Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 02.33 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Iepurii mai profitabili decât vacile? 03.35 Street music festival 04.25 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 04.56 Performanţe fără recompense 05.25 Fior di Szatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.43 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 10.26 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ, titlul emisiunii: Cum învingem deznădejdea? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 14.09 Teleshopping 14.25 Sport, meci de fotbal FC Olimpia- ASU Poli Timişoara 16.05 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Promovarea transporturilor alternative nepoluante 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinello Norbeto 17.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 18.40 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Scânteile de la clubul Colectiv au dărâmat guvernul

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După doar o primă zi de proteste premierul Victor Ponta şi-a depus mandatul. La fel ca Emil Boc, obligat să demisioneze căzut ca urmare a mişcărilor de stradă, şi Victor Ponta pleacă tot în urma presiunii străzii.

Odată cu demisia premierului cade tot guvernul. Pentru o perioadă de 45 de zile poate fi numit un prim-ministru interimar. Acesta poate fi oricine din guvern, inclusiv Victor Ponta.

În această perioadă vor avea loc negocieri pentru formarea unei noi majorităţi. Preşedintele Iohannis poate opta pentru cine doreşte, dar fără o majoritate guvernul nu va trece de parlament.

Speculaţii au început odată cu demisia lui Ponta. Coaliţia care a susţinut guvernul PSD-UNPR-ALDE teoretic poate merge mai departe. Pe de altă parte, PNL şi preşedintele Iohannis au anunţat nu o dată că au o propunere de prim ministru în persoana lui Cătălin Predoiu. Între timp, chiar din interiorul PNL s-au auzit voci care spuneau că Predoiu nu va ajunge niciodată premier.

PSD, dacă doreşte să rămână la guvernare, va trebui să înainteze cât mai repede un nume. S-a vorbit despre Vasile Dâncu. Fost ministru în guvernul Năstase, membru al grupului de la Cluj, retras din politică, dar prezent în viaţa publică prin intervenţiile sale la diverse posturi de televiziune, sociolog şi consilier de imagine la mai mulţi lideri politici, Vasile Dâncu are mai degrabă imaginea unui tehnocrat decât a unui politician. Ar fi o soluţie la fel de bună şi pentru un guvern de uniune naţională, dacă s-ar pune această problemă.

Gabriel Oprea a ieşit din calcul chiar şi ca posibil premier interimar datorită accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul ce-i conducea coloana oficială.  De altfel, protestatarii de marţi seara s-au oprit şi în faţa Ministerului de Interne cerând demisia sa. Datorită acestui lucru, UNPR este ca şi dezlegat de  vreo obligaţie faţă de PSD. S-a ţinut de cuvânt, nu a trădat. Premierul demisionar le-a mulţumit partidelor din coaliţie pentru colaborare şi loialitate. Tot el a anunţat şi  că Mircea Duşa va prelua conducerea guvernului până la desemnarea unui nou premier.

Interesantă este poziţia PNL. Liderii liberali cer alegeri anticipate. Conform Constituţiei, trebuie să cadă în parlament  două guverne succesiv. Gabriel Oprea a declarat că se merge mai departe în formula coaliţiei PSD-UNPR-ALDE.

În această situaţie, PNL recurge la altă strategie. Alina Gorghiu ameninţă că toţi parlamentarii PNL îşi vor da demisia din parlament. Rămâne de văzut cât de departe vor merge liberalii.  Mai au la dispoziţie 10 zile, perioadă în care trebuie desemnat un premier cu formarea noului guvern, lista miniştrilor şi un nou program de guvernare.

Declaraţiile la cald, luate sub imperiul emoţiilor, au un termen de valabilitate scurt. De acum înainte orice este posibil. Preşedintele Iohannis va chema partidele la consultări. Vor avea loc negocieri între partide, mai mult în spatele uşilor închise decât pe faţă. Pot trece dintr-o parte în alta grupuri întregi de parlamentari. În UNPR, ALDE, dar şi în PNL şi PSD şi-au găsit loc parlamentari aleşi pe alte liste.

Partidul lui Dan Diaconescu avea 16% din mandate. Acei oameni s-au împrăştiat în toate partidele. Ei devin acum o masă de manevră. Se poate destrăma şi grupul lui Tăriceanu, prin trecerea unor parlamentari la partidul-mamă, căsătorit între timp cu PDL. Multe se pot întâmpla în această perioadă de interimat. În cel mai rău caz se poate declanşa o criză politică.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend