Image 1
Image 2

Sărăcie extremă şi profituri record

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu ochii la sondaje şi cu gândul la alegerile din 2024 cele două partide care spun unul despre altul că sunt mari, omit să prezinte date din care să reiasă cât de jos a ajuns sărăcia extremă şi la ce profituri record au ajuns firmele din domeniul energiei, petrol şi gaze.
De pildă compania Shell raportează profituri record cum nu au avut de o sută de ani încoace. Petrom raportează un profit record de 10 miliarde de lei în anul 2022.
Alt profit record este anunţat de Exxon, de 56 de miliarde de dolari.
Până şi firme care jonglează cu poluarea au înregistrat profituri record anul trecut. Nu mai vorbim de OMV care deşi face bani în România refuză să plătească taxa aici, anunţând că o va plăti în Austria.
Prea multe date despre scăderea puterii de cumpărare, despre inflaţie, despre scumpiri, despre facturile tot mai umflate, nu este nevoie să prezentăm. Se vede de la o zi la alta cum se cască prăpastia dintre cei bogaţi şi cei săraci.
Sărăcia dusă la extrem şi bogăţia care le ia minţile celor care nu mai ştiu ce să facă cu milioanele şi miliardele este deja o caracteristică a zilelor noastre.
Subiectul sărăciei şi bogăţiei este luat în calcul şi de ANAF. Astfel una dintre intituţiile în care românii au mare încredere, deşi le ia banii, a stabilit că o avere mare pentru o persoană fizică este de 25 de milioane de euro. Ca să ne facem o idee despre această sumă trebuie să înmulţim 25 de milioane cu cursul valutar, să zicem de cinci lei la un euro. În lei româneşti suma rezultată este următoarea: 25.000.000 (euro) x 5 = 125.000.000 lei.
Dacă aşa gândeşte ANAF aşa să fie. Punerea în dezbaterea publică a unui asemenea subiect este un afront la bunul simţ. Să ne întrebăm cine poate câştiga în urma unei dezbateri publice având ca subiect diferenţa dintre bogaţi şi săraci. Evident un partid de stânga. Adică PSD. De ce? Pentru că joacă singur pe acest vast teren al social-democraţiei. Partidul lui Victor Ponta, Pro România, nu a prins pentru că pe fostul premier l-au urmat persoane relativ bogate. Aşadar din dihotomia om bogat/om sărac PSD poate scoate capital electoral. La suprafaţă PSD îi apără pe cei săraci, iar PNL ţine partea celor bogaţi. Oare sunt mai săraci pesediştii decât liberalii?
Trecând peste alte argumente, cum să nu fii de acord cu impozitarea de doar 1% din cifra de afaceri a firmelor gigantice? PSD ştie manevra nu doar cifre, ci şi conştiinţe. Această dezbatere publică propusă de ANAF este un îndemn la lupta de clasă. Un om al muncii, chiar dacă ar fi plătit cu o mie de euro pe lună poate câştiga 25 de milioane de euro în 25.000 de luni. Adică în 2083 de ani. Nici Isus Cristos nu ar putea câştiga atâţia bani în cei peste 2000 de ani care au trecut de la Răstignire şi Înviere.
După o criză atât de acută în care bogaţii au devenit şi mai bogaţi, iar săracii şi mai săraci, în mod dialectic nu poate urma decât o revoluţie.
Preşedintele Iohannis vorbea spre sfârşitul pandemiei de o resetare. Ce putere şi influenţă mai are omul de la Cotroceni? Ce putere mai are guvernul condus de Nicolae Ciucă? Este PNL principalul partid de guvernare sau este la mâna PSD-ului? Habar n-am. Aşa cum cred că habar n-au milioane de cetăţeni. Eu, personal, nu mai înţeleg nimic din ce se întâmplă în jurul nostru. Nu înţeleg ce vrea SUA şi preşedintele Joe Biden, nu înţeleg ce planuri are UE, prin Comisia Europeană, în sfârşit, nu ştiu de ce Austria nu a vrut şi nu vrea România în Spaţiul Schengen.
În schimb, fără să am dovezi concludente dincolo de cifre, am impresia că înţeleg de ce săracii devin tot mai săraci, iar bogaţii tot mai bogaţi.
De asemenea, tot din cifre, încep să înţeleg de ce viitoarele alegeri pot fi câştigate de PSD.
Înţeleg şi de ce PNL, deşi are în mână toate frâiele, are toate şansele să piardă alegerile de anul viitor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

USR nu-şi găseşte tonul

Asculta acest articol Partidul ce pare să se străduiască cel mai mult să atragă atenţia alegătorilor asupra unor probleme ce