Dacă miercuri, 17 aprilie, în ziua deschiderii în Piaţa de Vechituri din Satu Mare a punctului de sacrificare a mieilor/ iezilor sub control sanitar-veterinar vă informam că preţul acestor animale a fost de 14 – 15 lei kilogramul în viu, în funcţie de capacitatea de negociere a cumpărătorului, iată că lucrurile s-au schimbat puţin în trei zile.
Vineri, 19 aprilie, în jurul orei 14, în registrele de control erau scrişi 107 miei/ iezi sacrificaţi de la deschiderea punctului de sacrificare. Este greu de estimat câţi miei/ iezi s-au vândut fără a fi sacrificaţi în piaţă. Vestea bună pentru cumpărători şi mai rea pentru vânzători/ fermieri este că preţurile au scăzut la 12-13 lei kilogramul în viu. În cazul unui randament de 50% la sacrificare, carcasa de miel/ied este mai ieftină decât în supermarket, adică în jur de 24 de lei/ kilogram, la care puteţi adăuga 1,5 lei/ kilogram jupuitul în vreme ce în comerţ este de 28 de lei/ kilogram.
Preţurile sunt foarte apropiate ca valoare, cu diferenţa că în piaţă aţi cumpărat miel/ied tăiat proaspăt, în timp ce în supermarket… cine ştie. La un randament de 55-60%, preţul carcasei ajunge la 20 de lei/ kilogram, la care se mai adaugă 1,5 lei/ kilogram jupuitul. Şi în acest caz carcasa costă în jur de 22 de lei kilogramul.
1 comentariu
Se pare ca autorul articolului este un mioritic consacrat si a ales oaia de mai multi ani,ba mielul, ba lina ba …! de a caror pret este ingrijorat.