Image 1
Image 2

Săptămâna și atentatul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A venit rândul Germaniei să fie în centrul atenției. Unul dintre orașele considerate cele mai sigure a fost zguduit în modul cel mai crud cu putință. Un tânăr cu dublă cetățenie, germană și iraniană, a deschis focul la întâmplare într-un loc aglomerat lăsând în urmă zeci de morți și răniți. Cu totul nemeritat, Germania plătește un greu tribut. Țara care și-a deschis granițele sutelor de mii de refugiați, țara care nu participă la coaliția armată împotriva ISIS, nu este scutită de actele de terorism.

    Modul în care au reacționat forțele de ordine a fost total diferit față de modul în care se comportă francezii, de pildă. Oricât de bine ar funcționa forțele de ordine, împotriva atacurilor de tip terorist se pot lua măsuri preventive, dar nu pot fi oprite. :i dacă ai pune câte un polițist înarmat la fiecare colț de stradă nu se pot stopa actele teroriste. Ele încep să devină ceva obișnuit. Pot lovi oriunde în lume, fără logică, de indivizi dezaxați. Nu toate atacurile sunt făcute în numele islamului, însă organizațiile se grăbesc să le revendice.

Dacă Franța, de departe cea mai afectată țară din Europa, încearcă să demonstreze că fiecare atac are legătură cu ISIS, Germania caută să arate că incidentele sunt actele unor indivizi, nu neapărat afiliați unor structuri sau simpatizanți ISIS. În felul acesta autoritățile germane reușesc să liniștească populația, în vreme ce autoritățile franceze induc o stare de neliniște și tensiune.

Se pare că încet, încet lumea intră într-o nouă etapă istorică. Unii dau vina pe internet, pe rețelele de socializare. Dacă pe la mijlocul secolului trecut actele teroriste puteu fi trecute sub tăcere, la înțelegerea autorităților cu mass media, în acest secol  teroriștii își pot face singuri reclamă. Mai devreme sau mai târziu, era de așteptat ca internetul să schimbe viața. Tânărul de 18 ani, gruparea X, Y știe că poate fi într-o secundă în centrul atenției. “Eroii” de o zi sunt produsele noilor mijloace de comunicare în timp real.

    S-a spus că odată cu deschiderea granițelor pentru imigranții din țările arabe au pătruns  în Europa și adepți ISIS. Nici nu mai este nevoie să vină teroriști din altă parte. Ei pot fi pregătiți și activați de la distanță. Actele de tip terorist din acest an arată că lucrurile, într-adevăr, stau așa.

Lumea nu se schimbă doar din cauza terorismului jihadist. Turcia a fost cuprinsă de isterie. O țară-tampon între lumea islamică și civilizația de tip occidental, având una dintre cele mai puternice armate din cadrul NATO, a luat-o razna. Poate fi începutul sfârșitului pentru ideea de pace mondială? Nu se știe. Mai cu seamă că și Statele Unite se confruntă cu o situație fără precedent. Exoticul, pitorescul candidat republican la președinția SUA dă frisoane lumii întregii prin declarațiile sale neobișnuite, ce par a veni în contradicție cu concepțiile de democrație, cu drepturile omului. Iar când premierul Ungariei  simte nevoia să afirme că, dacă se gândește bine, este adeptul teoriilor lui Donald Trump, întreaga Europă ciulește urechile și privește cu mirare spre Budapesta.

Există ceva și mai periculos decât atacurile izolate ale adepților Statului Islamic sau a persoanelor dezaxate? Da, există. Politicile de stat pot face infinit mai mult rău, mai cu seamă când ele sunt învelite în ambalajele democrației. Ele nu ucid la întâmplare și fug, ci se fixează bine în fruntea unor structuri legale, picurându-și veninul asupra tuturor.