Image 1
Image 2

Sătmărenii sunt îndemnați să-i urmeze pe jandarmi și să doneze sânge

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Jandarmii sătmăreni sunt alături de Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare printr-o nouă campanie de donare de sânge. Timp de două zile, ei au participat la acțiunea de donare, organizată cu respectarea tuturor măsurilor ce vizează perioada pandemiei.

Poate mai mult decât oricând, jandarmii au înțeles pe deplin ce mult înseamnă ajutorul acordat semenilor aflați în suferință. Primul grup de cadre a donat sânge în cursul zilei de miercuri, 15 iulie 2020, același lucru fiind programat și pentru ziua de joi, 16 iulie.
”Donează sânge, salvează o viață! Având în vedere lipsa de sânge care se resimte tot mai puternic în această perioadă, jandarmii sătmăreni organizează în zilele de 15 și 16.07.2020, o campanie de donare de sânge la nivelul județului în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare” se arată într-o informare a instituției.

Criză acută de sânge la toate grupele

La ora actuală Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare se confruntă cu o acută criză de sânge la toate grupele. Dr. Doinița Crișan, managerul instituției a făcut și cu alte ocazii un apel către sătmăreni de a veni la donare tocmai pentru a putea acoperi cererea mare din partea spitalelor. După cum a remarcat medicul, în ultima vreme numărul donatorilor s-a redus semnificativ, de la 60-70 de donatori per zi cât se înregistrau în urmă cu câțiva ani la 20-30 de donatori.

Demn de remarcat este și gestul unor donatori care au postat mesaje de încurajare pe pagina de socializare a Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare, printr-o invitație de a dona și altor prieteni.

”Hai să donezi și salvează două vieți! Oamenii s-au ferit de spitale și centre medicale în perioada asta datorită virusului. Din păcate, s-au ferit și de Centrele de Transfuzie. Acest lucru a generat o nouă criză de sânge la nivel național. Fii erou! Donează sânge! E atât de simplu! P.S. Covid19 nu se transmite prin sânge” este mesajul unui donator.

”În această perioadă de cumpănă pentru noi este important să ajutăm cum putem pe cei aflați în suferință. Un lucru pe care toți îl putem face este acela să donăm sânge, care, după cum bine știți, nu este niciodată de ajuns în unitățile spitalicești. Donează sânge, salvează o viață!” este îndemnul unui alt donator.

Donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat. Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în România, în deplină stare de sănătate fizică și mentală, care acceptă regulile prelevării de sânge total și componente sanguine de origine umană.

Condiții de îndeplinit

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiții: orice persoană care dorește să doneze sânge trebuie să se prezinte, pentru identificare, cu un document (ex. buletin, CI, carnet de conducere sau pașaport, etc.)ș să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani (la prima donare, peste 50 ani numai cu acordul medicului de la triaj)ș greutate 50-100 kg femeile, 60-110 kg bărbațiiș tensiunea arterială: 60 – 100 mm Hg cu 100 – 180 mm Hgș pulsul regulat, 50-100 bătăi-minutș hemoglobina în intervalul 12.5-17.5 g/dl femeile, 13.5 – 19.5 g/dl bărbațiiș să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale, tatuajeș femeile să nu fie însărcinate, în perioada de alăptare, lăuzie, în perioada menstruală (la 5 zile după menstruație se poate dona)ș să nu prezinte afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni ale sistemului nervos central, tendință patologică la sângerare, afecțiuni hematologice, renale, metabolice (diabet zaharat) și endocrine, reumatologice și imunologice, dermatologice, boli profesionale, boli infecțioase (hepatite virale, etc.), parazitare , afecțiuni maligne, TBC, ulcer, persoane pensionate medicalș să nu fie analfabet (pentru a putea completa chestionarul de autoexcludere, pentru a citi drepturile și obligațiile ce îi revin ca donator de sânge)ș să nu fi consumat grăsimi, alcool în ultimele 48 de oreș etc. să fie odihnit.

Înainte de a dona: dimineața înainte de donare să serviți un mic dejun (fără grăsimi), să vă hidratațiș să nu fumați înainte și după donare cel puțin o oră.

Etapele donării: completarea chestionarului de către donatorș întocmirea fișei donatoruluiș examenul medical al donatoruluiș măsurarea tensiunii arteriale, a pulsuluiș controlul biologic înainte de donare (grupă sanguină, hemoglobină, glicemie)ș recoltarea de sângeș repaus post-donare obligatoriu timp de 10 minute și compresie la locul puncției.
La o donare de sânge se recoltează 450 ml sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, celular în doua săptămâni. – Trusa de recoltare este sterilă și de unică folosințăș NU există riscul de contaminareș În primele 24 de ore după donare este recomandat să se crească consumul de lichide și proteine. – Numărul de donări/an: pentru bărbați 4-5 ori/an (minim 70 de zile între 2 donări standard), pentru femeie 3-4 donări/an (minim 90 de zile între 2 donări standard). Rezultatele testelor sunt confidențiale. Sunteți informați în ceea ce privește rezultatele patologice.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with