Image 1
Image 2

Scandal deturnat în lovitură de imagine

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    După ce a scuturat câțiva stâlpi de nădejde din PSD, se credea că DNA va lăsa partidele să se desfășoare liber în campania electorală. Dar o nouă bombă a explodat în curtea PSD. Viorel Hrebenciuc și Dan Șova au fost interceptați în timp ce discutau despre viitorul șef al partidului după plecarea lui Victor Ponta. În schimbul susținerii, Hrebenciuc îi cerea lui Șova să-l scape de dosar, prin abrogarea unui articol din Legea 78/2000 care condamnă traficul de influență.

O astfel de discuție este obișnuită la orice partid, dar în momentul în care este făcută public capătă o notă de conspirativitate, de aranjament. Nu știm cum se va termina acest nou scandal, însă premierul Ponta a declarat că nu DNA pune șefi la partide.

Totuși, Victor Ponta a acționat în forță. Într-o ședință cu ușile închise (nu se știe dacă nu și înregistrată de serviciile secrete), el a luat decizia de a le cere lui Dan Șova, Marian Vanghelie și Sebastian Ghiță să se autosuspende din funcțiile de partid. Este un semnal clar că Ponta nu permite nimănui să miște în front. În același timp dă și un semnal în țară și în exterior că susține lupta anti-corupție.

Deși nu arată, totuși premierul este mai mult decât deranjat de acțiunile DNA. Poate că DNA deja își depășește competențele. Una este să acționezi în forță în dosarul Romsilva, alta să intri în jocul politic din interiorul unei formațiuni politice. Prin urmare, după alegeri vom asista la o bătălie pe față între puterile din stat. Executivul și Parlamentul se vor uni în fața unei Justiții din ce în ce mai agresive, din ce în ce mai decisă să facă ordine în rândul politicienilor certați cu legea.

Războiul nu va fi ușor. Numărul victimelor colaterale va fi foarte mare de ambele părți. PSD, când se află la guvernare, nu este partidul care se lasă călcat pe coadă fără să reacționeze. Dacă se va readuce în actualitate năravul social democraților din anii ’90, și din perioada 2000-2004, România va intra într-un nou ciclu al destabilizării. Ponta a luat taurul de coarne și a transformat un scandal într-o lovitură de imagine. Foarte probabil cu efecte pozitive pentru el și pentru PSD.

Pe de altă parte, în noua conjunctură internațională, ca placă turnantă între Rusia și UE, României i se acordă un rol tot mai important. Dar cum se poate paria pe o țară în care arestările la vârf curg pe bandă rulantă, iar serviciile secrete sunt implicate în jocul politic mai mult decât partidele? Parcă ne-am afla în preajma unei revoluții, nu doar într-o banală campanie electorală pentru alegerea președintelui.

Situația explozivă în care se află acum țara se datorează tot unei inginerii politice. În 2003 PSD a modificat Constituția pregătindu-și terenul pentru o guvernare de 10 ani. Au prelungit mandatul prezidențial la cinci ani, având siguranța că Adrian Năstase va câștiga fără probleme. Ingineria discutată de Viorel Hrebenciuc și Dan Șova duce spre ceva asemănător, în sensul ameliorării unei legi prea aspre pentru felul de a fi al politicianului român. Simplificând lucrurile, este vorba despre cum se înțelege traficul de influență.

Dacă un deputat cere bani pentru o primărie înseamnă trafic de influență? Dacă recomandă un tânăr bine instruit, cultivat pentru o funcție într-o instituție înseamnă trafic de influență. Practic tot ce face un politician este trafic de influență.  Nu există un singur parlamentar care nu ar putea intra în pușcărie dacă este interceptat, dacă se aplică ad literam articolul pe care voiau să-l abroge Viorel Hrebenciuc și Dan Șova.

Să ne imaginăm cum va arăta viața politică după abrogarea articolului care scoate din circuit traficul de influență, câștigarea de foloase necuvenite.
Pentru asta ar trebui să facem o incursiune în vreo țară din America Latină. Dar, după acțiunea în forță a lui Victor Ponta de ieri, este posibil ca situația să nu scape de sub control și chiar în condițiile în care toată puterea va fi într-o singură mână, Justiția să fie Justiție.

Ziua iluminării

Am citit recent un interesant articol al unui atent observator al vieții noastre politice, și nu numai.