Săptămâna regulilor de relaxare | Informaţia Zilei

Săptămâna regulilor de relaxare

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vom traversa, până în 15 mai, una dintre cele mai interesante săptămâni, în care fiecare cetăţean îşi va imagina cum vor arăta regulile de relaxare.

Se va dezbate mult pe această temă. Se va politiza şi mai mult decât pe marginea declarării stării de urgenţă. Guvernul îşi asumă un risc enorm.  Dacă nu vor fi respectate regulile impuse, dacă regulile nu vor fi destul de clare şi fiecare le va interpreta în felul lui, în sfârşit, dacă numărul de infectări va creşte cel care va fi tras la rost este guvernul.

Opoziţia aşteaptă la colţ. Să nu ne imaginăm că partidele de opoziţie se vor bucura dacă lucrurile se vor desfăşura bine, aşa cum au fost gândite.

  Dar nu numai guvernul riscă. Fiecare patron care îşi reporneşte afacerea îşi asumă un risc. Regulile din interiorul unei fabrici, din interiorul fiecărei instituţii, publice sau private, sunt la fel de importante ca regulile din spaţiile publice.

Distanţarea socială, purtarea măştilor, sunt reguli generale, care dacă nu vor fi respectate nu poate fi acuzat doar guvernul, ci fiecare cetăţean. Iar după cum vedem în fiecare zi, sunt cetăţeni şi cetăţeni. Clanurile, interlopii întorşi în ţară, vor da mult de lucru forţelor de ordine. În zonele gri, situaţia poate scăpa de sub control, însă majoritatea populaţiei se va comporta ireproşabil.

Săptmămânile de izolare a disciplinat familiile. Apar germenii unei noi civilizaţii, nu doar a respectului faţă de reguli, ci şi a modului în care fiecare familie îşi gestionează veniturile.

Important este ca experienţa acumultată în cele două luni de recluziune să nu se risipească. În perioada de relaxare ar trebui să se consolideze modul în care cetăţeanul s-a raportat la lege.  Au fost relativ multe amenzi, dar nu numărul lor a şocat, ci suma.

Fără acele amenzi constestate de Curtea Constituţională nu s-a fi putut menţine ordinea. Dacă în următoarea perioadă nu vor fi amenzi, şi totuşi regulile vor fi respectate înseamnă că societatea  românească a făcut în două luni un pas mare înainte, spre civilizaţie.

Poate că este o iluzie. Una care poate deveni realitate dacă după 15 mai lucrurile se vor desfăşura conform planului care se elaborează în următoarele zile.

În această săptămână preşedintele Iohannis şi premierul Orban pot demonstra că au capacitatea de a elabora, desigur împreună cu specialiştii, o strategie pentru câştigarea războiului cu pandemia provocată de acest virus.

Dacă nu se vor pune în faţă interesul politic, încercând să câştige capital electoral din această dramă, mergând pe mâna profesioniştilor, atât preşedintele Iohannis, cât şi PNL îşi vor pregăti o platformă care le va asigura victoria la viitoarele alegeri, locale şi parlamentare.

  Aici intervine opoziţia. Oricât de mult le-ar păsa de oameni, liderii partidelor de opoziţie nu-şi pot permite să recunoască succesul partidului de guvernământ. Aceasta este menirea opoziţiei, să critice puterea, indiferent de rezultatele pe care le obţine un guvern.

Aşadar, perioada în care regulile de convieţuire publică, zise de relaxare, vor deveni, sau ar trebui să devină, literă de evanghelie,  în practică va fi o perioadă dominată de dispute politice fără precedent. În joc nu vor intra doar politicienii. Putem da un prim exemplu, preotul care ţine să-i transmită lui  Raed Arafat că nu are dreptul să se pronunţe pentru deschiderea sau închiderea bisericilor.

Chiar dacă limbajul părintelui Malanca este altul, polemic, dar spiritualizat, din păcate mesajul este acelaşi cu al manelistului Dani Mocanu: îndemnul la nerespectarea regulilor.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345