Image 1
Image 2

Sărbătorirea celor 50 de ani de activitate a reunit pe scena Teatrului de Nord vedetele de ieri și de azi ale secției române

La Casa Ferențiu
Actori și regizori care au marcat istoria celor 50 de ani de la înființarea secției române a Teatrului de Nord s-au alăturat trupei curente pe scenă într-un moment festiv vineri seară, la finalul premierei spectacolului “Despre oameni și șoareci”, regizat de Andrei Mihalache.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Întâlnirea generațiilor
Întâlnirea generațiilor

Actori și regizori care au marcat istoria celor 50 de ani de la înființarea secției române a Teatrului de Nord s-au alăturat trupei curente pe scenă într-un moment festiv vineri seară, la finalul premierei spectacolului “Despre oameni și șoareci”, regizat de Andrei Mihalache.

Evenimentele aniversare începute vineri la prânz la Casa Ferențiu din strada Mircea cel Bătrân, nr. 8, au continuat pe tot parcursul weekendului, culminând cu o emoționantă proiecție video pe clădirea Sălii Mari, duminică seara, în care au fost evocate personalitățile trecute la cele veșnice și s-au lansat lampioane în memoria lor.

Aniversarea secției române a Teatrului de Nord a început la Casa Ferențiu

Seria de evenimente menite să aniverseze cei 50 de ani de activitate ai secției române de la Teatrul de Nord din Satu Mare a început cu o reuniune a oamenilor care practică, îndrăgesc și susțin teatrul, într-un loc unde acum aproape 150 de ani intelectualii români se adunau pentru a pune bazele unei trupe teatrale în limba română.

În 1872, Societatea pentru teatru român în Transilvania s-a reunit în casa avocatului Alexandru Ferențiu, aflată pe strada Mircea cel Bătrân din Satu Mare, la numărul 8, pentru a-și alege comitetul director și a pune în ordine finanțele și statutele, în încercarea de a asigura activitatea unui teatru profesionist în limba română în statul care abia de 5 ani devenise o monarhie dualistă austro-ungară.

Întâlnire la originile mișcării teatrale sătmărene

La Casa Ferențiu
La Casa Ferențiu

În casa care găzduiește azi Biblioteca Petru Bran și redacția revistei Poesis, intrată de curând în circuitul cultural al municipiului, s-au reunit actori, directori, scriitori, jurnaliști, iubitori de cultură și oameni politici pentru a-și aminti de cei care au făcut operă de pionierat în domeniu.

Gazda reuniunii a fost scriitorul Dumitru Păcuraru, directorul Trustului de presă Informația Zilei. Acesta a prezentat oaspeților, alături de drd. Adriana Zaharia, câteva dintre documentele de mare valoare păstrate în Biblioteca reconstituită a lui Petru Bran. S-au putut consulta volume de poezie semnate de Petru Bran, un fascicul al “Instituțiunilor filosofice” ale lui dr. Vasile Lucaciu (lucrare de mari proporții, care va fi lansată marți, 22 ianuarie, la Centrul Multicultural Poesis, în trei volume) și documente manuscrise din corespondența acestuia – scrisori de familie, scrisori din timpul misiunii sale americane în Primul Război Mondial și fragmente din comunicările oficiale primite de la Vatican.

S-a făcut referire și la o piesă de teatru dedicată vieții lui Lucaciu, a cărei existență este atestată și al cărei text rămâne să fie descoperit și, cine știe, la un moment dat, pus în scenă de teatrul sătmărean. La finalul reuniunii s-a depus o coroană de flori la placa memorială amplasată pe casă.

Dintre cei prezenți în Casa Ferențiu îi amintim pe managerul general al Teatrului de Nord, actorul Nagy Orban, directorul artistic al secției române, regizorul Ovidiu Caița, viceprimarul Adrian Albu, directorul general al Muzeului Județean, arheologul Liviu Marta, poetul George Vulturescu, pictorița Cristina Gloria Oprișa și actorii Carol Erdos, Tibor Szekely, Adriana Vaida și Alina Negrău.

Susținerea autorităților locale

A urmat o conferință de presă la cafeneaua Teatrului, unde autoritățile locale au fost reprezentate de viceprimarul Adrian Albu și vicepreședintele CJ Ioan Rus. Ambii oficiali au subliniat rolul important al Teatrului de Nord în viața culturală și socială a municipiului Satu Mare, Adrian Albu insistând asupra ideii că statutul și organizarea instituției teatrale sătmărene nu se vor modifica, iar susținerea financiară a activității nu este pusă în pericol, după cum nici ideea separării administrative a celor două secții nu are un fundament real.

Managerul Nagy Orban ne-a informat că în anul 2018 Teatrul de Nord a susținut 159 de spectacole cu peste 26.000 de spectatori plătitori, un fenomen îmbucurător fiind întinerirea vizibilă a publicului.

Într-un mesaj remis presei, primarul Kereskenyi Gabor scrie: “Cei 50 de ani ai Secției Române a Teatrului de Nord înseamnă mai mult decât o viaţă. Scena acestui teatru a fost înnobilată, de-a lungul timpului, de talentul, originalitatea și nu în ultimul rând, de bucuria de a juca a unora dintre cei mai apreciați artiști (…) Dacă ar fi să mulţumesc cuiva, atunci trebuie să mulţumesc actorilor, regizorilor, coregrafilor sau scenariștilor, precum și restului personalului, care  au dat prestigiu acestei instituții în toți acești ani. Și, nu în ultimul rînd, spectatorilor! Teatrul este al lor, al celor de ieri şi de azi, şi va rămâne generaţiilor viitoare. Dragostea și aprecierea publicului pentru toți cei care alcătuiesc familia Teatrului de Nord a consolidat, de-a lungul timpului, renumele instituției atât în țară, cât și peste hotare. Lor le suntem recunoscători, le mulțumim și îi felicităm!”

A fost prezentat albumul aniversar, care cuprinde consemnarea tuturor producțiilor secției române în cele cinci decenii de activitate și care poate fi găsit în holul Sălii Mari în cele trei seri de spectacole din acest weekend. Tot în hol poate fi vizionată o expoziție de fotografii din spectacole mai vechi sau mai noi ale trupei românești, o colecție de imagini care îi va bucura cu siguranță pe nostalgici.

Reuniunea amintirilor, la Poesis

Despre spectacolul de vineri seară vom avea prilejul să scriem pe larg în obișnuita cronică de întâmpinare din Informația de Duminică. Acum vom spune că emoțiile au fost mari încă din foaier, când oaspeții veniți din toată țara s-au regăsit unul pe altul sub cupola sălii în care au petrecut o perioadă din cariera lor. Spectatorii de la premieră au putut să-i revadă, la final, printre alții, pe Anca Pandrea, Marius Bodochi, Pavel Bartoș, Emanuel Petran, Corneliu Jipa, regizorul Cristian Ioan (fost director al Teatrului sătmărean), regizorul Gelu Badea și alți protagoniști ai celor 50 de ani aniversați. A lipsit, din motive ușor de înțeles, veteranul Alexandru Mitea, prezent însă la manifestările de la Casa Ferențiu.

Distracția și amintirile au continuat la recepția aniversară găzduită de Centrul Multicultural Poesis, iar manifestările s-au reluat în zilele de weekend.

Pomenirea fondatorului Mihai Raicu

Primul eveniment al zilei de sâmbătă, găzduit de cafeneaua de la etajul Sălii Mari, a fost un prilej de pomenire a contribuției decisive pe care regizorul Mihai Raicu a avut-o în lansarea secției române a Teatrului de Nord, al cărei director a fost în primul deceniu de activitate. Întrucât domnia sa a încetat din viață anul trecut, familia a fost reprezentată de fiica Doina și nepoata Ozana la masa rotundă moderată de criticul Alexandru Zotta, fostul director Andrei Mihalache și actualul director artistic al secției române, Ovidiu Caița.

Sâmbătă seara s-a făcut multă mișcare pe scena Sălii Mari, în spectacolul de teatru fizic “Rețeta perfecțiunii în foarte mulți pași care nu duc nicăieri”, pus în scenă de actrița și coregrafa Andrea Gavriliu, iar seara s-a încheiat la Moose Bar cu concertul cunoscutei trupe Toulouse Lautrec.

Seria de evenimente s-a reluat duminică după-amiază cu o conferință moderată de criticul Claudiu Groza, evocând principalele momente ale celor 50 de ani de teatru profesionist românesc la Satu Mare. A urmat în Sala Mare spectacolul cu piesa “Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, textul câștigător al concursului de dramaturgie “Focus Drama:Ro”, în regia lui Ovidiu Caița, iar după încheierea acestuia publicul a fost invitat în stradă pentru a asista la video-mappingul aniversar și lansarea lampioanelor cu gândul la cei ce nu mai sunt.

A fost o aniversare reușită. Dorim Teatrului de Nord un viitor cât mai bun și La Mulți Ani!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with