Satu Mare: Ultimele 9 focare de PPA sunt în procedură legală de stingere

Scris de Ioan Aniţaş, 15 noiembrie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 5 – 12 noiembrie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 142 acţiuni de control în domeniul sănătăţii animale.

În urma controalelor efectuate, a fost aplicat un avertisment, în cazul unui crescător particular de animale din localitatea Moişeni – pentru nedeclararea în termenul legal a introducerii de animale nou achiziţionate, în efectivele de animale existente.

S-au mai stins 9 focare de PPA

În această săptămână au mai fost stinse 10 de focare de Pestă Porcină Africană în 5 UAT – uri din judeţ. Ultimele 9 focare sunt în procedură legală de stingere. Au fost luate toate măsurile, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte localităţi din judeţul nostru. Din cei 257 (anterior 256) capete de mistreţi găsiţi morţi în 25 Fonduri de Vânătoare – 201 capete au fost pozitivi şi 56 (anterior 55) capete negativi, iar din cele 2.523 (2.515) capete mistreţi împuşcaţi în 49 Fonduri de Vânătoare, 121 (115 anterior) capete de mistreţi au fost pozitivi, iar 2.411 (2.403 anterior) capete mistreţi negativi, în urma examenelor specifice de laborator. Toate aglomerările şi expoziţiile de animale, din localităţile judeţului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.

Au fost confiscate alimente în valoare de 428 de lei

În perioada 6 – 12 noiembrie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat şi 92 acţiuni de control în domeniul siguranţei alimentare. În urma acţiunilor de control în PIF Halmeu, a fost supusă sechestrului/reţinerii oficiale şi apoi confiscată, cantitatea de 17,8 kg, produse şi specialităţi alimentare, în valoare totală de 427,8 lei. Produsele alimentare confiscate au fost denaturate şi dirijate spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din judeţ. Având în vedere evoluţia pe teritoriul României a pestei porcine africane, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum şi produsele din carne care conţin carne de porc nu pot face obiectul transportului particular către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 1402/2020, privind măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517