Image 1
Image 2

Săptămâna regulilor de relaxare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vom traversa, până în 15 mai, una dintre cele mai interesante săptămâni, în care fiecare cetățean își va imagina cum vor arăta regulile de relaxare.

Se va dezbate mult pe această temă. Se va politiza și mai mult decât pe marginea declarării stării de urgență. Guvernul își asumă un risc enorm.  Dacă nu vor fi respectate regulile impuse, dacă regulile nu vor fi destul de clare și fiecare le va interpreta în felul lui, în sfârșit, dacă numărul de infectări va crește cel care va fi tras la rost este guvernul.

Opoziția așteaptă la colț. Să nu ne imaginăm că partidele de opoziție se vor bucura dacă lucrurile se vor desfășura bine, așa cum au fost gândite.

  Dar nu numai guvernul riscă. Fiecare patron care își repornește afacerea își asumă un risc. Regulile din interiorul unei fabrici, din interiorul fiecărei instituții, publice sau private, sunt la fel de importante ca regulile din spațiile publice.

Distanțarea socială, purtarea măștilor, sunt reguli generale, care dacă nu vor fi respectate nu poate fi acuzat doar guvernul, ci fiecare cetățean. Iar după cum vedem în fiecare zi, sunt cetățeni și cetățeni. Clanurile, interlopii întorși în țară, vor da mult de lucru forțelor de ordine. În zonele gri, situația poate scăpa de sub control, însă majoritatea populației se va comporta ireproșabil.

Săptmămânile de izolare a disciplinat familiile. Apar germenii unei noi civilizații, nu doar a respectului față de reguli, ci și a modului în care fiecare familie își gestionează veniturile.

Important este ca experiența acumultată în cele două luni de recluziune să nu se risipească. În perioada de relaxare ar trebui să se consolideze modul în care cetățeanul s-a raportat la lege.  Au fost relativ multe amenzi, dar nu numărul lor a șocat, ci suma.

Fără acele amenzi constestate de Curtea Constituțională nu s-a fi putut menține ordinea. Dacă în următoarea perioadă nu vor fi amenzi, și totuși regulile vor fi respectate înseamnă că societatea  românească a făcut în două luni un pas mare înainte, spre civilizație.

Poate că este o iluzie. Una care poate deveni realitate dacă după 15 mai lucrurile se vor desfășura conform planului care se elaborează în următoarele zile.

În această săptămână președintele Iohannis și premierul Orban pot demonstra că au capacitatea de a elabora, desigur împreună cu specialiștii, o strategie pentru câștigarea războiului cu pandemia provocată de acest virus.

Dacă nu se vor pune în față interesul politic, încercând să câștige capital electoral din această dramă, mergând pe mâna profesioniștilor, atât președintele Iohannis, cât și PNL își vor pregăti o platformă care le va asigura victoria la viitoarele alegeri, locale și parlamentare.

  Aici intervine opoziția. Oricât de mult le-ar păsa de oameni, liderii partidelor de opoziție nu-și pot permite să recunoască succesul partidului de guvernământ. Aceasta este menirea opoziției, să critice puterea, indiferent de rezultatele pe care le obține un guvern.

Așadar, perioada în care regulile de conviețuire publică, zise de relaxare, vor deveni, sau ar trebui să devină, literă de evanghelie,  în practică va fi o perioadă dominată de dispute politice fără precedent. În joc nu vor intra doar politicienii. Putem da un prim exemplu, preotul care ține să-i transmită lui  Raed Arafat că nu are dreptul să se pronunțe pentru deschiderea sau închiderea bisericilor.

Chiar dacă limbajul părintelui Malanca este altul, polemic, dar spiritualizat, din păcate mesajul este același cu al manelistului Dani Mocanu: îndemnul la nerespectarea regulilor.