21.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Noii miniştri au depus jurământul .(reluare) 01.40 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.10 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 05.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitaţi: Loga Lorand, Loga Hajnalka. Titlul emisiunii: Noi recorduri doborâte de Loga Dance School.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii:Sfinţii, prietenii noştri. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Noii miniştri au depus jurământul .(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 14.40 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Terely Mihai. Titlul emisiunii: Clubul CS Unio a câştigat concursul pe care la organizat. 17.00 Cultură – România 1918 oameni, momente şi imagini. 18.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessey. Titlul emisiunii: Un nou program de educaţie ecologică adresat tinerilor: Labirintul reciclării. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Ovi D Pop. Titlul emisiuni:Ovi D Pop ridică fotografia la nivel de artă.

Săptămâna şi atentatul

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A venit rândul Germaniei să fie în centrul atenţiei. Unul dintre oraşele considerate cele mai sigure a fost zguduit în modul cel mai crud cu putinţă. Un tânăr cu dublă cetăţenie, germană şi iraniană, a deschis focul la întâmplare într-un loc aglomerat lăsând în urmă zeci de morţi şi răniţi. Cu totul nemeritat, Germania plăteşte un greu tribut. Ţara care şi-a deschis graniţele sutelor de mii de refugiaţi, ţara care nu participă la coaliţia armată împotriva ISIS, nu este scutită de actele de terorism.

    Modul în care au reacţionat forţele de ordine a fost total diferit faţă de modul în care se comportă francezii, de pildă. Oricât de bine ar funcţiona forţele de ordine, împotriva atacurilor de tip terorist se pot lua măsuri preventive, dar nu pot fi oprite. :i dacă ai pune câte un poliţist înarmat la fiecare colţ de stradă nu se pot stopa actele teroriste. Ele încep să devină ceva obişnuit. Pot lovi oriunde în lume, fără logică, de indivizi dezaxaţi. Nu toate atacurile sunt făcute în numele islamului, însă organizaţiile se grăbesc să le revendice.

Dacă Franţa, de departe cea mai afectată ţară din Europa, încearcă să demonstreze că fiecare atac are legătură cu ISIS, Germania caută să arate că incidentele sunt actele unor indivizi, nu neapărat afiliaţi unor structuri sau simpatizanţi ISIS. În felul acesta autorităţile germane reuşesc să liniştească populaţia, în vreme ce autorităţile franceze induc o stare de nelinişte şi tensiune.

Se pare că încet, încet lumea intră într-o nouă etapă istorică. Unii dau vina pe internet, pe reţelele de socializare. Dacă pe la mijlocul secolului trecut actele teroriste puteu fi trecute sub tăcere, la înţelegerea autorităţilor cu mass media, în acest secol  teroriştii îşi pot face singuri reclamă. Mai devreme sau mai târziu, era de aşteptat ca internetul să schimbe viaţa. Tânărul de 18 ani, gruparea X, Y ştie că poate fi într-o secundă în centrul atenţiei. “Eroii” de o zi sunt produsele noilor mijloace de comunicare în timp real.

    S-a spus că odată cu deschiderea graniţelor pentru imigranţii din ţările arabe au pătruns  în Europa şi adepţi ISIS. Nici nu mai este nevoie să vină terorişti din altă parte. Ei pot fi pregătiţi şi activaţi de la distanţă. Actele de tip terorist din acest an arată că lucrurile, într-adevăr, stau aşa.

Lumea nu se schimbă doar din cauza terorismului jihadist. Turcia a fost cuprinsă de isterie. O ţară-tampon între lumea islamică şi civilizaţia de tip occidental, având una dintre cele mai puternice armate din cadrul NATO, a luat-o razna. Poate fi începutul sfârşitului pentru ideea de pace mondială? Nu se ştie. Mai cu seamă că şi Statele Unite se confruntă cu o situaţie fără precedent. Exoticul, pitorescul candidat republican la preşedinţia SUA dă frisoane lumii întregii prin declaraţiile sale neobişnuite, ce par a veni în contradicţie cu concepţiile de democraţie, cu drepturile omului. Iar când premierul Ungariei  simte nevoia să afirme că, dacă se gândeşte bine, este adeptul teoriilor lui Donald Trump, întreaga Europă ciuleşte urechile şi priveşte cu mirare spre Budapesta.

Există ceva şi mai periculos decât atacurile izolate ale adepţilor Statului Islamic sau a persoanelor dezaxate? Da, există. Politicile de stat pot face infinit mai mult rău, mai cu seamă când ele sunt învelite în ambalajele democraţiei. Ele nu ucid la întâmplare şi fug, ci se fixează bine în fruntea unor structuri legale, picurându-şi veninul asupra tuturor.

Abonează-te acum Online!