18.10.2019 00.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ciprian Crăciun, Marian Torok. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale. (reluare) 04.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Videografia de nuntă la nivel de artă. 05.00 Portret de artist. 05.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul Emisiuni: Cum se face vinul bun? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 10.00 Religie cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Tincuţa Fernea, un artist în devenire. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ciprian Crăciun, Marian Torok. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 17.00 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitaţi: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Sărbătorirea celor 50 de ani de activitate a reunit pe scena Teatrului de Nord vedetele de ieri şi de azi ale secţiei române

Scris de Vasile Andreica, 21 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Întâlnirea generaţiilor

Întâlnirea generaţiilor

Actori şi regizori care au marcat istoria celor 50 de ani de la înfiinţarea secţiei române a Teatrului de Nord s-au alăturat trupei curente pe scenă într-un moment festiv vineri seară, la finalul premierei spectacolului “Despre oameni şi şoareci”, regizat de Andrei Mihalache.

Evenimentele aniversare începute vineri la prânz la Casa Ferenţiu din strada Mircea cel Bătrân, nr. 8, au continuat pe tot parcursul weekendului, culminând cu o emoţionantă proiecţie video pe clădirea Sălii Mari, duminică seara, în care au fost evocate personalităţile trecute la cele veşnice şi s-au lansat lampioane în memoria lor.

Aniversarea secţiei române a Teatrului de Nord a început la Casa Ferenţiu

Seria de evenimente menite să aniverseze cei 50 de ani de activitate ai secţiei române de la Teatrul de Nord din Satu Mare a început cu o reuniune a oamenilor care practică, îndrăgesc şi susţin teatrul, într-un loc unde acum aproape 150 de ani intelectualii români se adunau pentru a pune bazele unei trupe teatrale în limba română.

În 1872, Societatea pentru teatru român în Transilvania s-a reunit în casa avocatului Alexandru Ferenţiu, aflată pe strada Mircea cel Bătrân din Satu Mare, la numărul 8, pentru a-şi alege comitetul director şi a pune în ordine finanţele şi statutele, în încercarea de a asigura activitatea unui teatru profesionist în limba română în statul care abia de 5 ani devenise o monarhie dualistă austro-ungară.

Întâlnire la originile mişcării teatrale sătmărene

La Casa Ferenţiu

La Casa Ferenţiu

În casa care găzduieşte azi Biblioteca Petru Bran şi redacţia revistei Poesis, intrată de curând în circuitul cultural al municipiului, s-au reunit actori, directori, scriitori, jurnalişti, iubitori de cultură şi oameni politici pentru a-şi aminti de cei care au făcut operă de pionierat în domeniu.

Gazda reuniunii a fost scriitorul Dumitru Păcuraru, directorul Trustului de presă Informaţia Zilei. Acesta a prezentat oaspeţilor, alături de drd. Adriana Zaharia, câteva dintre documentele de mare valoare păstrate în Biblioteca reconstituită a lui Petru Bran. S-au putut consulta volume de poezie semnate de Petru Bran, un fascicul al „Instituţiunilor filosofice” ale lui dr. Vasile Lucaciu (lucrare de mari proporţii, care va fi lansată marţi, 22 ianuarie, la Centrul Multicultural Poesis, în trei volume) şi documente manuscrise din corespondenţa acestuia – scrisori de familie, scrisori din timpul misiunii sale americane în Primul Război Mondial şi fragmente din comunicările oficiale primite de la Vatican.

S-a făcut referire şi la o piesă de teatru dedicată vieţii lui Lucaciu, a cărei existenţă este atestată şi al cărei text rămâne să fie descoperit şi, cine ştie, la un moment dat, pus în scenă de teatrul sătmărean. La finalul reuniunii s-a depus o coroană de flori la placa memorială amplasată pe casă.

Dintre cei prezenţi în Casa Ferenţiu îi amintim pe managerul general al Teatrului de Nord, actorul Nagy Orban, directorul artistic al secţiei române, regizorul Ovidiu Caiţa, viceprimarul Adrian Albu, directorul general al Muzeului Judeţean, arheologul Liviu Marta, poetul George Vulturescu, pictoriţa Cristina Gloria Oprişa şi actorii Carol Erdos, Tibor Szekely, Adriana Vaida şi Alina Negrău.

Susţinerea autorităţilor locale

A urmat o conferinţă de presă la cafeneaua Teatrului, unde autorităţile locale au fost reprezentate de viceprimarul Adrian Albu şi vicepreşedintele CJ Ioan Rus. Ambii oficiali au subliniat rolul important al Teatrului de Nord în viaţa culturală şi socială a municipiului Satu Mare, Adrian Albu insistând asupra ideii că statutul şi organizarea instituţiei teatrale sătmărene nu se vor modifica, iar susţinerea financiară a activităţii nu este pusă în pericol, după cum nici ideea separării administrative a celor două secţii nu are un fundament real.

Managerul Nagy Orban ne-a informat că în anul 2018 Teatrul de Nord a susţinut 159 de spectacole cu peste 26.000 de spectatori plătitori, un fenomen îmbucurător fiind întinerirea vizibilă a publicului.

Într-un mesaj remis presei, primarul Kereskenyi Gabor scrie: „Cei 50 de ani ai Secţiei Române a Teatrului de Nord înseamnă mai mult decât o viaţă. Scena acestui teatru a fost înnobilată, de-a lungul timpului, de talentul, originalitatea şi nu în ultimul rând, de bucuria de a juca a unora dintre cei mai apreciaţi artişti (…) Dacă ar fi să mulţumesc cuiva, atunci trebuie să mulţumesc actorilor, regizorilor, coregrafilor sau scenariştilor, precum şi restului personalului, care  au dat prestigiu acestei instituţii în toţi aceşti ani. Şi, nu în ultimul rînd, spectatorilor! Teatrul este al lor, al celor de ieri şi de azi, şi va rămâne generaţiilor viitoare. Dragostea şi aprecierea publicului pentru toţi cei care alcătuiesc familia Teatrului de Nord a consolidat, de-a lungul timpului, renumele instituţiei atât în ţară, cât şi peste hotare. Lor le suntem recunoscători, le mulţumim şi îi felicităm!”

A fost prezentat albumul aniversar, care cuprinde consemnarea tuturor producţiilor secţiei române în cele cinci decenii de activitate şi care poate fi găsit în holul Sălii Mari în cele trei seri de spectacole din acest weekend. Tot în hol poate fi vizionată o expoziţie de fotografii din spectacole mai vechi sau mai noi ale trupei româneşti, o colecţie de imagini care îi va bucura cu siguranţă pe nostalgici.

Reuniunea amintirilor, la Poesis

Despre spectacolul de vineri seară vom avea prilejul să scriem pe larg în obişnuita cronică de întâmpinare din Informaţia de Duminică. Acum vom spune că emoţiile au fost mari încă din foaier, când oaspeţii veniţi din toată ţara s-au regăsit unul pe altul sub cupola sălii în care au petrecut o perioadă din cariera lor. Spectatorii de la premieră au putut să-i revadă, la final, printre alţii, pe Anca Pandrea, Marius Bodochi, Pavel Bartoş, Emanuel Petran, Corneliu Jipa, regizorul Cristian Ioan (fost director al Teatrului sătmărean), regizorul Gelu Badea şi alţi protagonişti ai celor 50 de ani aniversaţi. A lipsit, din motive uşor de înţeles, veteranul Alexandru Mitea, prezent însă la manifestările de la Casa Ferenţiu.

Distracţia şi amintirile au continuat la recepţia aniversară găzduită de Centrul Multicultural Poesis, iar manifestările s-au reluat în zilele de weekend.

Pomenirea fondatorului Mihai Raicu

Primul eveniment al zilei de sâmbătă, găzduit de cafeneaua de la etajul Sălii Mari, a fost un prilej de pomenire a contribuţiei decisive pe care regizorul Mihai Raicu a avut-o în lansarea secţiei române a Teatrului de Nord, al cărei director a fost în primul deceniu de activitate. Întrucât domnia sa a încetat din viaţă anul trecut, familia a fost reprezentată de fiica Doina şi nepoata Ozana la masa rotundă moderată de criticul Alexandru Zotta, fostul director Andrei Mihalache şi actualul director artistic al secţiei române, Ovidiu Caiţa.

Sâmbătă seara s-a făcut multă mişcare pe scena Sălii Mari, în spectacolul de teatru fizic “Reţeta perfecţiunii în foarte mulţi paşi care nu duc nicăieri”, pus în scenă de actriţa şi coregrafa Andrea Gavriliu, iar seara s-a încheiat la Moose Bar cu concertul cunoscutei trupe Toulouse Lautrec.

Seria de evenimente s-a reluat duminică după-amiază cu o conferinţă moderată de criticul Claudiu Groza, evocând principalele momente ale celor 50 de ani de teatru profesionist românesc la Satu Mare. A urmat în Sala Mare spectacolul cu piesa “Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, textul câştigător al concursului de dramaturgie “Focus Drama:Ro”, în regia lui Ovidiu Caiţa, iar după încheierea acestuia publicul a fost invitat în stradă pentru a asista la video-mappingul aniversar şi lansarea lampioanelor cu gândul la cei ce nu mai sunt.

A fost o aniversare reuşită. Dorim Teatrului de Nord un viitor cât mai bun şi La Mulţi Ani!

Abonează-te acum Online!
  1. Gelu Dragos a spus: 21 ianuarie 2019, ora 07:43

    Felicitari celor din Satu Mare pentru pretuirea Teatrului de Nord! Am vazut si eu cateva spectacole cand minunata trupa a TNSM au dat spectacole in Baia Mare! La multi ani!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.