Image 1
Image 2

Scăderea preţului la medicamente va duce la dispariţia a 123 de produse

Sigla Informatia Zilei
Scăderea preţului la medicamente va duce la dispariţia a 123 de produse
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Scăderea preţului la medicamente va duce la dispariţia a 123 de produse
Scăderea preţului la medicamente va duce la dispariţia a 123 de produse

Aproximativ 123 de produse farmaceutice vor dispărea de pe piaţă prin reducerea cu 35% a preţului medicamentelor inevative care ies de sub protecţia brevetului, sesizează reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Potrivit preşedintelui ARPIM, Dan Zaharescu, sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35% a preţurilor medicamentelor care au ieşit de sub protecţia brevetului,  singurii afectaţi de această măsură fiind pacienţii, care nu îşi vor găsi produsele necesare tratamentelor.

“Nu este uşor să vezi pacienţii care umblă după un medicament şi să le spui că nu mai poţi să le comercializezi din motive economice. Este o analiză făcută în vara anului trecut care arăta că sunt undeva în jurul la 123 de medicamente care sunt cu risc de dispariţie de pe piaţă şi care ar putea să afecteze undeva la 800.000 de pacienţi pe foarte multe arii terapeutice. Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, medicaţia aparatului respirator, medicaţia sistemului nervos central, medicaţia aparatului musculo-scheletic”, a declarat Zaharescu, la o dezbatere.

Acelaşi semnal de îngrijorare este tras şi de  Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), care a sesizat creşterea de la o zi la alta a numărului de medicamente retrase de pe piaţă, unele din motive de probleme de fabricaţie ale producătorului, dar şi medicamentele cu anularea autorizaţiei de punere pe piaţă.

“Problema cea mai mare sunt medicamentele ieftine, pentru că ele pot controla până la un anumit nivel anumite terapii. (…) Multe medicamente se vor retrage de pe piaţă. La cele care vor rămâne va creşte exportul paralel. Scăderea cu 35% a preţului medicamentelor înseamnă diminuarea cu 35% a preţului sub minimul european. Nu cred că vreo companie este dispusă să îţi scadă media europeană de preţ ca să ajute pacienţii din România. Cred că soluţii se găsesc ca statul să deconteze preţuri mai mici la medicamente — un sistem de negocieri cost-volum cu preţ confidenţial. O parte dintre producători s-au arătat deschişi la aceste negocieri în condiţiile în care preţul este confidenţial şi nu le influenţează calculul preţurilor în Europa şi toată lumea”, a spus reprezentantul APAA.

Efectele negative asupra bolnavilor prin dispariţia mai multor medicamente sunt semnalate şi de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România. Reprezentanţii coaliţiei sesizează că românii au acces din ce în ce mai puţin la medicamente.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with