Program ITV: 00.05 Audiențe în direct, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Vacanță activă sau cum să depistăm abilitățile tinerilor (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Alexandru Horvat, Ioan Leitner, Claudiu Ținca, titlul emisiunii: Guvernul Tudose îngheață angajările la stat (reluare) 02.30 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Eugen Kovacs 03.38 Portret de artist, cu Ioana Vladimirescu, invitați Claudiu și Georgeta Govor 04.25 300 de ani de la nașterea episcopului și omului de cultură Grigore Maior 05.13 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forțiu, titlul emisiunii: Noutăți legislative în domeniul forestier 05.45 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Sătmărenii sunt tentați de pepenii altoiți 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Ilona Ilyes 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audiențe în direct, cu Eva Laczko, invitat Vasile Bradea, titlul emisiunii: Care sunt destinațiile de vacanță preferate de sătmăreni? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Ilona Ilyes 09.35 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Experiențe, meditații, rugăciuni ascultate 10.10 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Eugen Kovacs 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Alexandru Horvat, Ioan Leitner, Claudiu Ținca, titlul emisiunii: Guvernul Tudose îngheață angajările la stat (reluare) 13.00 Știri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Compensarea medicamentelor și alte drepturi pe înțelesul tuturor 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Bela Zazula raport la 80 de zile 15.45 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Bianca Sas 17.00 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ramona Farkas, titlul emisiunii: Raporturile între autoritatea de mediu, operatori economici și colectori de deșeuri 17.40 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învățământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 18.30 Audiențe în direct, cu Eva Laczko 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Presa tradițională de ulei, devine amintire 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Știri

Săptămâna și scandalul

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu trece o singură săptămână fără un incident sau accident în PSD. Partidul lui Liviu Dragnea este atât de mare încât nu poate fi condus de o singură mână. Dacă liderul strânge șurubul imediat este acuzat că are tendințe dictatoriale. Dacă slăbește lațul subordonații și-o iau în cap și în numele democrației spun tot felul de lucruri. Nu este bine nici așa, nici altfel.

Liviu Dragnea nu reușește să găsească un mod de conducere care să mulțumească pe toată lumea. În primul rând este greu să porți un dialog cu Victor Ponta și grupul din jurul fostului premier și lider al partidului. Un exemplu recent este cel al fostului ministru Eugen Orlando Teodorovici. Numit consilier onorific al premierului Tudose, fostul membru al cabinetului Ponta s-a lansat în aprecieri privind politica fiscală a guvernului. Nu au fost pe placul conducerii partidului și a fost demis.

A intervenit în polemică Victor Ponta. Cum împarte Dragnea banii publici? Întrebarea a pus gaz pe foc. În spațiul public tocmai se discuta despre o investiție în Teleorman, județul lui Dragnea, construirea unui stadion pentru o echipă de fotbal din liga a treia. Liviu Dragnea a reacționat imediat. Nu-l acuză pe Victor Ponta. Face o trimitere directă la DNA care, spune el, o să-l ancheteze și pentru că plouă. Evident, DNA reacționează și dă asigurări că nu există ținte, nici măcar președintele PSD  nu este o țintă.

Cu sau fără disensiunile interne, PSD și guvernul au probleme foarte mari. În primul rând liderii coaliției PSD-ALDE  se văd obligați să ia măsuri fiscale excepționale. După pomenile sociale care au fost făcute, echilibrul macro economic a fost serios pereclitat. Pe de o parte nu sunt bani, pe de altă parte puținii banii pentru investiții se dau cu dedicație.

Pentru a-și duce mandatul plin de promisiuni la capăt, PSD-ALDE trebuie să adune mai mulți bani la buget. Deși este vacanță parlamentară, liderii celor două partide muncesc. Azi Liviu Dragnea se întâlnește cu Călin Popescu Tăriceanu. Există disensiuni între cele două partide? Posibil. ALDE ține să se prezinte ca un partid liberal, iar măsurile pe care le propune PSD par să fie tot mai stângiste. PSD vrea să se atingă și de cota unică. Deși a promis că nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri, social democrații nu au renunțat cu totul la idee. Bani și din piatră seacă. Bani cu orice preț pentru a alimenta un buget ce pare făcut doar pentru a mulțumi un electorat social democrat în detrimentul mediului de afaceri.

Disensiunile interne pot fi trecute cu vederea. Unitatea PSD nu este în pericol pentru că s-a văzut că partidul  acesta rămâne întreg indiferent de încercările unora de a-l rupe în bucăți. Pericolul real vine dinspre ALDE. Dacă Tăriceanu se supără coaliția se destramă. Pe față nu se vede în mod real că ALDE ar fi la guvernare. Contează doar ca număr de voturi în parlament.

În exercițiul guvernării ALDE este o simplă anexă. Probabil că își rezolvă problemele în mod punctual. Partidele mici de regulă funcționează ca niște grupuri de interese. Cer lucruri foarte concrete. Doar în momentul când au pretenția de a fi luate în considerare ca un partener egal începe scandalul.

  ALDE începe să fie tratat ca un partid secundar. Se repetă scenariul cu PNL din timpul guvernului USL? Încă nu sunt semne foarte clare că Tăriceanu nu ar fi mulțumit cu statul său de personaj secundar într-o guvernare în care iau măsuri tot mai controversate. 

Abonează-te acum Online!