Image 1
Image 2

Sătmărenii sunt invitaţi să voteze Pasărea Anului 2020 în România

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cele cinci specii din care se poate alege Pasărea Anului 2020 sunt: codalbul, pelican creţ, rândunica, barza albă, gâsca cu gât roşu

Preşedintele Sucursalei Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române, Fazekas Lorand, invită sătmărenii să participe la Concursul “Pasărea Anului 2020 în România”, un eveniment pe care Societatea Ornitologică îl organizează în ţara noastră an de an, la fel cum se întâmplă în toate statele în care observarea păsărilor (birdwatching-ul) câştigă teren, de la inventatorii acestei activităţi, din Marea Britanie, până la vecinii noştri din Ungaria.

Observarea păsărilor în natură e un hobby tot mai frecvent, iar în Statele Unite ale Americii 20% din populaţie declară că intră în categoria birdwatcher-ilor.

România pierde rândunicile în mod alert

Fazekas Lorand ne spune că Pasărea Anului 2019 în România a fost aleasă cucuveaua. Pentru a alege Pasărea Anului 2020, românii pot vota pentru una dintre cele cinci specii pe care Societatea Ornitologică Română le-a propus ca specie reprezentativă pentru ţara noastră în anul următor. Este vorba de cinci specii cunoscute şi din care unele au mare nevoie de ajutor: “Am ales cinci specii care pot beneficia de ajutorul nostru, cinci specii charismatice, cunoscute şi de cei mai puţin iniţiaţi în birdwatching. Din păcate, unele dintre ele chiar au nevoie urgentă de ajutor. Cel mai elocvent exemplu este cel al rândunicii, specie care a intrat în declin şi la noi în ţară din cauza folosirii excesive a insecticidelor. Este o surpriză extrem de neplăcută să aflăm că ne pierdem aceste păsări într-un ritm alert. Cred că anul acesta vom avea un concurs şi mai disputat decât anul trecut, când specia câştigătoare a fost cucuveaua”, a spus responsabilul de comunicare al SOR – Ovidiu Bufnilă.

Mecanismul de vot online

Aşadar, cele cinci specii din care se poate alege Pasărea Anului 2020 în România sunt: rândunica, barza albă, pelicanul creţ, gâsca cu gât roşu şi codalbul. Mecanismul de votare este simplu. Puteţi vota direct pe site-ul Societăţii Ornitologice Române accesând link-ul: https://www.sor.ro/ro/noutati/Pasarea-Anului-2020.html”, sau pe pagina de Facebook a societăţii, în albumul dedicat Păsării Anului 2020 printr-un Like speciei preferate.
Pasărea care va avea cele mai multe voturi pe data de 30 noiembrie va fi declarată specia anului 2020. Ea se va regăsi pe cardurile de membru SOR în anul viitor, va beneficia de un tratament de vedetă – de la articole pe site-ul organizaţiei la postări de Facebook şi Instagram.

Informaţii despre speciile intrate în concurs

De pe site-ul Societăţii Ornitologice Române am spicuit şi noi câteva informaţii despre speciile ce-au intrat în concurs. Astfel, aflăm că România a pierdut din 2008 până acum 20% din populaţia de rândunele.

O veste tristă. Barza albă e cunoscută şi ea la noi, fiind specia care le-a arătat oamenilor că există migraţie: “Până în 1822, europenii nu credeau că păsările migrează, ci aveau teorii una mai fantezistă decât alta. În 1822, germanii au observat că aveau berze cu săgeţi africane în gât (păsările pot trăi uneori deşi sunt rănite) şi au tras concluzia că berzele migrează în Africa”. Gâsca cu gât roşu nu cuibăreşte în România.

Este cea mai mică dintre speciile de gâscă sălbatică din lume, iar România este pentru ea o “ţară caldă”. Cuibăreşte în Siberia, dar vine să ierneze în Muntenia şi Dobrogea.
Pelicanul creţ este o specie simbol pentru Delta Dunării. Este cea mai mare dintre speciile de pelican din lume şi atinge o greutate de 10 – 12 kg. La capitolul păsări de apă, doar lebedele mai concurează cu el la greutate.

Codalbul, în ciuda denumirii vehiculate foarte des – Vulturul Codalb, pasărea este o acvilă, nu un vultur. Codalbii sunt vânători foarte abili, se hrănesc în special cu peşte, păsări de apă, mamifere mici şi uneori leşuri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with