Image 1
Image 2

Satu Mare: Două trasee montane în judeţ, pentru drumeţii după 15 mai (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sătmărenii aventurieri pot face drumeţii montane pe alte două trasee în curs de omologare. Dar totul după data de 15 mai, după încetarea stării de urgenţă. Salvamontiştii sătmăreni au pregătit trasee uşoare, recomandate tuturor categoriilor de vârstă, unul în comuna Bătarci şi un circuit format din Traseul Cruce Roşie şi jumătatea inferioară a traseului Triunghi Roşu.

Anunţul Serviciului Public Judeţean Salvamont Satu Mare:

”Consiliul Judeţean Satu Mare prin SPJ Salvamont vine în întâmpinarea turiştilor şi a împătimiţilor de drumeţii montane cu încă două trasee montane în curs de omologare şi care, până la ridicarea stării de urgenţă vor putea fi parcurse în siguranţă, asemenea celor cinci, deja omologate.

În postările viitoare vom face câte o descriere completă a traseelor turistice şi a circuitelor rezultate din combinarea acestora, în funcţie de vârstă, echipament şi pregătire fizică.

Activitatea salvamontiştilor sătmăreni din ultimele săptămâni s-a axat pe întreţinerea traseelor omologate şi amenajarea de noi trasee în conformitate cu HCJ 86/2019.

Primul traseu recomandat se găseşte în comuna Bătarci, la aproximativ 45 km de Satu Mare, punctul de intrare în traseu găsindu-se în dreptul pălinciilor situate la ieşirea din satul Tămăşeni, având ca punct terminus ruinele cetăţii Tămăşeni, din dealul Cetăţuia. Este un traseu uşor care nu necesită echipament special de munte, recomandat tuturor categoriilor de vârstă, având o diferenţă de nivel de 150 m şi care se poate parcurge dus-întors cu vizitarea ruinelor, într-un interval deaproximativ 3 ore. Traseul turistic în sine este amenajat, dar fiind un proiect mai complex şi ţinând cont de pandemia Covid-19, finalizarea completă a fost decalată în timp. În realizarea acestui proiect, alături de Consiliul Judeţean Satu Mare, mai sunt implicate Muzeul Judeţean, pe partea de panouri informative şi amenajarea sitului arheologic, respectiv Primăria Comunei Bătarci cu amenajarea parcării şi a pietruirii unei foarte scurte porţiuni de drum.

Al doilea traseu recomandat este de fapt un circuit format din Traseul Cruce Roşie (Borcut Luna-Izvor Trestia) şi jumătatea inferioară a traseului Triunghi Roşu (Parcare Telescaun-Poiana Soci). Este un traseu uşor, panoramic, care nu necesită echipament special de munte, recomandat tuturor categoriilor de vârstă, care se poate parcurge în circa 3.30 – 4 ore având pe parcursul lui un loc de popas şi două izvoare amenajate. Traseul este în curs de amenajare, dar va fi semnalizat corespunzător pentru a fi parcurs în siguranţă, de la data de 15 mai 2020.

Traseele omologate se pot parcurge fără probleme, cu respectarea recomandărilor afişate pe panourile de la intrarea în trasee, privind nivelul de echipare şi gradul de dificultate al acestora.

1. Cruce Albastră Borcut-Poiana Boroş
2. Cruce Galbenă Boda Oşanul-Poiana Boroş
3. Punct Galben Parcare Telescaun-Vf. Pietroasa
4. Bandă Roşie Poiana Soci-Vf. Pietroasa
5. Cruce Roşie Gol alpin-(Sfinx)-Vf. Pietroasa

O ultimă recomandare, extrem de importantă!

Prin bunăvoinţa domnului pădurar Şnep Bogdan, avem două poze cu ursul care sălăsluieşte în zona văii Brada Mare şi care datorită lipsei activităţii turistice datorate restricţiilor impuse de pandemia Covid-19 şi-a lărgit ,,zona de patrulare” în vederea procurării hranei, fiind observat în apropierea pensiunilor de la Luna Şes.

În această ordine de idei, recomandăm turiştilor şă nu facă drumeţii solitare, deplasarea pe munte să se facă în grupuri restrânse de câte 2-3 persoane, cu respectarea distanţării sociale şi doar pe traseele amenajate.

Nu uitaţi, echipele Salvamont Romania, prietenii Dumneavoastră de pe cărările munţilor, singurele structuri care deţin personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă şi aplicaţia 112, iar, absolut orice informaţii despre zona montană se pot obţine prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT-Vodafone pentru telefoanele mobile.
________________________________
…pe cărări de munte…mereu alături de dvs!
SPJ Salvamont-Costin Alex.”

Foto mai jos:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.648431215719067&type=3

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with