că PSD este mai corupt decât PNL. Dar așa cum nu este corect să spui “mai superior” nici despre partide nu se poate spune “mai corupt”.

Nu există absolut nicio diferență între partide când este vorba despre integritate. Și, iată, că în ecuația corupției intră deja și cei ce sunt plătiți să lupte împotriva ei. Situația actuală pare cea mai catastrofală, dar România este egală cu sine nu doar de 27 de ani.