Satu Mare: Primarii nu pricep cum se poate face încălzire fără lemne în satele în care nu este gaz

Scris de Ioan Aniţaş, 11 noiembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cu puţin timp în urmă, chiar la Bucureşti, a fost semnat Programul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă – PNRR. Potrivit unor surse, acest document este de nerectificat/modificat vreme de mai mulţi ani. A devenit Lege.

După cum au semnalat o serie de specialişti în materie, în acest document, printre altele, este menţionat faptul că, începând de anul viitor, din toamna-iarna anului 2022 se va trece la implementarea angajamentului referitor la reducerea emisiilor de gaze care contribuie la efectul de seră. Faptul este deja asumat. În contextul acestor măsuri, la nivelul României s-a menţionat că se va renunţa la utilizarea lemnului ca sursă de producere a căldurii şi a apei calde menajere.

Potrivit unor cunoscători în materie, un asemenea angajament luat de guvernanţi, fără o analiză aprofundată, fără  o consultare pe bune, poate produce probleme deosebite mai ales în rândurile populaţiei. Este cunoscut faptul că multe, foarte multe unităţi administrativ teriotiale ale ţării nu dispun de reţele de alimentare cu gaze naturale, situaţie în care interdicţia folosirii lemnului ca sursă de încălzire şi de apă caldă, ar provoca o serie de disfuncţionalităţi, ca să nu le numim dezastre. Folosirea încălzirii pe seama energiei electrice poate însemna o modalitate de a secătui buzunarele cetăţenilor în condiţiile în care, în prag de iarnă, s-au trezit oamenii cu majorări de tarife de ordinul dublării sau chiar a triplării acestora.

Situaţia pare ciudată, chiar atipică. Asta în condiţiile în care, după o vacanţă de două săptămâni, impusă tuturor nivelelor de şcolarizare, cursurile s-au reluat în contact direct, cu participare fizică şi/sau online.
       Reluarea cursurilor online ne-a făcut să dialogăm cu mai mulţi primari din judeţ, în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a cursurilor şcolare şi preşcolare în sistemul tradiţional – cu prezenţă fizică. Ne referim în cele ce urmează în mod expres în asigurarea încălzirii spaţiilor în care se desfăşoară diversele activităţi care ţin de procesul instructiv-educativ.

Opinii ale unor primari din judeţul Satu Mare

Opiniile primarilor contactaţi sunt în favoarea utilizării pentru o perioadă, ca sursă de producere a agentului termic a lemnului, până la asigurarea de surse alternative pe seama implicării financiare a guvernanţilor.

Ioan Tătar (foto), primarul comunei Bixad, o persoană controversată, chiar contestată de unii, ne-a spus că, în acest moment, când au fost reluate cursurile, după o vacanţă de două săptămâni, unităţile şcolare de învăţămât de pe raza unităţii administrativ teritoriale au asigurate lemnele de foc necesare încălzirii, poate pentru două ierni. Cât priveşte prevederile PNRR cu privire la renunţarea lemnului ca sursă de producere a energiei termice necesare încălzirii şcolilor, ba chiar şi a locuinţelor populaţiei, decizia este bună, acolo unde există posibilitatea de a oferi alternative. La nivelul comunei Bixad, spunea interlocutorul nostru, interzicerea folosirii lemnului pentru producerea energiei termice necesare încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră, ar însemna suprimarea celor mai elementare condiţii de supravieţuire şi de igienă. Peste 80% din populaţia comunei, în lipsa gazului, îşi asigură încălzirea şi apa caldă exclusiv pe seama folosirii lemnului ca sursă de agent termic. Interzicerea utilizării lui ar fi un lucru greu de imaginat în multe aşezări ale judeţului, nu numai în comuna Bixad.     Dacă nu se vor putea asigura condiţiile minime de confort şi de civilizaţie, tinerilor mai ales, le rămâne varianta de a pleca în ţări mai calde, acolo unde iernile sunt mai blânde, iar posibilităţile de asigurare a unor condiţii minime sunt accesibile, fără cheltuieli exagerate.

Petre Ciocan, primarul comunei Certeze este de părere că renunţarea la lemn ca sursă de energie termică, acolo unde există surse alternative, este un demers în folosul mediului, al pădurilor şi al populaţiei. Un asemenea demers poate reprezenta o presiune asupra guvernului pentru a asigura resursele financiare necesare extinderii reţelelor de alimentare cu gaze naturale în cele mai îndepărtate zone ale ţării.

Până ce nu a existat acest angajament al guvernanţilor în a economisi şi a proteja fondul forestier, oamenilor li s-a recomandat să folosească reţele de gaze naturale sau chiar să aibă surse de încălzire alternative pe seama energiei electrice. Guvernanţii, după ce s-au angajat prin PNRR la o serie de „sacrificii”, la rândul lor, trebuie să găsească sursele de finanţare a unor investiţii menite a asigura alternative în sensul celor menţionate mai sus.

Gheorghe Jurchiş, primarul comunei Cehal, ne spunea că în acest moment, la nivelul unităţilor de învăţământ, dar şi pentru celelalte instituţii de interes public din comună sunt asigurate cantităţile de lemn necesare pentru iarna care se apropie.

Înainte de a exista această reglementare discutabilă, la nivel local s-au făcut eforturi de a asigura sistem de încălzire pentru şcoli şi grădiniţe, pe seama centralelor termice care funcţionează pe combustibili solizi – peleţi şi/sau lemne. Necesarul de lemne este asigurat pentru toată perioada de iarnă. Decizia de a se renunţa la lemn ca sursă de energie termică pare a fi una pripită, în condiţiile în care, pe seama Programului Operaţional Infrastructură Mare – POIM, nu au fost clarificate în totalitate modalităţile de asigurare a reţelelor de gaze naturale, de alte utilităţi, inclusiv în zonele îndepărtate de aşa numitele zone rezidenţiale.

La nivelul comunei nu a existat nici interes deosebit în ceea ce priveşte instalarea panourilor fotovoltaice, care cel puţin teoretic, ar fi redus presiunea financiară în plata facturilor de curent electric folosit, în condiţiile creşterii facturilor.

În această zonă, în acest moment, doar energia electrică poate fi variantă de asigurare a încălzirii, numai că apare o problemă greu de depăşit. Instalaţiile electrice actuale, majoritatea lor fiind dimensionate la un consum relativ mic, pentru iluminat şi un minim de aparate electrocasnice, ar putea reprezenta surse de incendiu, în urma unei solicitări peste puterea instalaţiei actuale.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 12 noiembrie 2021, ora 21:14

    Le incalzeste mandria nationala !!!.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517