Sătmărenii, invitaţi să depună o floare la statuia dr. Vasile Lucaciu, vineri 21 ianuarie

Scris de I. Z., 19 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Statuia lui Vasile Lucaciu

Statuia lui Vasile Lucaciu

Ca şi în cazul lui Eminescu, asupra datei de naştere a dr. Vasile Lucaciu există două variante. După unele informaţii s-ar fi născut în 21 ianuarie 1852, însă potrivit Matricolei botezaţilor din parohia Apa, ziua de naştere este 22 ianuarie. Aşadar, anul acesta se împlinesc 170 de ani de la naştere şi o sută de ani de moartea celei mai cunoscute personalităţi istorice din judeţul Satu Mare. Întâmplarea face ca data de naştere să fie în preajma zilei de 24 ianuarie când a avut loc Mica Unire, iar data morţii să fie 28 noiembrie, înainte cu trei zile de 1 Decembrie. De altfel înmormântarea la care a participat primul ministru Brătianu, precum şi o seamă de mari personalităţi a avut loc în ziua de 1 decembrie 1922, la patru ani de la Marea Unire.

În semn de omagiu sătmărenii care simt româneşte sunt invitaţi să depună o floare la monumentul celui care a contribuit ca nimeni altul la desăvârşirea unităţii naţiunii române.

Abonează-te acum Online!
  1. Babacu a spus: 19 ianuarie 2022, ora 12:31

    Mai @Dac Bulibas, multe prostii mai debitezi! Noroc ca foarte putini te iau in serios! Pai daca romanilor din Transilvania le-a fost atit de bine de ce au votat masiv Marea Unire din 1918?
    Adevarul este cu totul altul. Romanii din Transilvania au fost considerati cetateni de mina a doua, rolul lor era sa produca bunuri agricole care sa alimenteze Imperiul austro-ungar. Sa nu uitam ca in timp ce aristocratia din Viena asculta live concertele lui Mozart in acelasi timp dadea ordine sa fie trasi pe roata Horia, Closca si Crisan (1785). Cum poti tu ca aristocrat dupa ce ai ascultat Mozart sa aprobi o asemenea barbarie?

  2. Dac Bulibas a spus: 19 ianuarie 2022, ora 12:07

    Pe langa o floare puteti sa depuneti si facturile la utilitati care depasesc cu mult veniturile voastre si ganditi-va la faptul ca daca NU s-ar fi realizat marea unire la care a contribuit din cate inteleg si acest mare erou Lukacs Vazul , atunci acum nu ati fi ajuns in aceasta situatie sa fiti terorizati si jefuiti de proprii vostri conducatori ( boieri) ca urmare, ati trai mai linistiti la fel ca romanii din Ungaria. Timp de secole , incepand cu anul 1300 nu degeaba au fugit romanii de boierii lor din Tinuturile romanesti de dincolo de Carpati aici in Ardealul nostru !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517