Image 1
Image 2

Şapte noi specialităţi din carne au fost incluse în lista de produse tradiţionale româneşti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a acordat săptămâna trecută încă şapte atestate pentru produse tradiţionale din judeţele Galaţi, Caraş-Severin şi Buzău.

În judeţul Galaţi, un producător a primit atestat pentru patru produse tradiţionale obţinute din carne de porc provenită din fermele proprii: Muşchiuleţ de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costiţă afumată Ilinca, Cârnaţi de porc a lui Ignat. Denumirea de ”Muşchiuleţ de porc Ilinca” s-a transmis din generaţie în generaţie, iar reţeta este una specifică ce presupune prepararea bucăţilor de carne prin maturare şi condimentare cu cimbru şi alte condimente, înainte de afumare.

”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obţinut din cotlet de porc, maturat în baiţ de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiţionale conduc la obţinerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”. ”Costiţa afumată Ilinca” este un produs obţinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiţ de condimente naturale tradiţionale şi sare. Reţeta are o vechime de peste 25 de ani. ”Carnaţii de porc a lui Ignat” afumaţi tradiţional se obţin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obţinut se supune operaţiei tehnologice de afumare.

În judeţul Caraş Severin a fost acordat un atestat de produs tradiţional pentru ”Cârnaţi din carne de capră ca la Soceni”. Aceştia se obţin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat şi pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumaţi la fum natural.

În judeţul Buzău a fost acordat atestat de produs tradiţional pentru ”Salamul Casa Râmniceană” şi pentru ”Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râmniceană”. Salamul este un preparat culinar din carne de porc şi vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual.

Combinaţia celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de procedeul de afumare evidenţiază valoarea tradiţională a produsului finit. ”Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râmniceană” sunt preparaţi din carne de oaie şi porc preluată de la crescători din zonă, cît şi de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol Unirea Tăşnad – Oaşul 1969 2-0 Olimpia MCMXXI – Talna Oraşu Nou 8-1 AFC Botiz – Recolta