Image 1
Image 2

Scandal în fotbalul judeţean! Majoritatea fotbaliştilor joacă fără avizul medicului sportiv

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Contrar regulamentului şi cu acordul tacit al AJF-ului sătmărean

Picture 1Un nou scandal este pe cale să se declanşeze în fotbalul judeţean. Un scandal care, dacă e să ne luăm după lege, are implicaţii penale. Un scandal care are ca punct de pornire o echipă de juniori din Carei. Dar haideţi să vedem despre ce este vorba.

După ce a câştigat campionatul judeţean, organizat de AJF Satu Mare, echipa de juniori A1 a Victoriei Carei s-a calificat la faza zonală a competiţiei naţionale. Însoţiţi de antrenorii Zsolt Tabi şi Răzvan Nintaş, jucătorii de la Victoria s-au deplasat la turneul găzduit de oraşul Sebeş. Aici au câştigat primul meci cu Şomcuta Mare, scor 5-1, urmând ca în meciul următor să joace cu o echipa din Turda. Dar… surpriză. După ce jucătorii ieşiseră la încălzire, arbitrii şi observatorul delegat au comunicat delegaţiei din Carei că Victoria pierde la masa verde meciul din cauza absenţei vizelor medicale din carnet. Mirare mare în tabăra careiană, care până atunci nu avusese niciun fel de probleme pe acest motiv. Protestele n-au folosit la nimic, pentru că arbitrii au venit cu regulamentul în mână. Neavând ce face, delegaţia Victoriei s-a întors acasă cu antrenori şi jucători supăraţi tare de tot.
Iar părinţii copiilor, foarte revoltaţi, ne-au contactat arătând cu degetul spre conducerea Victoriei, dar şi spre cea a AJF-ului sătmărean.

Revenind la regulament, acesta stipulează clar că, la meciurile oficiale, indiferent de nivel sau organizator, FRF sau AJF, carnetele de joc trebuie să aibă viza medicală obligatorie. Iar viza, conform regulamentului, trebuie parafată şi semnată de un medic cu specialitate în medicină sportivă.

Ce conţin la această pagină carnetele jucătorilor din Carei? Aşa cum reiese din imagini, pe o filă este aplicată o ştampilă rotundă, o semnătură şi o dată (foto – stânga). Dar nici vorbă de parafă şi semnătura de medic. Mai mult, pe ştampila aplicată pe carnetele fără parafă apare inscripţia “Dispensar Policlinic Judeţean”, o denumire care nu mai este uzitată în sistemul medical sătmărean de mai bine de 3 ani. Apoi, în dreptul vizei medicale de pe anul 2016 apare data de 15.09. Iar noi suntem abia în luna iunie! Totuşi, undeva mai sus, apare o viză, parafată şi semnată, cu denumirea corectă: “Spitalul Judeţean Satu Mare. Ambulatoriul de Specialitate Nr. 1” (foto – dreapta). Semn că se poate şi că, odată, cineva a obţinut o viză medicală valabilă, legală.
Mai departe concluziile vin de la sine fără să fii un mare cunoscător în ale regulamentelor. Falsul este evident, fără dubii.

Dar să ne întoarcem la reclamaţia părinţilor jucătorilor de la Victoria. Conform relatării a doi dintre aceştia, la început de sezon, preşedintele Victoriei, Virgil Pereş, ar fi strâns o anumită sumă de bani de la părinţi, a luat carnetele de joc şi a plecat la AJF Satu Mare pentru obţinerea vizelor. Ce s-a întâmplat la AJF nu ştim. Nici dacă acolo, sau în altă parte, s-au aplicat acele ştampile neconforme cu realitatea. Dar dacă se vrea se poate face lumină în acest caz.

Altfel, neoficial, am aflat că mai mult de trei sferturi din carnetele de joc ale fotbaliştilor legitimaţi la echipele aflate în subordinea AJF conţin doar ştampila rotundă şi nimic mai mult. Semn că cineva trafichează aceste vize aplicând ştampila fără ca jucătorii să treacă pe la cabinetul de specialitate.
Nu ştim dacă vreo persoană din cadrul AJF este implicată în afacerea cu vizele medicale. Dar cu siguranţă conducerea AJF, preşedintele Ştefan Szilagyi, cunoaşte regulamentul. Şi cu siguranţă se ştie că jucătorii nu au vize medicale corespunzătoare. Cum şi arbitrii şi observatorii, care au obligaţia să verifice carnetele, ştiu acest lucru. Şi totuşi au tăcut, devenind complici la o ilegalitate. De altfel, cu rugămintea de a le proteja identitatea, doi observatori şi un arbitru ne-au confirmat acest lucru. :i că au sesizat verbal conducerea AJF. Dar li s-a spus să-şi vadă de treabă şi să lase lucrurile aşa cum sunt.

La final vă prezentăm ce spune ROAF-ul în legătură cu vizele medicale.
Articolul 9 – Controlul medico-sportiv
1. Controlul medico-sportiv al jucătorilor legitimaţi este obligatoriu şi se efectuează o dată la şase luni.
2. Controlul se efectuează la unităţile medicale autorizate în acest scop, cabinete, dispensare pentru sportivi sau alte unităţi medicale de specialitate sportivă.
3. Cluburile au obligaţia să asigure programarea jucătorilor în vederea efectuării controlului medico-sportiv, iar jucătorii sunt obligaţi să se prezinte la unitatea medico-sportivă pentru efectuarea controlului medical, conform programării făcute de club.
4. Viza medicală aplicată pe carnetul de legitimare va cuprinde:
a) data efectuării controlului medical;
b) semnătura şi parafa medicului specialist în medicină sportivă;
c) ştampila unităţii medicale în cadrul căreia s-a efectuat controlul.

Pentru ştiinţa cititorilor precizăm că în judeţ există un singur cabinet de medicină sportivă, în Ambulatoriul de Specialitate Nr. 1 din Satu Mare, şi că în judeţ avem doi medici cu specialitatea în medicină sportivă. Iar din sursele noastre am aflat că, în afara cluburilor de copii şi juniori private, doar două echipe trec cu regularitate pe la medicina sportivă: Someşul Oar şi, de la o vreme, Recolta Dorolţ. Poate or mai fi şi altele, dar nu le ştim.
Una peste alta, nu vrem să aruncăm cu pietre spre AJF, spre Victoria Carei, arbitri şi observatori. Dar lucrurile trebuie clarificate, iar AJF Satu Mare, echipele din judeţ, jucătorii, trebuie să intre în legalitate. Până nu ne trezim şi la Satu Mare cu un caz Ekeng sau Vrăbioru.

Pentru edificare, alăturat vă prezentăm carnetul cu viza medicală a unui jucător de la Victoria. Dar şi un carnet cu viza legală de la o altă echipă.

7 comentarii

  1. un mesaj pentru din culise am:

    Daca tot esti asa de constiincios de ce nu te-ai dus de buna voie la medicul sportiv cu EKG, analize de sange, urina, radiografii, sau ce se mai cere. Ti s-a cerut adeverinta de la medicul de familie pentru ca acel medic te cunoaste mai bine decat un medic sportiv care nu te-a vazut niciodata probabil pina la 30 de ani, sau cat ai. Sau poate nu te intereseaza soarta ta.
    Ia regulamentul si vezi ce obligatii au jucatorii si cluburile, si apoi apucate de scris.
    Sanatate si bafta!

  2. Sunt implicat in fenomen de mai multi ani fiind jucator cu legitimatie la o echipa din judet. In acesti ani nu mi s-a zis niciodata sa merg la un consult medical pt a obtine viza medicala. Mi s-a cerut la inceput o adeverinta de la medicul de familie cum ca sunt apt pt a face sport si nimic mai mult. Nu am fost niciodata la un consult. Intrun fel e normal sa se faca analize si consult inainte de a obtine viza dar avand in vedere ca majoritatea jucatorilor care activeaza in ligile din satu mare,nu vorbim de liga elita unde se investesc dar vorbind de ligile a 4 a si a 5a unde majoritatea joaca de placere si nu fac bani din asa ceva. Ar fi greu ca echipa sa se stranga toti pentru a face vizita medicala avand in vedere ca majoritatea lucreaza si joaca doar de placere.

  3. Domnilor gazetari dc nu scrieti si de faptul ca noi arbitrii 120 la numar am dat acu un an si jumatate suma de 350 ron platiti integral pt un tricou de arbitru o pereche de pantaloni scurti si o pereche de jambiere care nu au sosit nici pana azi. Eu si fratele meu am dat 700 de ron acu un an jumate. N am vazut nici banii inapoi nici echipamentul…
    Daca spui ceva imediat ti se da peste gura…

  4. De ce nu faceti o ancheta sa vedeti cati jucatori de la echipele participante au fisa la medicina sportiva
    o sa ramaneti surprinis de numarul lor
    nici macar doctorul de la care este ‘vizat’ cranetul nu el semneaza, merge pe banda rulanta,
    este un circuit bine stabilit de Dl Silagyi
    de ce nu il intrebati pe DL Dani Pasca ( din cate am auzit nu mai este la AJF ),cum stau lucrurile .

  5. toata lumea stie de acest lucru, cei implicati in fenomen dar nu se face nimic, e bine asa, dai banul si ………
    se asteapta sa fie un eveniment un caz nefericit si atunci ……….
    sisi organizeaza acest lucru de 10 de ani sau si mai mult

  6. Stie toata lumea……jucatorii,majoritatea,nici nu stiu unde e medicul sportiv. Se duc legitimatiile la Ajf cu suma care trebuie si vin legitimatiile vizate de medicul sportiv. Pana si handicapati au viza ca sunt apti de fotbal.

Lasă un răspuns

Connect with