Image 1
Image 2

Săptămâna și scandalul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu trece o singură săptămână fără un incident sau accident în PSD. Partidul lui Liviu Dragnea este atât de mare încât nu poate fi condus de o singură mână. Dacă liderul strânge șurubul imediat este acuzat că are tendințe dictatoriale. Dacă slăbește lațul subordonații și-o iau în cap și în numele democrației spun tot felul de lucruri. Nu este bine nici așa, nici altfel.

Liviu Dragnea nu reușește să găsească un mod de conducere care să mulțumească pe toată lumea. În primul rând este greu să porți un dialog cu Victor Ponta și grupul din jurul fostului premier și lider al partidului. Un exemplu recent este cel al fostului ministru Eugen Orlando Teodorovici. Numit consilier onorific al premierului Tudose, fostul membru al cabinetului Ponta s-a lansat în aprecieri privind politica fiscală a guvernului. Nu au fost pe placul conducerii partidului și a fost demis.

A intervenit în polemică Victor Ponta. Cum împarte Dragnea banii publici? Întrebarea a pus gaz pe foc. În spațiul public tocmai se discuta despre o investiție în Teleorman, județul lui Dragnea, construirea unui stadion pentru o echipă de fotbal din liga a treia. Liviu Dragnea a reacționat imediat. Nu-l acuză pe Victor Ponta. Face o trimitere directă la DNA care, spune el, o să-l ancheteze și pentru că plouă. Evident, DNA reacționează și dă asigurări că nu există ținte, nici măcar președintele PSD  nu este o țintă.

Cu sau fără disensiunile interne, PSD și guvernul au probleme foarte mari. În primul rând liderii coaliției PSD-ALDE  se văd obligați să ia măsuri fiscale excepționale. După pomenile sociale care au fost făcute, echilibrul macro economic a fost serios pereclitat. Pe de o parte nu sunt bani, pe de altă parte puținii banii pentru investiții se dau cu dedicație.

Pentru a-și duce mandatul plin de promisiuni la capăt, PSD-ALDE trebuie să adune mai mulți bani la buget. Deși este vacanță parlamentară, liderii celor două partide muncesc. Azi Liviu Dragnea se întâlnește cu Călin Popescu Tăriceanu. Există disensiuni între cele două partide? Posibil. ALDE ține să se prezinte ca un partid liberal, iar măsurile pe care le propune PSD par să fie tot mai stângiste. PSD vrea să se atingă și de cota unică. Deși a promis că nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri, social democrații nu au renunțat cu totul la idee. Bani și din piatră seacă. Bani cu orice preț pentru a alimenta un buget ce pare făcut doar pentru a mulțumi un electorat social democrat în detrimentul mediului de afaceri.

Disensiunile interne pot fi trecute cu vederea. Unitatea PSD nu este în pericol pentru că s-a văzut că partidul  acesta rămâne întreg indiferent de încercările unora de a-l rupe în bucăți. Pericolul real vine dinspre ALDE. Dacă Tăriceanu se supără coaliția se destramă. Pe față nu se vede în mod real că ALDE ar fi la guvernare. Contează doar ca număr de voturi în parlament.

În exercițiul guvernării ALDE este o simplă anexă. Probabil că își rezolvă problemele în mod punctual. Partidele mici de regulă funcționează ca niște grupuri de interese. Cer lucruri foarte concrete. Doar în momentul când au pretenția de a fi luate în considerare ca un partener egal începe scandalul.

  ALDE începe să fie tratat ca un partid secundar. Se repetă scenariul cu PNL din timpul guvernului USL? Încă nu sunt semne foarte clare că Tăriceanu nu ar fi mulțumit cu statul său de personaj secundar într-o guvernare în care iau măsuri tot mai controversate. 

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.