Image 1
Image 2

Satu Mare înregistrează o scădere a îmbolnăvirilor de tuberculoză

Sigla Informatia Zilei
Specialiştii sunt îngrijoraţi faţă de numărul tot mai mare a formelor avansate de boală
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
dr. Sergiu Ioan, managerul Spitalului Judetean de Pneumoftiziologie Satu Mare
dr. Sergiu Ioan, managerul Spitalului Judetean de Pneumoftiziologie Satu Mare

Incidenţa tuberculozei în judeţul Satu Mare continuă să descrească faţă de anii anteriori, însă rămâne în continuare cu câteva procente peste media naţională şi cu mult deasupra altor judeţe din vecinătate unde numărul îmbolnăvirilor de TBC este semnificativ redus, semnalează dr. Sergiu Ioan, managerul Spitalului Judeţean de Pneumoftiziologie Satu Mare.

Faţă de 2015, în anul 2016 s-au înregistrat în judeţul Satu Mare 268 de cazuri, mai puţin cu 9 cazuri decât anul precedent. Ca şi ordin de mărime al incidenţei globale la nivelul judeţului, este vorba de o incidenţă de 68,6 la suta de mii de locuitori faţă de 70,6 la suta de mii de locuitori în 2015 şi faţă de un 64,8 la nivel naţional. Din punct de vedere al incidenţei globale raportată la nivel naţional, Satu Mare se situează  cu câteva procente deasupra mediei.

“Ceea ce ne îngrijorează mult este faptul că această scădere a incidenţei tuberculozei considerăm că ar trebui să fie mult mai rapidă, mult mai profundă. Au venit şi finanţări din exterior care au încercat să formeze o altă mentalitate, care au încercat să-i lămurească pe pacienţi să-şi urmeze tratamentul până la capăt inclusiv pacienţii cu forme grave şi vechi de tuberculoză, respectiv pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă şi rezultatele sunt încă destul de mici din păcate”, a spus specialistul Spitalului de Pneumoftiziologie.

De asemenea, doctorul Sergiu Ioan consideră că s-a făcut mult şi în sfera  creşterii nivelului profesional al personalului care lucrează în reţeaua de pneumoftiziologie prin finanţarea unor cursuri de reîmprospătare a datelor esenţiale în privinţa diagnosticului – tratamentului tuberculozei.  S-a pus accentul pe prevenirea transmiterii infecţiei tuberculoase atât în mediul spitalicesc cât şi în afara lui. Acest lucru a fost posibil graţie unui program cu finanţare norvegiană. În cursul toamnei trecute au fost organizate 4 sesiuni de curs în care aproximativ 90% din personalul din reţeaua de pneumoftiziologie a judeţului Satu Mare a fost instruit din nou.

Îngrijorarea specialistului este legată de apariţia tot mai frecventă a unor forme avansate de boală. “Pe vremuri prin acele depistări periodice care erau efectuate prin controlul cadrelor didactice, a personalului din sectorul alimentar puteam depista câteodată forme incipiente de boală. Din păcate acum formele de boală care vin sunt în stadii avansate, care presupun un risc mai mare pentru viaţă, cheltuieli financiare atât din partea sistemului sanitar , dar şi din partea familiei sau a persoanei în cauză. Ca urmare şi tratamentul este de mai lungă durată şi resursele necesare sunt mai mari şi în general şi rezultatele sunt mai modeste pentru că recuperarea nu este 100%”, a menţionat managerul unităţii sanitare.

Pentru a veni în ajutorul pacienţilor, spitalul a beneficiat în ultima perioadă de sprijinul acordat prin fondurile norvegiene care au asigurat tratamentul în special pentru bolnavii cu tuberculoză multidrog rezistentă. Aceştia au primit un stimulent material în fiecare lună, dacă şi-au urmat tratamentul în mod corespunzător, respectiv bonuri valorice în cuantum de 80 de lei.

“Din păcate într-un judeţ cu o incidenţă atâ tde mare a tuberculozei, peste media naţională şi cu mult în faţa altor judeţe din jur (Sălaj – 41,7 la suta de mii de locuitori, Cluj – 35 la suta de mii de locuitori, Bihor – 48 la suta de mii de locutori) s-au înregistrat şi multe cazuri de îmbolnăvire la copii. ~n 2016 s-a remarcat o dublare a cazurilor de îmbolnăviri la copii, datorate în cea mai mare parte unor  factori circumstanţiali, mai precis, o parte din membrii familiei au fost pacienţi cu tuberculoză activă şi având foarte mulţi copii în momentul în care s-a făcut transmiterea au fost afectaţi mai mulţi copii deodată”, a subliniat specialistul.

Este vorba de câteva focare familiale, în comunităţi defavorizate, în opinia specialiştilor, “comunităţi la risc”. Tratarea copiilor se face cu sprijinul medicilor pediatri de pneumoftiziologie de la Baia Mare.

Cauzele bolii TBC sunt aceleaşi. Este o boală infecţioasă care este transmisă pe cale aeriană şi din convieţuirea cu persoana bolnavă purtătoare de bacil în acelaşi spaţiu pe perioadă mai îndelungată. La acestea se adaugă şi nivelul social, nivelul de trai, factori care influenţează la rândul lor evoluţia acestei boli.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns