Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Scânteile de la clubul Colectiv au dărâmat guvernul

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După doar o primă zi de proteste premierul Victor Ponta şi-a depus mandatul. La fel ca Emil Boc, obligat să demisioneze căzut ca urmare a mişcărilor de stradă, şi Victor Ponta pleacă tot în urma presiunii străzii.

Odată cu demisia premierului cade tot guvernul. Pentru o perioadă de 45 de zile poate fi numit un prim-ministru interimar. Acesta poate fi oricine din guvern, inclusiv Victor Ponta.

În această perioadă vor avea loc negocieri pentru formarea unei noi majorităţi. Preşedintele Iohannis poate opta pentru cine doreşte, dar fără o majoritate guvernul nu va trece de parlament.

Speculaţii au început odată cu demisia lui Ponta. Coaliţia care a susţinut guvernul PSD-UNPR-ALDE teoretic poate merge mai departe. Pe de altă parte, PNL şi preşedintele Iohannis au anunţat nu o dată că au o propunere de prim ministru în persoana lui Cătălin Predoiu. Între timp, chiar din interiorul PNL s-au auzit voci care spuneau că Predoiu nu va ajunge niciodată premier.

PSD, dacă doreşte să rămână la guvernare, va trebui să înainteze cât mai repede un nume. S-a vorbit despre Vasile Dâncu. Fost ministru în guvernul Năstase, membru al grupului de la Cluj, retras din politică, dar prezent în viaţa publică prin intervenţiile sale la diverse posturi de televiziune, sociolog şi consilier de imagine la mai mulţi lideri politici, Vasile Dâncu are mai degrabă imaginea unui tehnocrat decât a unui politician. Ar fi o soluţie la fel de bună şi pentru un guvern de uniune naţională, dacă s-ar pune această problemă.

Gabriel Oprea a ieşit din calcul chiar şi ca posibil premier interimar datorită accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul ce-i conducea coloana oficială.  De altfel, protestatarii de marţi seara s-au oprit şi în faţa Ministerului de Interne cerând demisia sa. Datorită acestui lucru, UNPR este ca şi dezlegat de  vreo obligaţie faţă de PSD. S-a ţinut de cuvânt, nu a trădat. Premierul demisionar le-a mulţumit partidelor din coaliţie pentru colaborare şi loialitate. Tot el a anunţat şi  că Mircea Duşa va prelua conducerea guvernului până la desemnarea unui nou premier.

Interesantă este poziţia PNL. Liderii liberali cer alegeri anticipate. Conform Constituţiei, trebuie să cadă în parlament  două guverne succesiv. Gabriel Oprea a declarat că se merge mai departe în formula coaliţiei PSD-UNPR-ALDE.

În această situaţie, PNL recurge la altă strategie. Alina Gorghiu ameninţă că toţi parlamentarii PNL îşi vor da demisia din parlament. Rămâne de văzut cât de departe vor merge liberalii.  Mai au la dispoziţie 10 zile, perioadă în care trebuie desemnat un premier cu formarea noului guvern, lista miniştrilor şi un nou program de guvernare.

Declaraţiile la cald, luate sub imperiul emoţiilor, au un termen de valabilitate scurt. De acum înainte orice este posibil. Preşedintele Iohannis va chema partidele la consultări. Vor avea loc negocieri între partide, mai mult în spatele uşilor închise decât pe faţă. Pot trece dintr-o parte în alta grupuri întregi de parlamentari. În UNPR, ALDE, dar şi în PNL şi PSD şi-au găsit loc parlamentari aleşi pe alte liste.

Partidul lui Dan Diaconescu avea 16% din mandate. Acei oameni s-au împrăştiat în toate partidele. Ei devin acum o masă de manevră. Se poate destrăma şi grupul lui Tăriceanu, prin trecerea unor parlamentari la partidul-mamă, căsătorit între timp cu PDL. Multe se pot întâmpla în această perioadă de interimat. În cel mai rău caz se poate declanşa o criză politică.

Abonează-te acum Online!