Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Scenariul distrugerii PNL

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cum ajung liderii unui partid în faţa procurorilor DNA cum apare scenariul distrugerii partidului respectiv. După PSD a venit rândul PNL. Câţiva liberali de frunte, un preşedinte de consiliu judeţean, un primar, un fost deputat,  trecând ieri pragul DNA, s-a dat semnalul că legea este egală pentru toate culorile politice.

Ar trebui să-l adăugăm şi pe Nicuşor Dan, liderul celui mai nou partid, intrat în Parlament pe un program anti-corupţie, dar care deja face şi el parte din “penalii” pe care îi înfierează preşedintele Klaus Iohannis.

Şi ca în povestea lui Roş-Cocoş, la rândul lui şi preşedintele Iohannis se confruntă cu un proces pentru o casă pe care ar fi luat-o cu acte false. Povestea merge şi mai departe: unul dintre cei mai prodigioşi procurori DNA, Mircea Negulescu, care se lăuda că a arestat jumătate de ţară, are şi el probleme cu legea.

Din înregistrările făcute de soţia unui arestat de-al său, procurorul Negulescu pare să aibă frământările unui personaj dostoievskian. “Am devenit o maşină de ucis destine”,  mărturiseşte el. Are şi o latură sadică: “sunt un animal de pardă şi fac asta cu plăcere”.   Dacă  printre înregistrările făcute nu s-ar afla şi unele care îl arată ca un chefliu, cu un limbaj de interlop şmecher, într-adevăr procurorul Negulescu ar reprezenta un personaj profund, pe de o parte cu un suflet dostoievskian, pe de altă parte cu un simţ al respectului faţă de lege ca Javert, comisarul care l-a urmărit o viaţă întreagă pe Jean Valjean. Se convinsese că  “mizerabilul” era nevinovat, dar preferă că mai bine să se sinucidă decât să nu aplice legea.

Avem un tabloul aproape complet al situaţiei în care se află România. Pe de o parte o clasă politică predispusă la acte de corupţie, pe de altă parte un sistem juridic plin de ambiguităţi.

Politicienii spun că legea este proastă şi trebuie schimbată. Procurorii spun că dacă se schimbă legea, respectiv articolele care le permit să ancheteze persoanele acuzate de abuz în serviciu, se anulează mii de dosare, la care au muncit  ani de zile.

Clasa politică, practic majoritatea parlamenară, are la îndemână instrumentele schimbării legilor. Partea judiciară are la îndemână un cod penal şi de procedură penală  în vigoare care le dă un avantaj în lupta anti-corupţie. În acelaşi timp, actuala formă a legii permite şi abuzul de putere. Procurorul Negulescu este un exemplu.

În acest context intern apare teza distrugerii intenţionate a partidelor de o forţă ocultă. La PSD, având un lider condamnat penal, este mai simplu. PNL, pentru că şi-a făcut un titlu de glorie din “statul de drept” şi “lupta anti-corupţie” orice incident penal cu personaje importante chemate la DNA, se transformă într-o furtună.

Partidul are şi aşa o situaţie delicată. Nu are un lider naţional recunoscut şi de necontestat. Nu s-a realizat fuziunea. După scoaterea lui Vasile Blaga pe linie moartă de către procurorul Negulescu de la Ploieşti, Traian Băsescu vrea să-i recupereze pe foştii PDL-işti. 

Tăriceanu vrea să-i atragă pe liberalii din PNL la ALDE. Pentru ca după ce are o masă critică să recupereze şi numele istoric al partidului. Partidul străzii, moşit de Klaus Iohannis, vrea şi el o halcă din ce va mai rămâne din PNL.   

Cam asta este situaţia partidului care a renunţat la Crin Antonescu pentru Klaus Iohannis. Probabil că PSD este mai corupt decât PNL. Dar aşa cum nu este corect să spui “mai superior” nici despre partide nu se poate spune “mai corupt”.

Nu există absolut nicio diferenţă între partide când este vorba despre integritate. Şi, iată, că în ecuaţia corupţiei intră deja şi cei ce sunt plătiţi să lupte împotriva ei. Situaţia actuală pare cea mai catastrofală, dar România este egală cu sine nu doar de 27 de ani.

Abonează-te acum Online!