Image 1
Image 2

Scandalul de corupţie Qatargate ajunge şi la Comisia Europeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Europarlamentarul Cristian Terheş îi cere Ursulei von der Leyen să demisioneze 

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a devenit subiect al unei noi investigaţii de corupţie din partea Ombudsman-ului european Emily OʹReilly după ce presa a relatat că oficiali ai Comisiei au făcut călătorii în Qatar pe banii guvernului din Qatar sau al unor organizaţii finanţate de acest guvern, a anunţat instituţia europeană pe data de 06.03.2023.

Într-o scrisoare trimisă Ursulei von der Leyen, Ombudsman-ul european Emily OʹReilly îi cere clarificări cu privire la călătoriile făcute în Qatar între 2015-2021 de către Directorul General al Departamentului de Transport din cadrul Comisiei Europene în timp ce acesta era implicat în negocierea unei înţelegeri între UE şi Qatar.

“Am remarcat la începutul acestei săptămâni că directorul general al departamentului de transport al Comisiei (DG MOVE) a călătorit de mai multe ori între 2015 şi 2021 pe cheltuiala guvernului Qatar sau a organizaţiilor care îi sunt apropiate. Acest lucru a avut loc în perioada în care DG MOVE a fost strâns implicat în negocierea acordului de transport aerian UE-Qatar, care a fost semnat la 18 octombrie 2021.

Faptul că guvernul din Qatar şi organizaţiile apropiate acestuia plătesc cheltuielile de călătorie pentru cel mai înalt oficial al DG MOVE dă naştere la întrebări legitime cu privire la o posibilă influenţă nejustificată a procesului decizional al UE în acest domeniu.

De asemenea, am remarcat cu îngrijorare explicaţia din partea Comisiei conform căreia, din moment ce directorul general nu a făcut parte din echipa de negociere, nu a existat niciun conflict de interese în acceptarea plăţii cheltuielilor sale de călătorie de către guvernul din Qatar. Publicul poate să nu facă această distincţie, dat fiind că directorul general îşi asumă în cele din urmă responsabilitatea pentru aceste negocieri”, a spus Emily OʹReilly.

Prin aceeaşi scrisoare, Emily OʹReilly i-a cerut Ursulei von der Leyen să răspundă la patru întrebări:

I. Transparenţa poate preveni speculaţiile dacă interacţiunile cu reprezentanţii unor grupuri de interese servesc sau nu interesului public. Directorii generali sunt obligaţi să facă publice detaliile cu privire la interacţiunile lor cu organizaţiile sau persoanele care desfăşoară activităţi independente cu privire la chestiuni legate de elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor în Uniune în termen de două săptămâni de la întâlnire.

Observ că registrul întâlnirilor avute de directorul general al DG MOVE nu se referă la o serie de conferinţe pentru care costurile de călătorie au fost plătite de terţi. De asemenea, observ că aceasta poate să nu fie singura ocazie în care întâlnirile care implică acest director general nu sunt înregistrate în registru.

Aţi putea, aşadar, să descrieţi mecanismul existent în prezent pentru a verifica şi a se asigura că directorii generali ai Comisiei fac publice informaţii cu privire la toate întâlnirile pe care aceştia le-au avut cu organizaţi sau persoane care desfăşoară activităţi independente cu privire la aspecte legate de elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor publice în Uniune?

II. Comisia a răspuns cererilor din partea presei cu privire la misiunile directorului general plătite de terţi spunând că totul s-a întâmplat în conformitate cu normele actuale. Aţi putea, aşadar, să detaliaţi procesul prin care aceste vizite au fost autorizate în cadrul Comisiei?

III. Vă rugăm să furnizaţi detalii cu privire la modificările propuse în ceea ce priveşte autorizarea misiunilor subvenţionate de terţi.

IV. Aţi putea să confirmaţi şi să oferiţi detalii despre numărul de cazuri în care costurile de călătorie şi alte costuri legate de misiunile întreprinse de comisari şi înalţi funcţionari au fost plătite de terţi în anii 2021, 2022 şi 2023 până în prezent?”

Ursulei von der Leyen i s-a solicitat să răspundă până pe data de 03.06.2023.

“Toate aceste scandaluri demonstrează fără dubiu că actuala Comisie Europeană, sub conducerea Ursulei von der Leyen, este cea mai coruptă Comisie din istoria UE. Pentru a salva prestigiul UE Ursula von der Leyen treuie să-şi dea demisia”, a spus europarlamentarul Cristian Terheş pe pagina sa oficială de Facebook.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with