Satu Mare este singurul oraş din ţară, reşedinţă de judeţ, fără echipă de fotbal seniori | Informaţia Zilei

Satu Mare este singurul oraş din ţară, reşedinţă de judeţ, fără echipă de fotbal seniori

Scris de Constantin Demian, 31 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În curând oraşul va rămâne şi fără stadion

Tribuna oficială din Oradea, din luna iunie 2011 când Olimpia a promovat în Liga 3

Tribuna oficială din Oradea, din luna iunie 2011 când Olimpia a promovat în Liga 3

Vrând, nevrând, chiar dacă echipa s-a dezintegrat, tot mai trebuie să scriem câte ceva despre FC Olimpia, despre starea fotbalului sătmărean. Iar acum vom aborda o parte din

 

problematica Olimpiei, a echipelor de juniori, a stadionului Daniel Prodan, subiecte luate în discuţie la şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută.

Despre CS FC Olimpia 2010 nu prea mai are rost să vorbim. Clubul a depus, oficial, un document la Federaţie pentru retragerea din campionat. Teoretic, după scurgerea unor termene, FC Olimpia 2010 va înceta să mai existe. Dar, oricum, chiar şi fără acest document, Federaţia va dicta excluderea Olimpiei din campionat pentru neplata unor obligaţii financiare faţă de angajaţi, jucători şi antrenori în cazul de faţă. O decizie care va avea pe termen scurt şi lung consecinţe destul de grave.

În şedinţa de Consiliu Local s-a votat înfiinţarea unei secţii de fotbal în cadrul Clubului Sportiv Municipal. Decizie bună până la un punct, dar nu în întregime. De ce? În expunerea de motive s-a afirmat că această secţie va fi o pepinieră pentru echipele de fotbal seniori din Satu Mare. “Dorim în continuare să avem o pepinieră. Un prim pas este de a prelua la CSM echipele de juniori şi copii”, a spus primarul Gabor Kereskenyi în cadrul şedinţei.

O pepinieră pentru ce? Pentru cine domnule primar? Că echipe de seniori în oraşul nostru nu mai există. Şi atunci stimaţi consilieri ai municipiului Satu Mare pentru cine vom creşte copiii şi juniorii? Cumva pentru echipe din Ungaria? Pentru un club Nyiregyhaza aşa cum se zvoneşte şi cu care se spune că va fi realizat un parteneriat? Nu avem nimic împotrivă de a colabora cu vreun club de oriunde ar fi. Dar, credem că ar fi imoral, neprincipial, incorect ca banii colectaţi de la cetăţenii sătmăreni să fie investiţi spre beneficiul unor cluburi din străinătate. Dar, să sperăm că este vorba doar de zvonuri.

Totuşi, înfiinţarea unei secţii de fotbal în cadrul CSM-ului sătmărean, sau una independentă de CSM, trebuie dusă până la capăt. Doar că juniorii U17 şi U19 ai Olimpiei nu vor mai avea posibilitatea să evolueze în competiţii. Dar juniorii din celelalte categorii de vârstă vor putea evolua în campionatele organizate de AJF. Dar mai departe, în viitor?! Odată terminat junioratul ce pot face tinerii noştri sătmăreni? Cu excepţia celor foarte dotaţi, dorinţa majorităţii tinerilor care au parcurs etapele junioratului era, până acum, să joace într-o bună zi la prima echipă a Sătmarului, la Olimpia. Acum la ce pot aspira tinerii noştri?! În mod normal, o prioritate ar fi şi înfiinţarea unei echipe de seniori la care să aspire tinerii care îşi încheie junioratul. Altfel “pepiniera” nu-şi mai are rostul.

Oricum, după alte surse, din vară ar putea apărea într-unul din campionatele judeţene, o echipă de seniori care să ducă mai departe numele Olimpiei. O variantă de preferat în locul celei cu un partener extern.

Tot în şedinţa de CL s-a vorbit şi de stadionul “Daniel Prodan – Olimpia”. Dacă luăm de bune unele afirmaţii făcute în CL, acest stadion va fi scos din circuitul fotbalistic. Dacă aşa se vor petrece lucrurile, Satu Mare poate deveni singurul oraş reşedinţă de judeţ fără un stadion sau teren de fotbal la standarde funcţionale.

Dar, tot aşa, Satu Mare este singurul oraş reşedinţă de judeţ din ţară fără o echipă de fotbal seniori. Concluzia? (N)Avem cu ce să ne mândrim!

Câteva cuvinte şi despre Dan Băbuţ şi Attila Karda, foşti preşedinţi ai Olimpiei. Degringolada financiară a Olimpiei a început în mandatul lui Dan Băbuţ şi a fost desăvârşită de Attila Karda. La timpul potrivit, am vorbit despre managementul defectuos al domnului Băbuţ în mandatul căruia s-au înregistrat cam 1/3 din actualele datoriii ale Olimpiei. Restul datoriilor cad în sarcina domnului Attila Karda care, să nu uităm, a fost instalat cu mare pompă şi prezentat drept un excelent manager de fotbal. A fost exact pe dos. Dumnealui va rămâne în istoria fotbalului sătmărean drept “groparul” Olimpiei. Dar nu numai Attila Karda. Pentru că oricâte greşeli au făcut Băbuţ şi Karda, responsabilitatea majoră morală, dar nu numai, cade în sarcina CL şi CJ care şi-au plantat, pe criterii politice, oameni nepricepuţi în fotbal şi management în AGA şi Consiliul Director al clubului. Cei mai mulţi nu şi-au îndeplinit atribuţiile. Cu câteva excepţii, pentru că în ambele organisme au fost câteva persoane cu calităţi, de bun simţ.

Una peste alta, din toată povestea perdant este sportul sătmărean în general. Pentru că, nu trebuie uitat, în toamnă au fost desfiinţate, fără un motiv întemeiat, două secţii importante cu tradiţii în Sătmar, handbal şi volei. Dar e bine totuşi că în locul lor ne-am ales cu o secţie de pentatlon, una de tir, alta de biliard etc. Şi mai este loc. Pentru o secţie de yahting, sărituri cu schiurile, planorism, prins muşte etc.

Abonează-te acum Online!
 1. Sorin MP a spus: 03 februarie 2018, ora 03:25

  Nu imi vine sa cred ce se intimpla cu orasul nostru suntem pe ultimul loc pe toate ramurile de la sport pina la politica si business. Desi sunt plecat din tara de aproape 25 de ani cind veneam acasa eram prezent la meciurile Olimpiei iar inainte de a pleca definitiv din tara mergeam si la meciurile dindeplasare la foarte multe din ele.Acum intrebarea mea este de ce nu a fost lasat domnul Bud sa investeasca la Olimpia si cine ar fi avut de poerdut daca investea el? Da probabil tot politicul si din cite se auzea dl Bud vroia sa faca o echipa sa promoveze . Oricum rusine celor implicati in moartea mult iubitei noastre echipe. Rusine rusine rusine!!!

 2. unu a spus: 02 februarie 2018, ora 08:49

  Mincatorii de seminte terminatorii fotbalului satmarean!!! rusine udmr !

 3. unu a spus: 02 februarie 2018, ora 08:49

  Mincatorii de seminte terminatorii fotbalului satmarean!!! rusine udmr !

 4. Adrian a spus: 01 februarie 2018, ora 16:41

  Sa va fie rusine tuturor celor care in loc sa va Ocupaţi de fotbalul sătmărean,aţi stat şi v-aţi certat ca vitele pe la primărie şi consiliu!!!V-aţi certat pe tema numelui stadionului,după decesul celui mai mare fotbalist sătmărean Daniel Prodan!!! I-aţi batjocorit numele prin situaţia in care se afla in acest moment clubul ! Va spun ceva:valoarea,tradiţia,pasiunea nu are nimic in comun cu politica! Dar dragi sătmăreni: voi i-aţi votat,spălaţi-va pe cap cu ei! Lumea l-a judecat la un moment dat pe un fost jucător Dani G…dar omul ăla avea perfectă dreptate!!!

 5. A'lu' pigus,dac bulibas !! a spus: 01 februarie 2018, ora 14:57

  Daca nu au reusit sa faca rost de un finantator nu are rost sa vorbim despre fotbal in satu mare !Plus ca cei care au facut praf fondurile primite de la primarie si cons.jud. nu au raspuns,inca,penal !!!Sper ca cineva sa verifice cum au fost cheltuite cele cateva milioane !!Iar despre stadion…ala clar nu e stadion !!Si nici amplasamentul nu e ok !!

 6. Dac Bulibas a spus: 01 februarie 2018, ora 10:44

  Da, …, numai probleme mai mari sa nu avem !. Olimpia a fost doar culcusul cu nebunii ale unora care au beneficiat de pe urma lui si nicidecum al satmarenilor !. Stadionul „Daniel Prodan” pt. mine nici nu exista ca urmare poate sa dispara linistit !. Era mai acceptabil de dragul romanilor atribuirea numelui „Insignifiantului” unui sector din stadionul Olimpia si nu schimbarea numelui stadionului !!!. Degeaba a avut Olimpia pepiniera daca in echipa de seniori au fost adusi jucatori de calitate indoielnica din alte parti !. Daca nu avem echipa de seniori atunci nici de pepiniera nu avem nevoie ! De ce am arunca banii satmarenilor in pepiniera bani care nu se vor mai reintoarce sub nici o forma ?….Zvonul cu Nyiregyhaza este o prostie/diversiune !, In Nyiregyhaza/Ungaria nu sunt tineri ambitiosi, talentati si antrenori pregatiti ?.

 7. dani a spus: 01 februarie 2018, ora 10:33

  Babut ,Karda si Neagu de ce sunt inca liber cind locul lor este pe str.MILENIULUI . N-are nimeni curajul sa infunde pe groparii sportului Satmarean??????Oare de ce???????

 8. tgv 1907 a spus: 01 februarie 2018, ora 09:44

  Sunt un abonat al Olimpiei din 2013, anul promovării din C in B si nu sunt tipul de suporter mofturos care sa fi vrut Satmarul musai in prima liga. Eu ma multumeam sa vad Olimpia si in B, iar ceea ce era mai mult era bonus din pct. meu de vedere. Acum când s-a restructurat liga secundă si când poţi vedea oriunde echipe din intreaga tara, nu doar niste echipe comunale gen Pancota, cel mai rău îmi pare ca nu le vom mai vedea in SM pe : FC Arges, Pandurii, Poli Timisoara, Chindia Târgoviste, Dacia Unirea Brăila … echipe de traditie in tara noastra. Daca ma mai gândesc si ca mai stau sa promoveze din C si alte echipe cu traditie si cu suporteri ca : Farul, Oţelul, U Cluj sau Petrolul regretul meu de suporter abonat si de fost copil si junior al acestui club e incomensurabil. Dar, probabil ca de acum inainte eu cu băieţelul meu vom lua când si când calea Tasnadului, ca atâta ne-a cam rămas in acest colt de tara …

 9. nicu a spus: 01 februarie 2018, ora 09:28

  Pina cind la conducerea Satmarului vor fi Unguri versus UDMR nimic nu se va intimpla in SATU MAREoameni acestea lucreaza cu frina de mina trasa sa aiba salari mari sa fie la conducere ca este mai caldut acolo sa aveti grije dragi Satmareni ca vla ALEGERILE LOCALE sai votati pe udmr.RUSINE.

 10. ciprian a spus: 01 februarie 2018, ora 09:06

  Si fara CENTURA si fara al TREILEA POD si fara multe altele vitale pentru un municipiu

 11. pop liviu a spus: 01 februarie 2018, ora 08:16

  rusine,rusine pt.conducerea municipiului s.m.
  tot ce faceti duce la dezastru
  nu santeti buni decat sa puneti taxe si impozite tot mai mari,ca sa va mariti voi salariile.
  veti ramane in istoria satmarenilor.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517