Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 02.33 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Iepurii mai profitabili decât vacile? 03.35 Street music festival 04.25 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 04.56 Performanţe fără recompense 05.25 Fior di Szatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.43 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 10.26 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ, titlul emisiunii: Cum învingem deznădejdea? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 14.09 Teleshopping 14.25 Sport, meci de fotbal FC Olimpia- ASU Poli Timişoara 16.05 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Promovarea transporturilor alternative nepoluante 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinello Norbeto 17.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 18.40 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Scenariul distrugerii PNL

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cum ajung liderii unui partid în faţa procurorilor DNA cum apare scenariul distrugerii partidului respectiv. După PSD a venit rândul PNL. Câţiva liberali de frunte, un preşedinte de consiliu judeţean, un primar, un fost deputat,  trecând ieri pragul DNA, s-a dat semnalul că legea este egală pentru toate culorile politice.

Ar trebui să-l adăugăm şi pe Nicuşor Dan, liderul celui mai nou partid, intrat în Parlament pe un program anti-corupţie, dar care deja face şi el parte din “penalii” pe care îi înfierează preşedintele Klaus Iohannis.

Şi ca în povestea lui Roş-Cocoş, la rândul lui şi preşedintele Iohannis se confruntă cu un proces pentru o casă pe care ar fi luat-o cu acte false. Povestea merge şi mai departe: unul dintre cei mai prodigioşi procurori DNA, Mircea Negulescu, care se lăuda că a arestat jumătate de ţară, are şi el probleme cu legea.

Din înregistrările făcute de soţia unui arestat de-al său, procurorul Negulescu pare să aibă frământările unui personaj dostoievskian. “Am devenit o maşină de ucis destine”,  mărturiseşte el. Are şi o latură sadică: “sunt un animal de pardă şi fac asta cu plăcere”.   Dacă  printre înregistrările făcute nu s-ar afla şi unele care îl arată ca un chefliu, cu un limbaj de interlop şmecher, într-adevăr procurorul Negulescu ar reprezenta un personaj profund, pe de o parte cu un suflet dostoievskian, pe de altă parte cu un simţ al respectului faţă de lege ca Javert, comisarul care l-a urmărit o viaţă întreagă pe Jean Valjean. Se convinsese că  “mizerabilul” era nevinovat, dar preferă că mai bine să se sinucidă decât să nu aplice legea.

Avem un tabloul aproape complet al situaţiei în care se află România. Pe de o parte o clasă politică predispusă la acte de corupţie, pe de altă parte un sistem juridic plin de ambiguităţi.

Politicienii spun că legea este proastă şi trebuie schimbată. Procurorii spun că dacă se schimbă legea, respectiv articolele care le permit să ancheteze persoanele acuzate de abuz în serviciu, se anulează mii de dosare, la care au muncit  ani de zile.

Clasa politică, practic majoritatea parlamenară, are la îndemână instrumentele schimbării legilor. Partea judiciară are la îndemână un cod penal şi de procedură penală  în vigoare care le dă un avantaj în lupta anti-corupţie. În acelaşi timp, actuala formă a legii permite şi abuzul de putere. Procurorul Negulescu este un exemplu.

În acest context intern apare teza distrugerii intenţionate a partidelor de o forţă ocultă. La PSD, având un lider condamnat penal, este mai simplu. PNL, pentru că şi-a făcut un titlu de glorie din “statul de drept” şi “lupta anti-corupţie” orice incident penal cu personaje importante chemate la DNA, se transformă într-o furtună.

Partidul are şi aşa o situaţie delicată. Nu are un lider naţional recunoscut şi de necontestat. Nu s-a realizat fuziunea. După scoaterea lui Vasile Blaga pe linie moartă de către procurorul Negulescu de la Ploieşti, Traian Băsescu vrea să-i recupereze pe foştii PDL-işti. 

Tăriceanu vrea să-i atragă pe liberalii din PNL la ALDE. Pentru ca după ce are o masă critică să recupereze şi numele istoric al partidului. Partidul străzii, moşit de Klaus Iohannis, vrea şi el o halcă din ce va mai rămâne din PNL.   

Cam asta este situaţia partidului care a renunţat la Crin Antonescu pentru Klaus Iohannis. Probabil că PSD este mai corupt decât PNL. Dar aşa cum nu este corect să spui “mai superior” nici despre partide nu se poate spune “mai corupt”.

Nu există absolut nicio diferenţă între partide când este vorba despre integritate. Şi, iată, că în ecuaţia corupţiei intră deja şi cei ce sunt plătiţi să lupte împotriva ei. Situaţia actuală pare cea mai catastrofală, dar România este egală cu sine nu doar de 27 de ani.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend