Image 1
Image 2

Satu Mare a fost cândva un centru important de prelucrare superioară a lemnului. În amintirea acelor vremuri, ieri s-a lansat monografia „Industria sătmăreană a lemnului şi mobilei”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 27 aprilie, peste 100 de persoane au participat în sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare la lansarea monografiei intitulată Industria sătmăreană a lemnului şi mobilei.

Alături de cei trei autori – ing. Petru Ştefănescu, ing. Gheorghe Iancu şi dr. Aurel Pop – s-a aflat şi dr. Viorel Câmpean, în calitate de moderator, iar ca prezentatori: ing. Talisman Molnar şi Eugen Chiorean. Au asigurat momente muzicale Georgeta Govor ;i Diu Oşan. În rândul asistenţei am remarcat numeroşi colegi ai autorilor, foşti salariaţi ai fabricilor sătmărene de prelucrare a lemnului, oameni de cultură, jurnalişti. Evocări Cei care au luat cuvântul au găsit oportun să evoce vremurile de glorie ale industriei lemnului din judeţul nostru, evoluţia şi decăderea acestei prestigioase ramuri industriale prin calitatea articolelor de mobilier. Astfel, Talisman Molnar s-a referit la organizarea industriei de prelucrare a lemnului pe parcursul întregului ciclu, de la pădure ca resursă, până la produsul finit – mobila. El a subliniat că motorul acestei industrii a fost şcoala cu profesori devotaţi, care au pregătit meseriaşi de înaltă clasă. Aşa a ajuns judeţul să exporte mobilă în toată Europa, dar şi în Asia şi Canada. La rândul său, Eugen Chiorean a subliniat faptul că industria lemnului din judeţ, la apogeul său, a avut 8.700 de angajaţi care asigurau traiul pentru ei şi pentru familiile lor din beneficiile aduse de prelucrarea lemnului. Vorbitorul a avut cuvinte de apreciere faţă de autorii volumului, care va fi lăsat drept moştenire pentru urmaşi, recitând în acest sens o strofă din Testament de Tudor Arghezi. A venit rândul şi celor trei autori, care s-au referit la travaliul imens impus de o lucrare de asemenea proporţii, începând cu dificultăţile documentării până la tipărire. Despre volum
Monografia a apărut în condiţii grafice deosebite, astfel că merită cu prisosinţă semnalată calitatea tiparului şi bogăţia ilustraţiilor. Este o lucrare cu o vastă documentare care se întinde pe de 320 de pagini şi cuprinde între copertele sale întreg istoricul prelucrării lemnului în Satu Mare de la începuturi până în zilele noastre. Prin aparatul ştiinţific (bibliografie, repere cronologice, hărţi, abrevieri), volumul îndeplineşte cele mai exigente pretenţii de calitate.
Nu lipsesc din lucrare nici date privind pregătirea noilor generaţii de muncitori şi specialişti care să ducă mai departe tradiţia încetăţenită pe aceste meleaguri. Deosebit de interesant este şi capitolul intitulat Specialişti în domeniu …şi faptele lor. Această parte a volumului cuprinde biografiile a nu mai puţin de 34 de personalităţi sătmărene care au contribuit decisiv la renumele acestei industrii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with