Image 1
Image 2

Săptămâna negocierilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Deși linia generală au prins-o destul de exact, nici exit-poll-urile, nici sondajele din timpul capaniei electorale nu au surprins nuanțele. PSD se poate declara mulțumit. Victor Ponta a confirmat că poate trece de scorul partidului. |inta de 37% a fost depășită cu aproape patru procente. La scorul de 40,95 dacă se mai adaugă un TVA de 24% se ridică foarte puțin peste 50% plus unu. Pentru siguranță nu este suficient. Mai pe înțelesul tuturor, Victor Ponta va trebui să-și multiplice rezultatul din primul tur cu cel puțin 11-12 procente. La rândul său, Klaus Iohannis, la un rezultat de 30,7%, mai trebuie să adune cel puțin 20 de procente. În finală ACL pentru a câștiga, trebuie să înregistreze o creștere de 70%. Un TVA, fie el și electoral, este greu de atins. Totuși, alegerile politice au o foarte mare doză de surprize. Despre rezultatele obținute de candidații calificați în finală mai este suficient timp pentru a fi analizate. După primul tur importante sunt rezultatele obținute de fiecare candidat. Modul în care se vor duce negocierile în această săptămână va decide soarta învingătorului și învinsului din 16 noiembrie.
Bătălia pentru poziția a treia a fost crâncenă. S-au aruncat în luptă toate forțele, văzute și nevăzute. Traian Băsescu a dorit cu orice preț să o plaseze pe Elena Undrea pe poziția a treia pentru ca în turul doi ea să facă diferența dintre Ponta și Iohannis. Pentru atingerea acestui scop s-a făcut tărăboiul din timpul campaniei. Alegătorii au decis altfel. Călin Popescu Tăriceanu s-a clasat pe locul trei, însă cu un scor mai mic decât cel scontat. Pornind de la o opțiune de vot de 10-11% a obținut doar 5,40%.
O surpriză neplăcută a înregistrat Elena Udrea, obținând mai puțin decât PMP la alegerile europarlamentare. Cu 5,18 se clasează pe locul patru, însă la mică distanță de Monica Macovei, candidata independentă obținând 4,46%. Se pare că lumea o consideră pe Macovei adevărata succesoare a lui Traian Băsescu. Tema ei principală, independența justiției, a prins și în mod sigur tema va fi axa în jurul căreia se va roti și disputa dintre finaliști. De altfel, Klaus Iohannis s-a și grăbit să anunțe că doar el este garantul independenței justiției.
Urmează un al treilea pluton. Candidatul UDMR nu s-a ridicat la scorul partidului. Kelemen Hunor, având în spate o comunitate relativ unită, a adunat 3,50% din voturi, reușind să fie depășit de Dan Diaconescu, liderul PPDD obținând 3,99%. A trecut de 3,50% și Corneliu Vadim Tudor.
Printre codași se numără și Teodor Meleșcanu, fostul director SIE stând alături de Gheoghe Funar, Wiliam Brânză, Zsolt Silagyi,  Constantin Rotaru, Mirel Amariței.
Fără a intra în foarte multe detalii, în turul doi sunt previzibile modul în care se vor împărți voturile. Klaus Iohannis poate fi sigur pe votanții Elenei Udrea șI Monica Macovei. Pe de altă parte nua r dori să se facă vreo apropiere între el și Traian Băsescu, el dorind să fie un altfele de președinte. PSD îl va acuza că este continuatorul lui Băsescu.
Tăriceanu va încerca să îndrepte voturile sale spre Victor Ponta. Negocierile au demarat deja. Pentru a-și atrage voturile electoratului de dreapta, PSD este dispus să-i ofere funcția de prim ministru. Este foarte probabil ca în în acest fel să-și emobilizeze o parte din propriul electorat, dar pentru victoria lui Victor Ponta s-ar putea să fie nevoie de acest preț, de acest sacrificiu.  Și pe dreapta și pe stânga, negocierile nu vor fi simple. Electoratul UDMR ar putea înclina balanța, însă nu poate fi controlat de conducerea politică. Maghiarii, ținând cont de faptul că UDMR face parte din coaliția de guvernare, pragmatic ar trebui să voteze cu Victor Ponta. Patriotismul locale, faptul că Iohannis este și ardelean și minoritar neamț, își va face să voteze candidatul ACL.

O problemă naţională: drogurile şi tinerii

Nicio zi fără accidente mortale, fără drogaţi, fără crime, fără violenţe de o cruzime rar întâlnită. Greu de ţinut pasul cu infracţiunile pe bandă rulantă, ziua şi noaptea, în toate colţurile ţării, în marile oraşe, dar şi în micile localităţi recunoscute pentru liniştea care domnea în ele.