00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 02.00 Ne Cheamă Natura 03.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 04.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 05.00 Festival concurs - Samus Guit Art la Poesis 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Mariana Sălăgean. Titlul emisiuni: Echipele PSD de campanie primite cu braţele deschise în judeţ.(reluare) 10.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Realitatea şi provocările familiilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, Ludovic Orban a găsit la Satu Mare o organizaţie PNL puternică. (reluare) 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 16.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 17.10 Zone Folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Cultură – Performanţe istorice pentru învătământul sătmărean. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (reluare) 23.30 Reportaj la Sâmbra Oilor 22.05.2019

Satu Mare- Universitatea Goldis a studiat resursele naturale din zonele inundabile ale afluenţilor Tisei

Scris de Viorica Shibata, 20 decembrie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Universitatea de Vest „Vasile Goldis” Arad, filiala Satu Mare a organizat miercuri conferinţa de închiderea proiectului  „Studiul resurselor naturale din zonele inundabile ale afluenţilor Tisei în vederea utilizării lor durabile”. Proiectul demarat în luna iunie a acestui an a fost iniţiat de Colegiul Universitar din Nyiregyhaza, Ungaria.
La conferinţa de presă care a precedat închiderea proiectului a fost prezent prorectorul Gavril Ardelean si managerul general al proiectului Istvan Lenti de la universitatea maghiară dar si cele două echipe de proiect.
Cei doi au prezentat obiectivele, studiile efectuate si beneficiarii direcţi ai proiectului.
Echipa română a cercetat flora si fauna spontană si domestică din ariile inundabile ale Tisei din Nord-Vestul României, dar si de o parte si de alta a frontierei maghiaro-română, explorarea diversităţii si distribuţiei acestora, într-o abordare multidisciplinară. Studiile efectuate vor fi folosite de cele două universităţi dar si de comunităţile si autorităţile locale, implicate în protejarea resurselor naturale precum si actorii economici locali, care pot valorifica aceste resurse.
Studiile efectuate arată că, cel puţin în partea română, atuurile naturale ale zonei nu sunt suficient valorificate si că populaţia nu stie să valorifice acest potenţial. Echipele de proiect au propus, în final, o serie de măsuri pentru remedierea acestei situaţii. În principiu este vorba despre nevoia de a extinde suprafeţele ariilor protejate pentru conservarea resurselor naturale, realizarea unor rezervoare de apă pe râuri în vederea dezvoltării unor sisteme locale de irigaţii, cresterea suprafeţei pădurilor de luncă si a celor de ses prin campanii de împăduriri, conservarea suprafeţelor de căpsuni si extinderea lor, refacerea domeniului pomicol deteriorat în ultimii 20 de ani, eradicarea viţei de vie hibridă dar si organizarea unui sistem de achiziţii în vederea valorificării surplusului de resurse locale, mai ales de legume si fructe, ciuperci din flora spontană si plante medicinale.
De asemenea se doreste stimularea realizării de culturi pentru plante textile, îndeosebi in, în vederea dezvoltării industriei manufacturiere pentru ţesături.
Studiul publicat poate servi drept suport multor specialisti din domenii precum silvicultură, pomicultură, agricultură sau mediu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.