00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Şedinţă tensionată în PNL Rareş Bogdan a rămas pe dinafară. Titlul emisiunii: Adrian Albu, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan.(reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 02.35 Ne Cheamă Natura 03.40 Concert Samus Quit Art - la Poesis 04.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct (HU), cu Eva Laczko, invitat: Lochli Tunde, Kegyes David. Titlul emisiuni: Ce-i nou în Casa Zâmbetelor.(reluare) 09.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cîmpan Eleonora. Titlul emisiunii: Meritrocraţia în sănătate. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 10.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cristian Chindriş. Titlul emisiuni: Rolul bisericii în comunitatea rurală. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Şedinţă tensionată în PNL Rareş Bogdan a rămas pe dinafară. Titlul emisiunii: Adrian Albu, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 14.30 Teleshopping 14.45 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 15.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 18.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Portret de artist 26.06.2019

Sătmărenii îşi aleg anvelopele pentru sezonul rece în funcţie de preţ

Scris de Vera Pop, 09 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pentru sezonul rece, recomandate sunt anvelopele de iarnă, nu cele all seazon

Pentru sezonul rece, recomandate sunt anvelopele de iarnă, nu cele all seazon

Specialiştii recomandă anvelopele de iarnă şi nu pe cele all-season

Chiar dacă la Satu Mare nu a venit încă prima ninsoare, locuitorii judeţului sunt prevăzători şi au început încă din toamnă să înlocuiască anvelopele de vară cu cele de iarnă.

Acestea sunt special create pentru a face faţă cu succes drumurilor înzăpezite sau acoperite cu gheaţă. Mai multe despre tipurile de anvelope, dar şi despre preferinţele sătmărenilor, ne-a spus Andras Egresi de la service-ul auto Ger Bog.

Specialiştii recomandă anvelopele de iarnă

Specialiştii ne sfătuiesc să folosim tipul de anvelopă specific fiecărui sezon, anvelope de vară în sezonul cald, respectiv anvelope de iarnă în sezonul rece. Anvelopele de vară sunt mai rigide şi oferă aderenţă optimă la temperaturi ridicate. Sub 7 grade Celsius anvelopele de vară îşi pierd calităţile în defavoarea cauciucurilor de iarnă.

Cele de iarnă au cauciucul mai moale, potrivit pentru aderenţa la zăpadă, şi dispun de un număr mai mare de caneluri. Timpul lor de oprire pe drumurile înzăpezite este mult mai mic faţă de cel al anvelopelor all-season. Acestea din urmă oferă aderenţă bună la graniţa dintre anvelopa de vară şi cea de iarnă.

Preţul anvelopelor, mai mare cu 9%

În alegerea anvelopelor de iarnă cel mai important este să fim atenţi la calitatea lor, pentru siguranţa tuturor participanţilor la trafic. Cu toate acestea, Andras Egresi ne spune că sătmărenii se concentrează în primul rând la partea financiară în achiziţionarea anvelopelor.

Tot datorită preţurilor mai scăzute sătmărenii preferă de cele mai multe ori să cumpere anvelopele all-season în locul celor de iarnă, diferenţa de preţ fiind undeva între 50 şi 100 de lei. Un alt avantaj al anvelopelor all-season este faptul că nu trebuie schimbate odată cu trecerea de la un anotimp la altul. Pe de altă parte, acestea se uzează mult mai repede.

Tot din motive economice unii şoferi aleg să schimbe doar două anvelope, în general pe cele de pe puntea cu tracţiunea, lucru care se poate dovedi periculos fiindcă este mai dificil să ţinem automobilul sub control dacă nu are toate cele patru cauciucuri de iarnă. Andras Egresi spune că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut preţul anvelopelor a urcat cu 9%.

Reprezentantul Ger Bog a constatat că schimbarea anvelopelor s-a făcut mai târziu decât în anii trecuţi deoarece temperaturile din toamnă au fost mai ridicate faţă de normalul acelei perioade. La o temperatură de 10-15 grade anvelopele nu se schimbă deoarece se tocesc mult mai repede.

Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă?

În ceea ce priveşte obligativitatea anvelopelor de iarnă, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, acestea trebuie folosite pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În caz contrar, amenzile sunt destul de piperate.

Cei care nu respectă prevederile Ordonanţei de mai sus riscă să primească amenzi cuprinse între 945 şi 2.100 de lei. Totodată, şoferul va rămâne şi fără certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, în locul cărora va primi o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.