20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Sărim cu schiurile la cumpăna dintre ani! Începe ediţia 66 a Turneului celor 4 Trambuline

Scris de Ionuţ Blăjean, 23 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cupa Mondială la sărituri cu schiurile este pregătită să ne servească ediţia 66 a Turneului celor 4 Trambuline. Un turneu sportiv care ne ajută să trecem spectaculos de la un an la altul. Biletele s-au evaporat, zăpada este şi ea curioasă de deznodământ astfel că îşi face simţită din plin prezenţa. Sportivii sunt pregătiţi să dea tot ce au mai bun, să plutească cât mai departe pe trambulinele deja cunoscute.

Ca şi o paranteză, sperăm că organizatorii se gândesc de pe acum să mărească trambulinele în următorii ani. Nu de alta, dar recordul mondial a ajuns deja la 253,5 metri (Stefan Kraft, Vikersund, martie 2017) şi poate că ar fi mai indicat să vedem sărituri măcar de peste 150 metri la un turneu cu o astfel de tradiţie.

Dacă în trecut eram obişnuiţi ca primele manşe să se finalizeze cu dueluri incendiare (câţiva precalificaţi renunţând să evolueze în calificări), la ediţia 2017-2018 nu va mai fi cazul. Federaţia Internaţională de Ski a decis ca din acest sezon să nu mai existe sportivi precalificaţi (Top 10) la nicio etapă de Cupă Mondială. Astfel că cei mai buni din clasamentul general sunt obligaţi să trateze cu maximă seriozitate şedinţele de calificare.

Comentariul Eurosport, mai sărac

La capitolul ”cea mai importantă absenţă” îl trecem pe Sorin Hobana. Iubitorii acestui sport din România îi vor simţi cu siguranţă lipsa. De la începutul sezonului, ski jumping-ul parcă nu mai are identitate fără el. Chiar dacă ”Mă refugiez în cărţi, filme vechi (SF-uri, musicaluri, comedii, westernuri) şi muzici din anii 60-70-80, şi încerc să uit de realitatea cruntă din jur …”, ştim că Sorin Hobana ne va fi alături cu sufletul şi la această ediţie care ne duce cu gândul la -Route 66-. O altă paranteză. În luna septembrie, la împlinirea celor 53 de ani, l-am invitat să ne spună câte recorduri mondiale a comentat în cariera sa de comentator la Eurosport. Avem şi răspunsul: ”Cât despre recorduri… cine a stat să le numere? Au fost cred vreo 15 în ultimii 20 de ani… Din care eu am prins în direct probabil vreo zece… Sunt momente de extaz… nici nu mai ştiu foarte bine ce spun când se întâmplă!”

Din câte ştim noi, Dragoş Suciu este comentatorul nostru pentru această ediţie a Turneului celor 4 Trambuline. L-am mai avut alături în acest sezon la diferite deplasări. Conform profilului de facebook este născut pe 11 mai 1992 şi pe lângă Eurosport mai lucrează la Fanatik.ro. Un tânăr promiţător cu o dorinţă de viaţă absolut normală: să comenteze măcar o dată o etapă de Cupă Mondială alături de Sorin Hobana.

Cât despre sportivii prezenţi în Germania şi Austria, aşteptăm şedinţa tehnică, prima la Oberstdorf programată joi, 28 decembrie, de la ora 18:30. Favoriţii turneului? Neamţul Richard Freitag este cel mai în formă sportiv al momentului. Dar o astfel de competiţie poate să aducă alte stele pe bolta cerească. 

Sistemul Turneului celor 4 Trambuline

Despre sistemul Turneului celor 4 Trambuline vom da citire de pe Wikipedia, în rândurile următoare.

Turneul celor patru trambuline este o competiţie de sărituri cu schiurile ce se desfăşoară în Germania şi Austria ce cuprinde patru etape din cadrul Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile.

Campionul Turneului celor 4 Trambuline este cel care obţine cele mai multe puncte în cele 4 concursuri. Cele patru concursuri individuale sunt parte a Cupei Mondiale de Sărituri cu schiurile, iar atribuirea punctelor se face în exact acelaşi mod ca în toate celelalte evenimente ale Cupei Mondiale.
Sistem eliminatoriu

Una dintre particularităţile turneului este sistemul său de calificare. Spre deosebire de alte evenimente de sărituri cu schiurile în care cei mai buni 30 de concurenţi din prima rundă de calificare se califica pentru a doua rundă, toate evenimentele Turneului urmează un sistem eliminatoriu, introdus pentru prima dată în sezonul 1996-1997.

Cei 50 de concurenţi sunt împărţiţi în 25 de perechi. Toţi cei 25 de câştigători ai acestor dueluri, plus cei mai buni cinci învinşi, se califica pentru a doua rundă. Teoretic, este posibil ca un concurent care termină în prima rundă pe locul al 12-lea să se califice pentru a doua rundă (în cazul în care pierde duelul său, cinci învinşi norocoşi şi câştigătorii duelurilor lor au rezultate mai bune), în timp ce săritorul cu rezultatul al 49-lea se poate califica (dacă „rivalul” lui are cel mai slab rezultat). Pe de altă parte, este puţin probabil ca săritorii să fie dezavantajaţi de o eventuală modificare semnificativă a condiţiilor meteorologice între începutul şi sfârşitul primei serii. O schimbare a direcţiei şi a vitezei vântului poate face imposibil pentru cei mai buni săritori să aibă un rezultat bun. În cazul unor condiţii semnificativ mai rele în a doua jumătate a primei serii, există posibilitatea ca majoritatea celor mai buni săritori să fie eliminaţi. Asocierea directă a concurenţilor reduce impactul acestor condiţii. În acest format al competiţiei seriile de calificare sunt apreciate la fel de bine, deoarece săritorii cu un rezultat mai bun de calificare vor avea posibilitatea de a concura împotriva unor săritori cu un rezultat mai slab. Prin urmare, nu este de ajuns pentru un săritor să fie în primii 50 în calificări (cu orice rezultat), dar este mai bine pentru el să obţină un rezultat cât mai bun posibil.

Primul săritor din concurs este cel care s-a calificat al 26-lea, urmat de perechea sa, care s-a calificat al 25-lea. Următoarea pereche e formată din cei care s-au calificat al 27-lea şi al 24-lea, apoi cea formată din cei care s-au calificat al 28-lea şi al 23-lea etc. Ultima pereche are ultimul săritor calificat împotriva primului săritor.

Dacă calificarea este amânată până în ziua de concurs, sistemul eliminatoriu nu este utilizat şi concursul urmează regulile obişnuite ale Cupei Mondiale. Din acest motiv în sezonul 2007-2008 sistemul eliminatoriu a fost folosit doar la Oberstdorf.

Recorduri

Janne Ahonen este singurul săritor de schi care a câştigat turneul de cinci ori, cu victorii în 1998-1999, 2002-03, 2004-05, 2005-06 şi 2007-08. Jens Weissflog a fost primul săritor de schi care a ajuns la patru victorii, câştigand turneele din 1984, 1985, 1991 şi 1996. Helmut Recknagel şi Bjørn Wirkola au câştigat trei titluri fiecare. Victoriile lui Wirkola a venit în trei ani consecutivi (1967-1969), un record încă neegalat.

Cea de a patra victorie a lui Janne Ahonen din 2005-06 a fost prima în care victoria împărţită, cu Jakub Janda, care a câştigat primul său titlu la acest turneu.
Jens Weissflog şi Bjørn Wirkola au câştigat fiecare zece concursuri la Turneul celor Patru Trambuline. Janne Ahonen si Gregor Schlierenzauer sunt următorii cu 9 victorii, iar Matti Nykänen are şapte.

În 2000-01, la a 49-a ediţie a turneului, Adam Małysz l-a învins pe al doilea clasat, Janne Ahonen, 104,4 puncte. Aceasta este cea mai mare diferenţă de câştig din istoria turneului. El a câştigat, de asemenea, toate cele patru calificări în acel an. În anul următor, Sven Hannawald a devenit primul şi până în prezent singurul care a câştigat toate cele patru concursuri într-un singur sezon.
Lista câştigătorilor din anii trecuţi o puteţi consulta AICI. 

Programul Turneului celor 4 Trambuline şi datele importante:

Oberstdorf (Erdinger Arena – Germania)

Vineri, 29 decembrie: calificări, ora 17:30 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)
Sâmbătă, 30 decembrie: etapă individuală, ora 17:30 (Eurosport HD)
Dimensiunea trambulinei: 137 metri
Punct de construcţie: 120 metri
Record: 143,5 metri săriţi de norvegianul Sigurd Pettersen pe 29 decembrie 2003 (VIDEO)

Capacitatea arenei: 27.501 spectatori 

Garmisch-Partenkirchen (Olympiaschanze – Germania)

Duminică, 31 decembrie: calificări, ora 15:00 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)
Luni, 1 ianuarie: etapă individuală, ora 15:00 (Eurosport HD)
Dimensiunea trambulinei: 142 metri
Punct de construcţie: 125 metri
Record: 143,5 metri săriţi de elveţianul Simon Ammann pe 1 ianuarie 2010 (VIDEO)

Capacitatea arenei: 35.000 spectatori

Innsbruck (Bergisel – Austria)

Miercuri, 3 ianuarie: calificări, ora 15:00 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)
Joi, 4 ianuarie: etapă individuală, ora 15:00 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)
Dimensiunea trambulinei: 130 metri
Punct de construcţie: 120 metri
Record: 138 metri săriţi de austriacul Michael Hayboeck pe 4 ianuarie 2015 (VIDEO)

Capacitatea arenei: 22.500 spectatori

Bischofshofen (Sepp Bradl-Skistadion – Austria)

Vineri, 5 ianuarie: calificări, ora 18:00 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)
Sâmbătă, 6 ianuarie: etapă individuală, ora 18:00 (Eurosport 1 şi Eurosport HD)
Dimensiunea trambulinei: 140 metri
Punct de construcţie: 125 metri
Record: 144,5 metri săriţi de germanul Andreas Wellinger pe 5 ianuarie 2017 (VIDEO)
Capacitatea arenei: 30.000 spectatori

Top 15 din Cupa Mondială

După cum precizam mai sus, etapele turneului fac parte din Cupa Mondială. Iată primii 15 clasaţi după 7 etape individuale:

Abonează-te acum Online!
  1. ex suporter a spus: 24 decembrie 2017, ora 10:25

    hai România!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.