Image 1
Image 2

Satu Mare: Despre pagubele materiale ale inundaţiilor din 1970 (Foto)

”Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul denumit azi 14 Mai, unde Someşul a atins cota maximă de 2 m înălţime. Nicio casă din acest cartier nu a rămas întreagă, aşa cum niciun om nu a rămas nemarcat pe viaţă după această tragedie."
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Muzeul Judeţean Satu Mare aduce în atenţia publică noi imagini şi informaţii legate de inundaţiile din 1970. În 11 mai 2020 ni se vorbeşte despre pagubele materiale

”Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul denumit azi 14 Mai, unde Someşul a atins cota maximă de 2 m înălţime. Nicio casă din acest cartier nu a rămas întreagă, aşa cum niciun om nu a rămas nemarcat pe viaţă după această tragedie. La nivelul oraşului, pierderile suferite au fost estimate la 259 de milioane de lei, cele din industrie de 77 milioane de lei, în construcţii şi investiţii 6 milioane, în circulaţia mărfurilor peste 18 milioane lei, în producţie de 64 milioane de lei. Dintre localităţile cele mai afectate de inundaţii a fost Odoreul: din 4.800 de locuitori, 3.444 au fost sinistraţi, 700 de familii rămânând fără adăpost.

Apele au distrus şi inundat fabricile „Ceram”, Fabrica „1 Septembrie”, „Solidaritatea”, „Iprofil”, Fabrica de Mobilă, Întreprinderea de produse industriale I.P.I, Gara şi Depoul C.F.R., Uzina de apă, Depozitul de carburanţi, Staţia de transformare de 110 kw. La fabrica de Maşini Casnice „23 August” apele au distrus şi avariat produsele finite, ceea ce a determinat întreruperea producţiei pe o perioadă de 8-17 zile. În unele părţi ale Fabricii de Cărămidă apa a ajuns la nivelul de 1,5 m, iar stratul de nămol era de 50 cm.

Pentru a putea vedea mai multe imagini şi filme documentare care surprind dezastrul produs de apele revărsate ale Someşului, vă invităm să vizitaţi expoziţia virtuală postată pe pagina de web a Muzeului Judeţean Satu Mare, http://www.muzeusm.ro/expozitii/1970-14-mai-50-de-ani/ care, deşi se află încă în lucru, este accesibilă publicului începând de astăzi.”, transmite Muzeul Judeţean Satu Mare

Alte imaginic AICI, AICI, AICI, AICI, AICI și AICI.

Sursă: Muzeul Judeţean Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with