Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Săptămâna şi atentatul

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A venit rândul Germaniei să fie în centrul atenţiei. Unul dintre oraşele considerate cele mai sigure a fost zguduit în modul cel mai crud cu putinţă. Un tânăr cu dublă cetăţenie, germană şi iraniană, a deschis focul la întâmplare într-un loc aglomerat lăsând în urmă zeci de morţi şi răniţi. Cu totul nemeritat, Germania plăteşte un greu tribut. Ţara care şi-a deschis graniţele sutelor de mii de refugiaţi, ţara care nu participă la coaliţia armată împotriva ISIS, nu este scutită de actele de terorism.

    Modul în care au reacţionat forţele de ordine a fost total diferit faţă de modul în care se comportă francezii, de pildă. Oricât de bine ar funcţiona forţele de ordine, împotriva atacurilor de tip terorist se pot lua măsuri preventive, dar nu pot fi oprite. :i dacă ai pune câte un poliţist înarmat la fiecare colţ de stradă nu se pot stopa actele teroriste. Ele încep să devină ceva obişnuit. Pot lovi oriunde în lume, fără logică, de indivizi dezaxaţi. Nu toate atacurile sunt făcute în numele islamului, însă organizaţiile se grăbesc să le revendice.

Dacă Franţa, de departe cea mai afectată ţară din Europa, încearcă să demonstreze că fiecare atac are legătură cu ISIS, Germania caută să arate că incidentele sunt actele unor indivizi, nu neapărat afiliaţi unor structuri sau simpatizanţi ISIS. În felul acesta autorităţile germane reuşesc să liniştească populaţia, în vreme ce autorităţile franceze induc o stare de nelinişte şi tensiune.

Se pare că încet, încet lumea intră într-o nouă etapă istorică. Unii dau vina pe internet, pe reţelele de socializare. Dacă pe la mijlocul secolului trecut actele teroriste puteu fi trecute sub tăcere, la înţelegerea autorităţilor cu mass media, în acest secol  teroriştii îşi pot face singuri reclamă. Mai devreme sau mai târziu, era de aşteptat ca internetul să schimbe viaţa. Tânărul de 18 ani, gruparea X, Y ştie că poate fi într-o secundă în centrul atenţiei. “Eroii” de o zi sunt produsele noilor mijloace de comunicare în timp real.

    S-a spus că odată cu deschiderea graniţelor pentru imigranţii din ţările arabe au pătruns  în Europa şi adepţi ISIS. Nici nu mai este nevoie să vină terorişti din altă parte. Ei pot fi pregătiţi şi activaţi de la distanţă. Actele de tip terorist din acest an arată că lucrurile, într-adevăr, stau aşa.

Lumea nu se schimbă doar din cauza terorismului jihadist. Turcia a fost cuprinsă de isterie. O ţară-tampon între lumea islamică şi civilizaţia de tip occidental, având una dintre cele mai puternice armate din cadrul NATO, a luat-o razna. Poate fi începutul sfârşitului pentru ideea de pace mondială? Nu se ştie. Mai cu seamă că şi Statele Unite se confruntă cu o situaţie fără precedent. Exoticul, pitorescul candidat republican la preşedinţia SUA dă frisoane lumii întregii prin declaraţiile sale neobişnuite, ce par a veni în contradicţie cu concepţiile de democraţie, cu drepturile omului. Iar când premierul Ungariei  simte nevoia să afirme că, dacă se gândeşte bine, este adeptul teoriilor lui Donald Trump, întreaga Europă ciuleşte urechile şi priveşte cu mirare spre Budapesta.

Există ceva şi mai periculos decât atacurile izolate ale adepţilor Statului Islamic sau a persoanelor dezaxate? Da, există. Politicile de stat pot face infinit mai mult rău, mai cu seamă când ele sunt învelite în ambalajele democraţiei. Ele nu ucid la întâmplare şi fug, ci se fixează bine în fruntea unor structuri legale, picurându-şi veninul asupra tuturor.

Abonează-te acum Online!