Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Şase lideri sindicali sătmăreni, la o conferinţă a FSE Spiru Haret în Bucureşti

Scris de Vasile Nechita, 10 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La nivel naţional, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a organizat un seminar-conferinţă având ca invitaţi din partea autorităţilor şi reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale. Locul de desfăşurare a fost Aula Facultăţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti.


Din partea organizaţiilor sindicale au participat 500 de delegaţi. Sindicatul Învăţământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare a fost reprezentat de şase membri ai Biroului Executiv, care au făcut deplasarea cu trenul.
Şedinţa a avut trei sesiuni. În sesiunea I au avut alocuţiuni toţi participanţii prezenţi (au lipsit Liviu Dragnea şi Simion Hancescu). Sesiune a II-a a fost rezervată întrebărilor şi răspunsurilor, iar în sesiunea finală preşedintele federaţiei, Marius Nistor, a sintetizat concluziile întâlnirii.
Tematica discuţiilor a fost diversă pornind de la problemele cu manualele şi auxiliarele, operarea în programul EDUSAL şi încheierea noului contact, evaluările la bacalaureat, salarizarea diferenţiată, finanţarea de bază, problemele din mediul rural, problemele din învăţământul profesional şi tehnic, necalificaţii din sistem etc.
Evident au fost reiterate problemele din sistem şi nemulţumirile sindicatului: legea salarizării, efectele fiscalizării, executarea hotărârilor judecătoreşti cu obiectiv plata diferenţelor salariale şi cele cu plata de daune-interese moratorii, voucherul de vacanţă, regulamentul-cadru privind sporurile pentru condiţii de muncă, procentul din PIB alocat educaţiei.
Au fost aplaudate şi apreciate intervenţiile reprezentanţilor elevilor, respectiv „atitudinea proaspătă şi critică” manifestată de aceştia.
Concluzia generală a participanţilor a fost că educaţia trebuie să fie o prioritate şi nu doar declarativ. O investiţie în educaţie este o investiţie pentru viitor. Promisiunea ministrului Liviu Pop că în 2018 învăţământul va avea cel mai mare buget pentru educaţie din ultimii 10 ani (spre 5% din PIB) ar fi un prim pas, dar să nu uităm că de ani de zile nu se respectă legea educaţiei privind alocarea a 6% din PIB.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.