00.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.00 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 14.10 Teleshopping 14.30 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ghiţă Blidar. 16.50 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 17.30 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Talk Show, cu Carol Erdos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Săptămâna şi scandalul

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu trece o singură săptămână fără un incident sau accident în PSD. Partidul lui Liviu Dragnea este atât de mare încât nu poate fi condus de o singură mână. Dacă liderul strânge şurubul imediat este acuzat că are tendinţe dictatoriale. Dacă slăbeşte laţul subordonaţii şi-o iau în cap şi în numele democraţiei spun tot felul de lucruri. Nu este bine nici aşa, nici altfel.

Liviu Dragnea nu reuşeşte să găsească un mod de conducere care să mulţumească pe toată lumea. În primul rând este greu să porţi un dialog cu Victor Ponta şi grupul din jurul fostului premier şi lider al partidului. Un exemplu recent este cel al fostului ministru Eugen Orlando Teodorovici. Numit consilier onorific al premierului Tudose, fostul membru al cabinetului Ponta s-a lansat în aprecieri privind politica fiscală a guvernului. Nu au fost pe placul conducerii partidului şi a fost demis.

A intervenit în polemică Victor Ponta. Cum împarte Dragnea banii publici? Întrebarea a pus gaz pe foc. În spaţiul public tocmai se discuta despre o investiţie în Teleorman, judeţul lui Dragnea, construirea unui stadion pentru o echipă de fotbal din liga a treia. Liviu Dragnea a reacţionat imediat. Nu-l acuză pe Victor Ponta. Face o trimitere directă la DNA care, spune el, o să-l ancheteze şi pentru că plouă. Evident, DNA reacţionează şi dă asigurări că nu există ţinte, nici măcar preşedintele PSD  nu este o ţintă.

Cu sau fără disensiunile interne, PSD şi guvernul au probleme foarte mari. În primul rând liderii coaliţiei PSD-ALDE  se văd obligaţi să ia măsuri fiscale excepţionale. După pomenile sociale care au fost făcute, echilibrul macro economic a fost serios pereclitat. Pe de o parte nu sunt bani, pe de altă parte puţinii banii pentru investiţii se dau cu dedicaţie.

Pentru a-şi duce mandatul plin de promisiuni la capăt, PSD-ALDE trebuie să adune mai mulţi bani la buget. Deşi este vacanţă parlamentară, liderii celor două partide muncesc. Azi Liviu Dragnea se întâlneşte cu Călin Popescu Tăriceanu. Există disensiuni între cele două partide? Posibil. ALDE ţine să se prezinte ca un partid liberal, iar măsurile pe care le propune PSD par să fie tot mai stângiste. PSD vrea să se atingă şi de cota unică. Deşi a promis că nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri, social democraţii nu au renunţat cu totul la idee. Bani şi din piatră seacă. Bani cu orice preţ pentru a alimenta un buget ce pare făcut doar pentru a mulţumi un electorat social democrat în detrimentul mediului de afaceri.

Disensiunile interne pot fi trecute cu vederea. Unitatea PSD nu este în pericol pentru că s-a văzut că partidul  acesta rămâne întreg indiferent de încercările unora de a-l rupe în bucăţi. Pericolul real vine dinspre ALDE. Dacă Tăriceanu se supără coaliţia se destramă. Pe faţă nu se vede în mod real că ALDE ar fi la guvernare. Contează doar ca număr de voturi în parlament.

În exerciţiul guvernării ALDE este o simplă anexă. Probabil că îşi rezolvă problemele în mod punctual. Partidele mici de regulă funcţionează ca nişte grupuri de interese. Cer lucruri foarte concrete. Doar în momentul când au pretenţia de a fi luate în considerare ca un partener egal începe scandalul.

  ALDE începe să fie tratat ca un partid secundar. Se repetă scenariul cu PNL din timpul guvernului USL? Încă nu sunt semne foarte clare că Tăriceanu nu ar fi mulţumit cu statul său de personaj secundar într-o guvernare în care iau măsuri tot mai controversate. 

Abonează-te acum Online!