Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Unul dintre noii secretari de stat, Gabriel Biriș, provoacă un mare scandal vorbind despre “taxa de supraviețuire”. Ar fi vorba despre impozitarea celor care nu au venituri deloc și totuși nu mor de foame. Doar nu mănâncă rădăcini, se întreabă revoltat secretarul de la Finanțe. Omul și-a cerut scuze, dar mass media a prins din zbor gafa și o învârte pe toate fețele.

A sărit și PSD. Ca partid social democrat, deci susținător al celor mai săraci dintre cei săraci, se revoltă. Și pe bună dreptate. Cum să fixezi un impozit pe ceva care parcă nici nu există? Sunt, într-adevăr o mulțime de cetățeni români care nu plătesc CAS. Sunt și mai mulți cetățeni români care muncesc în străinătate și nu plătesc dările în țara de origine. Este adevărat că trimit multe milioane de euro în țară, contribuind astfel la creșterea PIB-ului.

De fapt, despre ce ar fi vorba? Este atât de grav ce a spus Biriș sau contează gafa în sine? Lumea este revoltată pentru modul în care gândește un demnitar numit în funcție după instalarea guvernului de tehnocrați nu pentru că ar putea fi pusă în practică o asemenea idee. Un astfel de mod de gândire este periculos în sine cu atât mai mult cu cât s-a descoperit că secretarul de stat respectiv își protejează veniturile în două offshoruri în Creta. Deci uite cine vorbește!

    Cu această ocazie oamenii și-au adus aminte că în urmă cu câțiva ani s-a descoperit o listă cu români care și-au ascuns banii în băncile din Elveția. Cancelara Germaniei a cerut o verificare a conturilor germanilor din străinătate. Atunci s-a aflat și despre cetățenii români. Nu s-a întâmplat nimic. În schimb Germania a impozitat sumele respective. De altfel toți cetățenii germani își plătesc asigurările acasă, indiferent în ce țară lucrează. Milioanele de cetățeni români care lucrează în străinătate sunt taxați în țările respective. Asta chiar că este o problemă care merită discutată.

Dacă stăm și ne gândim mai bine, gafa lui Biriș afectează imaginea de ansamblu al guvernului de tehnocrați. Ar fi de așteptat ca tehnocrații să fie ceva mai bine pregătiți și mai inteligenți decât politicienii. Ca și politicienii, suferă și ei de boala facebook-ului. Postează vrute și nevrute. Din nevoia de a se afla în treabă. Lucruri bune nu prea s-a auzit că ar fi postat noii guvernanți. De aici s-ar putea deduce că nu este o echipă de cursă lungă. Mai mult decât un guvern politic, premierul poate renunța la serviciile celor care nu fac față exigențelor. Într-un guvern de coaliție, nimeni nu putea fi dat afară fără acordul șefului său de partid. De data aceasta premierul Cioloș are mână liberă. Doar dacă nu cumva, fără să se spună pe față, anumite persoane au fost numite în funcții cu acordul unor partide. Și atunci nu avem un adevărat guvern independent. S-ar putea să descoperim că guvernul Cioloș este mai dependent de partide decât s-ar crede.

Dacă PSD va dori să treacă în opoziție nu să facă un periculos joc la două capete, va avea material suficient pentru a critica guvernul actual și, implicit, partidele care îl susțin. Cazul lui Gabriel Biriș nu trebuie trecut cu vederea dacă premierul Cioloș vrea să-și mențină credibilitatea. Orice greșeală va fi sancționată mai cu seamă în campania electorală. De fapt, campania a și început. Să zicem că vizita premierului la o grădiniță cu copii săraci se înscrie într-un program nu lipsit de intenții electorale.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Criza candidaților

Unindu-și forțele PNL și PSD nu au investit materie cenușie în construirea unei viziuni pentru viitor, ci s-au limitat să trieze oameni.