Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Lorand Turos. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu fondul de pensii din pilonul II? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Ciocan, Ştefan Ressler, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis iese din ce în ce mai des în mulţime. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla . 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat:Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Lorand Turos. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu fondul de pensii din pilonul II? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Carmen Sas. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Ciocan, Ştefan Ressler, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis iese din ce în ce mai des în mulţime. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiuni: Îngrijirea tenului primăvara. 15.25 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat:. 18.30 Şedinţă a consiliului local Satu Mare 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură. 22.30 Concert 23.30 Ştiri

Săptămâna şi atentatul

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A venit rândul Germaniei să fie în centrul atenţiei. Unul dintre oraşele considerate cele mai sigure a fost zguduit în modul cel mai crud cu putinţă. Un tânăr cu dublă cetăţenie, germană şi iraniană, a deschis focul la întâmplare într-un loc aglomerat lăsând în urmă zeci de morţi şi răniţi. Cu totul nemeritat, Germania plăteşte un greu tribut. Ţara care şi-a deschis graniţele sutelor de mii de refugiaţi, ţara care nu participă la coaliţia armată împotriva ISIS, nu este scutită de actele de terorism.

    Modul în care au reacţionat forţele de ordine a fost total diferit faţă de modul în care se comportă francezii, de pildă. Oricât de bine ar funcţiona forţele de ordine, împotriva atacurilor de tip terorist se pot lua măsuri preventive, dar nu pot fi oprite. :i dacă ai pune câte un poliţist înarmat la fiecare colţ de stradă nu se pot stopa actele teroriste. Ele încep să devină ceva obişnuit. Pot lovi oriunde în lume, fără logică, de indivizi dezaxaţi. Nu toate atacurile sunt făcute în numele islamului, însă organizaţiile se grăbesc să le revendice.

Dacă Franţa, de departe cea mai afectată ţară din Europa, încearcă să demonstreze că fiecare atac are legătură cu ISIS, Germania caută să arate că incidentele sunt actele unor indivizi, nu neapărat afiliaţi unor structuri sau simpatizanţi ISIS. În felul acesta autorităţile germane reuşesc să liniştească populaţia, în vreme ce autorităţile franceze induc o stare de nelinişte şi tensiune.

Se pare că încet, încet lumea intră într-o nouă etapă istorică. Unii dau vina pe internet, pe reţelele de socializare. Dacă pe la mijlocul secolului trecut actele teroriste puteu fi trecute sub tăcere, la înţelegerea autorităţilor cu mass media, în acest secol  teroriştii îşi pot face singuri reclamă. Mai devreme sau mai târziu, era de aşteptat ca internetul să schimbe viaţa. Tânărul de 18 ani, gruparea X, Y ştie că poate fi într-o secundă în centrul atenţiei. “Eroii” de o zi sunt produsele noilor mijloace de comunicare în timp real.

    S-a spus că odată cu deschiderea graniţelor pentru imigranţii din ţările arabe au pătruns  în Europa şi adepţi ISIS. Nici nu mai este nevoie să vină terorişti din altă parte. Ei pot fi pregătiţi şi activaţi de la distanţă. Actele de tip terorist din acest an arată că lucrurile, într-adevăr, stau aşa.

Lumea nu se schimbă doar din cauza terorismului jihadist. Turcia a fost cuprinsă de isterie. O ţară-tampon între lumea islamică şi civilizaţia de tip occidental, având una dintre cele mai puternice armate din cadrul NATO, a luat-o razna. Poate fi începutul sfârşitului pentru ideea de pace mondială? Nu se ştie. Mai cu seamă că şi Statele Unite se confruntă cu o situaţie fără precedent. Exoticul, pitorescul candidat republican la preşedinţia SUA dă frisoane lumii întregii prin declaraţiile sale neobişnuite, ce par a veni în contradicţie cu concepţiile de democraţie, cu drepturile omului. Iar când premierul Ungariei  simte nevoia să afirme că, dacă se gândeşte bine, este adeptul teoriilor lui Donald Trump, întreaga Europă ciuleşte urechile şi priveşte cu mirare spre Budapesta.

Există ceva şi mai periculos decât atacurile izolate ale adepţilor Statului Islamic sau a persoanelor dezaxate? Da, există. Politicile de stat pot face infinit mai mult rău, mai cu seamă când ele sunt învelite în ambalajele democraţiei. Ele nu ucid la întâmplare şi fug, ci se fixează bine în fruntea unor structuri legale, picurându-şi veninul asupra tuturor.

Abonează-te acum Online!